Rengeteg madarat betegíthetünk meg így: ezt felejtsük el, ha kirándulni, nyaralni megyünk

MTI   
  Megosztom
Rengeteg madarat betegíthetünk meg így: ezt felejtsük el, ha kirándulni, nyaralni megyünk

Jelentős ökológiai és egészségügyi kockázatokkal jár a vízimadarak etetése, amely súlyosan torzíthatja a madarak természetes viselkedését, befolyásolja a túléléshez szükséges vonulási viselkedést, valamint tartós károsodást okozhat az emésztőrendszerükben - hívta fel a figyelmet Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos közleményében.

Koska Hedvig állatorvos a közleményben kiemelte, hogy kenyérrel, pékáruval, pattogatott kukoricával és ehhez hasonló élelmiszerekkel tilos etetni a vízimadarakat, mivel ez nem a természetes táplálékuk, ezért megbetegedhetnek, akár el is pusztulhatnak tőlük.

Ovádi Péter kitért arra is, hogy a vízimadarak etetése jelentős élelmiszerpazarlássál jár, amely növelheti a helyi patkánypopulációt, és elősegítheti a fertőző betegségek terjedését. A madarak közötti agressziót és sérülésveszélyt is fokozhatja, valamint környezetszennyezést és vízminőség-romlást okoz.

Koska Hedvig szerint a nyári meleg időben kulcsfontosságú, hogy a madarak friss vízhez juthassanak, ezért érdemes itatótálakat elhelyezni a szabadban. Az itatókat a madarak nemcsak ivásra, hanem fürdésre is használhatják, ezért egész évben szükség lehet rá.

Ovádi Péter arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy ne zavarják meg a vadon élő állatok életét. Nekik olyan módon van szükségük a szeretetre, hogy zavartalanul hagyják őket élni a környezetükben

- mutatott rá a közleményben a kormánybiztos.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vízimadarak

etetés

madáretetés

ökológiai veszély

egészségügyi veszély

madarak