Hoppon maradhatnak a nyugdíjasok: nem biztos, hogy megkapják a prémiumot idén

Világgazdaság   
  Megosztom
Hoppon maradhatnak a nyugdíjasok: nem biztos, hogy megkapják a prémiumot idén

A nyugdíjba vonulókkal az átlagos nyugdíj és a nyugdíjasok száma is nő, ebből következően a ráfordított összeg is, a koronavírus-járvány azonban, mint sok más mindent, ezt is felülírhatja.

Csökkenhet az idei nyugdíjprémium összege, sőt, akár el is maradhat a kifizetése, ugyanakkor a novemberben esedékes nyugdíjkiegészítésre sor kerülhet az előrejelzések szerint, írta meg a Világgazdaság a Magyar Államkincstárra hivatkozva.

Az öregségi nyugdíjak átlagos összege 142 329 forint volt 2020 februárjában, ellátást 2 050 489-en kaptak. A nyugellátásban, ami az öregségi és özvegyi járadék mellett az özvegyi, szülői és árvaellátást is tartalmazza, valamivel többen, 2 166 547-en részesültek, átlagosan 137 863 forinttal.

Az államkincstár adatai szerint februárban 292 milliárd forintot költött az állam öregségi nyugdíjra, nyugellátásra pedig 299 milliárd forintot.

A megtörő trend a lap szerint elsősorban az elmúlt évekre jellemző nyugdíjprémium csökkenéséhez vezethet.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyugdíj

nyugdíjprémium

nyugellátás

koronavírus