Ezt mindenképp érdemes a kertbe ültetni: kevesen ismerik, pedig sok nyavalyára gyógymód lehet

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt mindenképp érdemes a kertbe ültetni: kevesen ismerik, pedig sok nyavalyára gyógymód lehet

Az orvosi zsálya az árvacsalánfélék családjába tartozó kesernyés, aromás fűszer- és gyógynövény. Ismert még kerti vagy patika zsálya néven is. Évelő örökzöld levelű illatos félcserje, régóta használt gyógynövény és fűszernövény. Kevesen tudják, hogy számtalan jótékony hatással rendelkezik, ezért érdemes a konyhakertünkben is nevelni belőle néhány bokrot. Hogy miért is érdemes fogyasztani? Hogyan kell termeszteni, illetve felhasználni? Ennek jártunk most utána.

Az emberek szerte a világon ismerik és szeretik a zsálya erős, egyedi ízét. Ezt a csípős gyógynövényt közönséges patika és kerti zsálya elnevezéssel is illetik, tudományos neve pedig salvia officinalis. Kevesen tudják, de a zsálya a mentafélék családjának tagja, erős íze miatt általában kis mennyiségben használják fel. Ezután nem meglepő az sem, hogy a család további tagjai közé tartozik az oregánó, a rozmaring, a bazsalikom és a kakukkfű, melyek szintén erős, jellegzetes ízzel bírnak.

Termesztését illetően érdemes tudni, hogy 30–80 cm magasra növő illatos évelő félcserje. Szárának töve fás, sűrű rövid szőröktől szürkés. Fiatal levelei és hajtásai fehér molyhúak. Alsó és középső levelei nyelesek, hosszúkás lándzsásak, ráncosak. Virágai 15–23 mm hosszúak, rendszerint hármasával a lehulló murvalevelek hónaljában ülnek, lila színűek, illatosak. A párta csövében szőrkoszorú van. A csésze fogai tüskés szálkában végződnek. Termése tojásdad alakú makkocska. Ültethetjük gyógynövénykertbe, napos rézsűre, nagyobb sziklakertbe, évelőágyba egyaránt, de akár napos parkolóöblök, járdaszegélyek beültetésére is használhatjuk.

Ugyan nem sokan ismerik a zsályát, és kevés szó esik felhasználásáról, de ennek a gyógynövénynek a gyógyászati ​​felhasználásának története évszázadokra nyúlik vissza, és a zsálya tele van olyan meglepő jótékony hatásokkal és tápanyagokkal, amelyekre valószínűleg nem is gondolnánk.

Jótékony hatásai

A zsályának nagyon magas a K-vitamin tartalma van, és olyan létfontosságú ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, a cink és a réz. Ezenkívül a zsálya más egészségügyi előnyökkel is jár, mint például:

  • Antioxidáns előnyei: Az antioxidánsok segítenek leküzdeni a környezetünkben lévő szabadgyök-molekulákat, amelyek károsíthatják sejtjeinket, és rákot okozhatnak. A zsálya kis mennyiségben tartalmaz antioxidáns A-, C- és E-vitamint. Több mint 160 féle polifenol található benne, ami egy másik növényi eredetű antioxidáns. A zsálya többféle savas vegyületet tartalmaz, amelyek antioxidánsként is működnek. A klorogénsav, a kávésav, a rozmarinsav, az ellagsav mind olyan előnyökkel járnak, mint a rák kockázatának csökkentése, a memória javítása és az agyműködés javítása. Egy tanulmány bizonyította azt is, hogy a zsályából készült tea fogyasztása növeli az antioxidánsok védelmét és csökkenti az LDL- vagy „rossz” koleszterinszintet. Azok az alanyok, akik naponta két csésze zsályateát ittak, tapasztalták ezeket a jótékony hatásokat, valamint a jó koleszterinszint növekedését is.
  • Szájhigiénia: Kimutatták, hogy a zsálya antimikrobiális hatással rendelkezik, amely elősegíti a lepedék elpusztítását. Egy zsálya alapú szájvizet használó tanulmány kimutatta, hogy sikeresen elpusztította az fogak lyukasodását okozó Streptococcus mutans baktériumokat. Egy másik tanulmányban egy zsályából készült illóolaj elpusztította a Candida albicans gombát, és megakadályozta annak terjedését. De a zsályát gyakran használják szájproblémák, például ajakherpesz kezelésére is.
  • Enyhítheti a menopauza tüneteit: A szervezet természetesen csökkenti az ösztrogénszintet a menopauza során. Ez a csökkenés olyan mellékhatásokat okoz, mint a hőhullámok, túlzott izzadás, hüvelyszárazság és ingerlékenység. A zsályát hagyományos gyógyszerként használták e tünetek csökkentésére.
  • Segíthet szabályozni a vércukorszintet: A zsályaleveleket a hagyományos gyógyászatban a cukorbetegség kezelésére használták, és néhány tanulmány ezt támasztja alá. Egy vizsgálatban 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő patkányoknál csökkent a vércukorszint a zsályakivonat bevétele után. A kivonat aktivált egy receptort a patkányokban, amely segít eltávolítani a felesleges zsírsavakat a véráramból, növelve az inzulinérzékenységet. Emberi vizsgálatok kimutatták, hogy a zsályalevél kivonat csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja az inzulinérzékenységet, hasonlóan a cukorbetegség elleni gyógyszerhez, a roziglitazonhoz. Azonban további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a zsályakivonatot cukorbetegség kezelésére ajánlják emberek számára.
  • Táplálkozás: A zsálya A- és C-vitamint, valamint számos más antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a súlyos egészségügyi állapotok, például a rák kockázatának kialakulását. Gazdag K-vitaminban is, amely segíti a szervezetet a véralvadásban. Mivel a zsályát általában kis mennyiségben fogyasztják, nagy mennyiségű táplálékot biztosít sok kalória nélkül.

