Hoppon maradhatnak a nyugdíjasok: nem biztos, hogy megkapják a prémiumot idén

Világgazdaság   
  Megosztom
Hoppon maradhatnak a nyugdíjasok: nem biztos, hogy megkapják a prémiumot idén

A nyugdíjba vonulókkal az átlagos nyugdíj és a nyugdíjasok száma is nő, ebből következően a ráfordított összeg is, a koronavírus-járvány azonban, mint sok más mindent, ezt is felülírhatja.

Csökkenhet az idei nyugdíjprémium összege, sőt, akár el is maradhat a kifizetése, ugyanakkor a novemberben esedékes nyugdíjkiegészítésre sor kerülhet az előrejelzések szerint, írta meg a Világgazdaság a Magyar Államkincstárra hivatkozva.

Az öregségi nyugdíjak átlagos összege 142 329 forint volt 2020 februárjában, ellátást 2 050 489-en kaptak. A nyugellátásban, ami az öregségi és özvegyi járadék mellett az özvegyi, szülői és árvaellátást is tartalmazza, valamivel többen, 2 166 547-en részesültek, átlagosan 137 863 forinttal.

Az államkincstár adatai szerint februárban 292 milliárd forintot költött az állam öregségi nyugdíjra, nyugellátásra pedig 299 milliárd forintot.

A megtörő trend a lap szerint elsősorban az elmúlt évekre jellemző nyugdíjprémium csökkenéséhez vezethet.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyugdíj

nyugdíjprémium

nyugellátás

koronavírus