Nyakunkon az újabb invázió: így tartsd távol a poloskákat az otthonodtól!

HelloVidék   
  Megosztom
Nyakunkon az újabb invázió: így tartsd távol a poloskákat az otthonodtól!

Tavaly brutális poloskainvázió lepte el az országot, és az előrejelzések most sem kecsegtetőek, a szakértők szerint idén még nagyobb rohammal lehet számítani. Ha tavaly nem sikerült távol tartanod őket és a te portádat is megrohamozták a bosszantó bogarak, akkor idén érdemes már most felkészülnöd. A szokatlan meleg miatt idén még hamarabb felütheti a fejét egy újabb invázió – éppen ezért összeszedtünk 12 hatékony védekezést, amivel elűzheted a zavaró poloskákat.

Még szinte vége sem lett az utolsó poloskainváziónak, a szakemberek már az újabb hullámról beszélnek. Mi is megírtuk, hogy a meleg időjárás miatt idén még hamarabb felbukkanhat a kártevő, ráadásul nemcsak a földeken, hanem a városi környezetben is ajánlott felkészülni a megszállásra. Való igaz, hogy nagyon nehéz ellenük védekezni, mivel nincsenek természetes ellenségeik, akad azonban néhány praktika, amikkel távol tarthatod az otthonodtól a kellemetlen szagú rovart.

Ezek a bosszantó kis lények egész télen bujkálnak, de tavasszal elkezdenek sokasodni és valahogy mindig bejut 1-2 példány a lakásba. Amikor hűvösebb az idő, tetőterekbe, burkolatokba, falak üregeibe, repedésekbe húzódnak. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a legjobb védekezés a megelőzés: éppen ezért érdemes már akkor foglalkozni a problémával, amikor még nem leptek el minket teljesen a büdös bogarak. A HelloVidék összegyűjtött 12 ütős tippet, hogyan tarthatod távol a poloskákat a lakásodtól és a kertedtől.

1. Már most zárd le az összes bejáratot!

Legalábbis azokat, ahol bejuthatnak az otthonodba. Ha még nem tetted meg, akkor próbáld meg kiiktatni azokat a helyeket, ahova elbújhatnak a zord időjárás elől: töltsd ki az összes repedést és rést, nézd végig a szagelszívó csövét, a mennyezeti lámpákat és a lambéria hátoldalát! Jelentősen lecsökkenhet a poloskák száma a lakásodban, ha szúnyoghálót szerelsz az ablakodra.

2. Mindig iktasd ki az elkószált poloskákat!

Ha mégis meglátsz egy kósza példányt az otthonodban, akkor kapd el egy papírtörlővel és húzd le a WC-n. A leghumánusabb megoldás az, ha a szabadban engeded el, azonban azt is érdemes észben tartani, hogy a poloska a kertedben is hatalmas károkat okozhat. Amikor elfogsz egyet, ügyelj arra, hogy ne nyomd össze, mert akkor tüstént elszabadul az a jól ismert orrfacsaró szag, ami a rovar természetes védekezési mechanizmusa. Ha túl fürge bogárral van dolgod, fújj rá egy kis hajlakkot, attól be fog lassulni. Azért fontos mindig begyűjteni a bogarakat, mert ha túl otthonosan érzik magukat nálad, akkor simán lepetéznek bárhol, és később már nem lesz olyan könnyű dolgod.

3. Fokhagyma spray

A fokhagymában található savak és szagok csak úgy taszítják a poloskákat. Ha 4 teáskanálnyi fokhagymaport összekeversz fél liter vízzel, és kézi permetezővel körbespricceled az ajtók, ablakok környékét, akkor hatékonyan távol tudod tartani a büdös bogarakat. Olyan helyekre is kerülhet a fokhagymás oldatból, ahol valószínűsíthető, hogy lesben állnak a poloskák.

4. Borsmenta spray

A mentát is ugyanúgy lehet használni, mint a fokhagymát, és cserébe még az illata is jó. Rendkívül hatékonyan szorítja vissza a kellemetlen betolakodókat, ha az ajtókat, ablakokat és más bejáratokat 10 csepp borsmenta illóolaj és fél liter víz keverékével permetezed körbe.

