Ezt a legtöbb hobbikertész nem is tudja: drága mulatság, de a kerted meghálálja

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt a legtöbb hobbikertész nem is tudja: drága mulatság, de a kerted meghálálja

„Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl” – az idézet eredete kétséges, többen vannak, akik Einsteinhez kötik, de talán nem is ez a lényeges. Inkább az, amire utalni próbál: a rovarok a földi ökoszisztéma fontos szereplői. Amilyen kicsik, annyira nélkülözhetetlenek. Éppen ezért érdemes szót ejteni arról, hogy kertünkben miképpen tudunk hozzájárulni a természetesen egyensúly megtartásához – mivel járhatunk a rovarok kedvében? Például rovarhotel!

Annak, hogy a kertünkben élő hasznos rovarokat segítsük, egyik remek eszköze a rovarhotel. A mesterségesen kialakított építményeknek az a célja, hogy optimális körülményeket teremtsen azoknak a rovaroknak, amikre a kertnek szüksége van. Méretük, kialakításuk és anyaguk nagyon sokféle lehet, főleg ha minél több rovarnak akar megfelelni. Ugyanakkor léteznek kifejezetten bizonyos fajoknak kialkított hotelek is, mint például a darázsgarázs, a méhecskehotel vagy a lepkeház.

Átmeneti szállás vagy öröklakás?

Természetesen a rovarhotelt nem minden lakó használja ugyanúgy, számos különböző célt szolgálhat:

  • Átmeneti szállás – Előfordulhat, hogy bizonyos rovarok csak a szél vagy eső miatt bújnak ide.
  • Telelés – Bizonyos rovarok, különösképp a katicák vagy a lepkék a téli hibernálódáshoz költözhetnek be.
  • Étterem – A korhadó növényi részekkel táplálkozó élőlények csak lakmározni fognak betérni.
  • Fészek – Ne lepődjünk meg, ha kezelésbe veszik a rovarhotelt, az üreges részeket kibélelik; ez csak jót jelent!

Nem veszélyes rovarhotelt állítani a kertben?

Sokakban felmerülhet, hogy a rovarhotel veszélyes lehet. Egyfelől a darazsak, másfelől pedig a nagyobb számú rovarpopulációk miatt, amik így közelebb kerülhetnek a lakóterünkhöz. Ami a darazsakat illeti: nekik kifejezetten fúrt lyukacsos, hasított fás búvóhelyre van szükségük, ha másféle anyagokat is használunk, oda nem fognak beköltözni.

A lakótérre vonatkozó aggályokra pedig pont, hogy megoldás a rovarhotel, mivel a lakást, padlást vagy egyéb helyeket a rovarok azért választják, mert – a növények és fák tendenciózus pusztításával – nincsen jobb alternatívájuk. Inkább fogják a hotelt választani, mint a házunkat!

Mire figyeljünk, ha rovarhotelt szeretnénk?

Mivel változatos szempontok szerint fogják használatba venni az építményt, ezért változatos szempontoknak is kell megfelelni:

  • Legyen teteje, ne essen be a csapadék!
  • Alulról sem nedvesedhet!
  • Álljon magasított, stabil lábakon vagy aljzaton!
  • Szélvédett, akár sövénnyel elkerített helyre kerüljön!
  • A napos, déli fekvés a legszerencsésebb!
  • Miből készülhet a rovarhotel?
  • Minél többféle összetételű és szerkezetű anyagból dolgozunk, annál jobb, hiszen nem minden rovar szereti ugyanazt.
  • A lényeg, hogy természetes, szerves alapanyagok legyenek: kéreg, faágak, tojástartó, szalma, nád, fúrt lyukakkal ellátott hasított fa, dióhéj, lyukacsos tégla, cserép.

A rovarhotel biztonságos menedéket nyújt az olyan hasznos rovaroknak, mint például a vadméhek, poszméhek, katicabogarak vagy fátyolkák. Megépítéséhez leginkább keményfát érdemes választani. A megfelelő töltőanyag pedig a lakóktól függ. A bambuszrúd kitűnő választás vadméhek számára. A katicabogarak és fülbemászók pedig egy tobozokkal vagy fagyapottal bélelt otthonban is jól érzik magukat. Köveket azonban nem érdemes használni a rovarhotel építéséhez.

Ahhoz, hogy a rovarok valóban beköltözhessenek, a hotelnek legalább 15 cm mélynek kell lennie. A túl rövid rudak nem túl vonzóak a vadméhek számára, a túl kicsi fészkelőhelyeket legfeljebb a katicabogarak és más rovarok használják. Akár fészkelőhelynek, akár téli szállásnak szánjuk – fontos, hogy a rovarszálló védelmet nyújtson az időjárás viszontagságaival szemben és száraz legyen.

Ezért kezeljük a fát nem mérgező lazúrral vagy védelmet nyújtó faolajjal. A túlnyúló tető elvezeti az esővizet, így a rovarhotel belseje száraz marad. Kátránypapírral vagy fémlemezzel befedve pedig vízállóvá tehetjük a rovarszállót. A ragadozók, különösen a madarak elleni védekezés érdekében a kis bejáratok elé feszítsen sűrű dróthálót. Ahhoz, hogy a szálló háziállatoktól vagy kisgyermekektől is védve legyen, helyezd azt legalább 50 cm-re a talajtól. Mivel a rovarok a kedvelik a napos helyeket, a legjobb, ha a hotelt dél felé fordítja. Nyugodtan éld ki kreativitásod – a rovarhotelt ugyanis számos módon meg lehet építeni és fel lehet szerelni.

Akár készen is vehetünk rovarhotelt

Azok, akik nem szívesen barkácsolnak, a nagyobb áruházakban is vásárolhatnak kész rovarhotelt, különféle méretekben és kivitelben. Nézzük, milyen áron vehetjük meg őket a boltokban:

  • A Jyskben 2500 forintért vehetünk rovarhotelt.
  • A Praktiker kínálatában 2299-4999 forint között mozog a rovarhotel ára.
  • A Bauhaus áruházaiban 2990-15 990 forint van a rovarhotel ára.

Ne feledkezz meg a rovarok itatásáról sem

Ehhez egy egyszerű, de nagyon hasznos tippet mutat az Élménykertész. Érdemes megfogadni a tanácsait és idén kihelyezni a kertbe néhány rovaritatót is.

@elmenykertesz Itt az ideje rovaritatókat kitenni!???#méh #rovar #rovaritató #madár #madáritató #foryou ♬ Asian style warm tropical house - Future Oriented Triad

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rovarhotel

rovarhotel ár

árak

rovarok itatása

rovaritató