Mit készíthetünk a zsályából?

A zsályát általában fűszernövényként használják a főzéshez. Az egész aromás leveleket takarékosan kell használni a megfelelő mennyiségű íz eléréséhez. Vásárolhatunk szárított és őrölt zsályát is az elkészített ételekhez, de zsályából készült teák, kivonatok és kiegészítők is kaphatók.

Más fűszerekkel használva érdekes ízt ad az ételnek. Fűszerezhetjük vele a zsíros húsételeket, de azok körítéseit is. A kacsa-, liba-, pulyka-, vadhúsok, hústöltelékek, máj, főtt és sült halak, pástétomok, sajtok, főtt tészták ízesítésére is kiváló. Óvatosan adagoljuk, használjuk!

Íme néhány módszer a zsálya receptekben való felhasználására:

  • Levesre szórjuk köretként
  • Felaprítva és paradicsomszószokhoz adjuk
  • Különböző töltelékbe keverve
  • Zsályavaj készítésére használják apróra vágott levelek vajjal való kombinálásával
  • Omlettben tálaljuk tojással
  • Húsok pácába szórhatjuk
  • Sült zöldséges ételek fűszereként

Receptek, amit még nem próbáltál!

1. Roppanós zsálya reggelire

@elemerfarkas Roppanós zsálya reggelire! NEM KELL MINDIG KAVIÁR!Letiltották a nyugdijas halleves LIVE! “ mit tegyek “ KÖZHÍRRÉ TÉTETIK !Figyelem Figyelem ! Novák Katalin TROLIBUSZ miatt @elemerfarkas a #PAPI #LIVE letiltották! Mi történt, mit tehetek Én arról, hogyha valaki önszántából bejön a műsorba! Én közben a TROLIBUSZ -ok Troll -ok próbáljuk reformálni, hogy térjenek meg és térjenek jó útra. Ez egy nemes cél tőllem segítsünk a neveletlen beteg Trollok -at meggyógyulni! “ ISTEN BÁRÁNYAI - NEM TUDJÁK MIT CSELEKEDNEK - MAJD HA FELNÖTTEK LESZNEK RÁJÖNNEK BŰNEIKRE?! “ Farkas a papi írjátok meg hozzászólásban véleményeteket mit tegyek? Menjek valami hivatalba, hivatalos szervhez vagy az emberi jogokat védő hivatalba reklamálni? Hol lehet reklamálni. ÍRJÁTOK MEG HOZÁSZÓLLASDAN! SEGÍTSÉG ÉG A HÁZ #teme a híres Tűzoltó TikTok -ert hívom segítségemre! BEINDULT a TROLIBUSZ RETRÓ PAPI VAGYOK NAGY TISZTELETTEL. #elemerfarkas a #PAPI#módra #CsAkTeRmÉsZeTeS #friss #ételt #fogyasztunk @elemerfarkas a “ #PAPI #KIWI “- #nek #van #egy #új barátja “ #Teme #kiwi #Ráczjenő #Rácz #Jenő #konyhafőnök #valóvilág #rtl #tv2 #konyhafőnök #VIP #sefeksefe #remsy #gordon #Jamie #Oliver #JamieOliver #remsygordon BEINDULT a TROLIBUSZ RETRÓ PAPI VAGYOK NAGY TISZTELETTEL. #elemerfarkas a #PAPI#módra #CsAkTeRmÉsZeTeS #friss #ételt #fogyasztunk @elemerfarkas a “ #PAPI #KIWI “- #nek #van #egy #új barátja “ #Teme #KIWI ♬ Hungarian Dances composed by Brahms - Kazukicki KAWAI

2. Körtés-zsályás leves

@greens_of_daisy Nagyon finom? #gyógynövény #zsálya #körte #recept #foryou #fy ♬ Title - Meghan Trainor

3. Zsályás sült az ünnepi asztalra

@hungryopedia Ötelt karácsonyi vacsorához ? #karácsony #karaj #sült #göngyölthús #vacsora #ebéd #ünnepi #zsálya #rozmaring #recept #receptek #mutimiteszel #finom ♬ Steven Universe - L.Dre

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

orvosi zsálya

zsálya

zsálya jótékony hatása

zsálya fogyasztás

gyógynövény