Ezt a legtöbb hobbikertész nem is tudja: drága mulatság, de a kerted meghálálja

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt a legtöbb hobbikertész nem is tudja: drága mulatság, de a kerted meghálálja

„Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl” – az idézet eredete kétséges, többen vannak, akik Einsteinhez kötik, de talán nem is ez a lényeges. Inkább az, amire utalni próbál: a rovarok a földi ökoszisztéma fontos szereplői. Amilyen kicsik, annyira nélkülözhetetlenek. Éppen ezért érdemes szót ejteni arról, hogy kertünkben miképpen tudunk hozzájárulni a természetesen egyensúly megtartásához – mivel járhatunk a rovarok kedvében? Például rovarhotel!

Annak, hogy a kertünkben élő hasznos rovarokat segítsük, egyik remek eszköze a rovarhotel. A mesterségesen kialakított építményeknek az a célja, hogy optimális körülményeket teremtsen azoknak a rovaroknak, amikre a kertnek szüksége van. Méretük, kialakításuk és anyaguk nagyon sokféle lehet, főleg ha minél több rovarnak akar megfelelni. Ugyanakkor léteznek kifejezetten bizonyos fajoknak kialkított hotelek is, mint például a darázsgarázs, a méhecskehotel vagy a lepkeház.

Átmeneti szállás vagy öröklakás?

Természetesen a rovarhotelt nem minden lakó használja ugyanúgy, számos különböző célt szolgálhat:

  • Átmeneti szállás – Előfordulhat, hogy bizonyos rovarok csak a szél vagy eső miatt bújnak ide.
  • Telelés – Bizonyos rovarok, különösképp a katicák vagy a lepkék a téli hibernálódáshoz költözhetnek be.
  • Étterem – A korhadó növényi részekkel táplálkozó élőlények csak lakmározni fognak betérni.
  • Fészek – Ne lepődjünk meg, ha kezelésbe veszik a rovarhotelt, az üreges részeket kibélelik; ez csak jót jelent!

Nem veszélyes rovarhotelt állítani a kertben?

Sokakban felmerülhet, hogy a rovarhotel veszélyes lehet. Egyfelől a darazsak, másfelől pedig a nagyobb számú rovarpopulációk miatt, amik így közelebb kerülhetnek a lakóterünkhöz. Ami a darazsakat illeti: nekik kifejezetten fúrt lyukacsos, hasított fás búvóhelyre van szükségük, ha másféle anyagokat is használunk, oda nem fognak beköltözni.

A lakótérre vonatkozó aggályokra pedig pont, hogy megoldás a rovarhotel, mivel a lakást, padlást vagy egyéb helyeket a rovarok azért választják, mert – a növények és fák tendenciózus pusztításával – nincsen jobb alternatívájuk. Inkább fogják a hotelt választani, mint a házunkat!

Mire figyeljünk, ha rovarhotelt szeretnénk?

Mivel változatos szempontok szerint fogják használatba venni az építményt, ezért változatos szempontoknak is kell megfelelni:

  • Legyen teteje, ne essen be a csapadék!
  • Alulról sem nedvesedhet!
  • Álljon magasított, stabil lábakon vagy aljzaton!
  • Szélvédett, akár sövénnyel elkerített helyre kerüljön!
  • A napos, déli fekvés a legszerencsésebb!
  • Miből készülhet a rovarhotel?
  • Minél többféle összetételű és szerkezetű anyagból dolgozunk, annál jobb, hiszen nem minden rovar szereti ugyanazt.
  • A lényeg, hogy természetes, szerves alapanyagok legyenek: kéreg, faágak, tojástartó, szalma, nád, fúrt lyukakkal ellátott hasított fa, dióhéj, lyukacsos tégla, cserép.

A rovarhotel biztonságos menedéket nyújt az olyan hasznos rovaroknak, mint például a vadméhek, poszméhek, katicabogarak vagy fátyolkák. Megépítéséhez leginkább keményfát érdemes választani. A megfelelő töltőanyag pedig a lakóktól függ. A bambuszrúd kitűnő választás vadméhek számára. A katicabogarak és fülbemászók pedig egy tobozokkal vagy fagyapottal bélelt otthonban is jól érzik magukat. Köveket azonban nem érdemes használni a rovarhotel építéséhez.

Ahhoz, hogy a rovarok valóban beköltözhessenek, a hotelnek legalább 15 cm mélynek kell lennie. A túl rövid rudak nem túl vonzóak a vadméhek számára, a túl kicsi fészkelőhelyeket legfeljebb a katicabogarak és más rovarok használják. Akár fészkelőhelynek, akár téli szállásnak szánjuk – fontos, hogy a rovarszálló védelmet nyújtson az időjárás viszontagságaival szemben és száraz legyen.

Ezért kezeljük a fát nem mérgező lazúrral vagy védelmet nyújtó faolajjal. A túlnyúló tető elvezeti az esővizet, így a rovarhotel belseje száraz marad. Kátránypapírral vagy fémlemezzel befedve pedig vízállóvá tehetjük a rovarszállót. A ragadozók, különösen a madarak elleni védekezés érdekében a kis bejáratok elé feszítsen sűrű dróthálót. Ahhoz, hogy a szálló háziállatoktól vagy kisgyermekektől is védve legyen, helyezd azt legalább 50 cm-re a talajtól. Mivel a rovarok a kedvelik a napos helyeket, a legjobb, ha a hotelt dél felé fordítja. Nyugodtan éld ki kreativitásod – a rovarhotelt ugyanis számos módon meg lehet építeni és fel lehet szerelni.

Akár készen is vehetünk rovarhotelt

Azok, akik nem szívesen barkácsolnak, a nagyobb áruházakban is vásárolhatnak kész rovarhotelt, különféle méretekben és kivitelben. Nézzük, milyen áron vehetjük meg őket a boltokban:

  • A Jyskben 2500 forintért vehetünk rovarhotelt.
  • A Praktiker kínálatában 2299-4999 forint között mozog a rovarhotel ára.
  • A Bauhaus áruházaiban 2990-15 990 forint van a rovarhotel ára.

Ne feledkezz meg a rovarok itatásáról sem

Ehhez egy egyszerű, de nagyon hasznos tippet mutat az Élménykertész. Érdemes megfogadni a tanácsait és idén kihelyezni a kertbe néhány rovaritatót is.

@elmenykertesz Itt az ideje rovaritatókat kitenni!???#méh #rovar #rovaritató #madár #madáritató #foryou ♬ Asian style warm tropical house - Future Oriented Triad

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rovarhotel

rovarhotel ár

árak

rovarok itatása

rovaritató