5. Szappan és víz

Ha a falon és a függönyökön ólálkodnak a büdös bogarak, a szappan és víz egyvelege nagyon hatékony megoldás lehet. Egyszerűen tölts fel egy vödröt legalább 2 liter vízzel, és adj hozzá egy teáskanálnyi mosogatószert. Pöcköld a bogarat a vödörbe egy seprűvel vagy ecsettel, és garantáltan nem fognak tudni megmenekülni.

6. Porszívózás

Miután összeporszívóztad a poloskákat, a porszívó tartalmát ürítsd ki egy nagy szemeteszsákba. A szemétszállítás napjáig jobban teszed, ha szorosan lezárod a zsák száját. Ha van porzsákod, nem lesz ilyen problémád, mivel a porzsák bent tartja a szagokat.

7. Neem olaj

Ha van kerted, a poloskák valószínűleg nemcsak az otthonodat rohamozzák meg, hanem a kertedet is. A Neem olajoldat valódi csodaszer: nemcsak a poloskákat, hanem egyéb kártevőket is távol tart, emellett a növényeket sem károsítja. Természetesen a lakásban is használhatod, az ajtók és ablakok környékén ugyan olyan hatékony munkát végez, mint a növényeken. Csak keverj össze 2 evőkanál Neem olajat 2,5 deci vízzel egy kis kézi permezőbe, majd spricceld be a kritikus pontokat.

8. Illatos macskamenta

Az illatos macskamenta a Neem olajhoz hasonlóan működik: az udvarban, a kertben és otthon is használhatod. Ma már egyre több helyen be lehet szerezni, de ha nagyon sok nálad a poloska, érdemes lehet belevágni a növény termesztésébe. Könnyen kiszáríthatod és összetörheted, így saját titkos fegyvered lesz a nem kívánt bogarak ellen.

9. Citromlé és ecet

Keverj össze 30 ml citromlevet 15 ml ecettel és 2,5 dl vízzel, majd jól rázd össze. Permetezd közvetlenül az ablakokra, falakra, repedésekre és egyéb területekre, ahol felbukkanhatnak.

10. Chili spray

Bár kicsit macerás az elkészítése, ez a nagy teljesítményű házi permet elképesztően hatásos a poloskák ellen. Szükséged lesz hozzá kétféle paprikára is, de nem akármilyenre: szerezd be a legerősebb fajtákat, amiket a boltban találsz. Kockázz össze pár gerezd fokhagymát és két nagyobb fej hagymát, majd add hozzá az apróra vágott chili paprikát. Keverd össze ezeket szappanos vízzel egy edénybe, tegyél rá fedőt, majd hagyd állni 24 órán keresztül. Miután leszűrted, a folyadékot töltsd egy kézi permetezőbe. A többit már ismered: fújkáld be az ablakoknál, ajtóknál és repedéseknél. Az oldat két hétig őrzi meg a minőségét, feltéve, ha zárt állapotban és sötét helyen tárolod.

11. Természetes piretrin (pyrethrum)

Az őszirózsafélék családjába tartozó dalmát krizantém virágából készített rovarirtó szer, a piretrin nagyon mérgező sok kártevőre nézve, így a poloskákra is. Roppant könnyű magról termeszteni, így ha elültetsz néhányat a kertedbe, máris egyszerűbb dolgod lesz a bogarak elleni védekezésben. Használat előtt sötét helyen függeszd fel a virágokat fejjel lefelé. Ha már kiszáradtak, őröld finom porrá egy mozsárban a virágokat. Adj hozzá egy teáskanálnyi mosogatószert és kb. 10 gramm port 2,5 liter vízhez, majd öntsd kézi permetezőbe. Ez a megoldás nemcsak távol tartja, hanem végez is büdös bogarakkal - akkor is, ha csak egy pillanatra repülnek rá a permezett területre.

12. Feromoncsapdák

Ha rengeteg a poloska a portádon, és nem tudod egyenként kiirtani őket, érdemes lehet egy feromoncsapdába fektetni. A csapdák nem használnak vegyi anyagokat, de vonzzák a bogarakat azáltal, hogy egyfajta szintetikus feromont bocsátanak ki, ami rendkívül hasonló a poloskák által előállított természetes feromonhoz. Ha a bogár bekerül a csapdába, onnantól nincs menekvés: a dehidratáltságtól fognak elpusztulni.

(Via Natural Living Ideas)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

poloska

otthon

kert

védekezés

bogár

invázió

megelőzés

rovar

természetes

feromoncsapda

spray

stop polos