Felesleges a spájzolás: elég az élelmiszer Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Felesleges a spájzolás: elég az élelmiszer Magyarországon

A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar önellátó és komoly exportőr is, így folyamatosan képes biztosítani a lakosság számára az alapvető élelmiszereket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra hívja fel a figyelmet, hogy törekedjünk a hazai termékek vásárlására, mivel ezekből folyamatosan lesz utánpótlás.

Magyarország nemcsak önellátó élelmiszerből, hanem komoly exportőr is. Mintegy 120 százalékos hazánk önellátottsága az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150 százalékra is növelhető. Hazánkban az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb feldolgozóipari ágazat: az 5400 aktívan működő élelmiszer-vállalkozás közvetlenül mintegy százezer embert foglalkoztat, a magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagok 65%-át dolgozza fel minőségi élelmiszerekké.

A mostani veszélhelyzetben különös jelentősége van ennek: a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar folyamatosan képes biztosítani a lakosság számára az élelmiszereket

- írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A legfontosabb exporttermékeinknek a gabonafélék, a takarmányok, a hús és a húskészítmények számítanak. Hazánk 2018-ban egyebek közt 2,4 millió tonna búzát, 2,6 millió tonna kukoricát, 200 ezer tonna lisztet, 600 ezer tonna növényolajat, 110 ezer tonna fagyasztott zöldséget, 130 ezer tonna élő állatot, 860 ezer tonna állati takarmányt, állati eledelt, 220 ezer tonna baromfi- és 130 ezer tonna sertéshúst továbbá 440 ezer tonna tejet és tejterméket exportált.

A NAK kiemelte, hogy Magyarország élelmiszer-termelésénél mindig elsődleges szempont a belső piac ellátása, és csak ezt követően történik meg a felesleg exportja. A hazai kiskereskedelmet tekintve pedig elmondható, hogy a boltok polcain évek óta az élelmiszerek mintegy háromnegyede hazai áru. A kiskereskedelmi üzletláncok nyilatkozataikban is megerősítették, hogy az élelmiszerellátás és a legalapvetőbb termékekkel való ellátás minden településen biztosított.

Előfordulhat viszont, hogy egy-egy rövidebb időszakban néhány áruházban egyes cikkek feltöltési üteme az árupótlás (rendelés a gyártótól, szállítás, rakodás) időigénye miatt a szokásosnál hosszabb lehet, és az üzletek raktárkapacitásai is végesek. Az áruházak ugyanakkor pótolni tudják a polcokról kifogyott élelmiszereket, mivel a gyártók a kereskedők rendeléseit folyamatosan teljesítik.

A NAK szerint most még inkább időszerű és fontos, hogy hazai termékeket vásároljanak a fogyasztók, mivel az itthon megtermelt alapanyagok helyben vannak, gyorsan piacra tudnak kerülni. A feldolgozók még mindig rendelkeznek kihasználatlan kapacitásokkal, így a termelők és a feldolgozók továbbra is képesek kiszolgálni a magyar fogyasztókat abban az esetben is, ha a hazai kereslet jobban megnövekedne. A hazai élelmiszer-ellátási lánc szereplői szakmailag felkészültek, az élelmiszer-előállító üzemek jól felszereltek, megfelelő és hatékony intézkedéseket tesznek a higiéniai előírások betartására.

A kamara hozzáfűzte: megnyugtatásul szolgálhat az is, hogy a hazai élelmiszer-előállítás döntő hányadát adó üzemek nemzetgazdasági szempontból kritikus infrastruktúrának, úgynevezett létfontosságú rendszerelemeknek minősülnek, akárcsak az erőművek, az ivóvízellátást biztosító létesítmények vagy a gyógyszergyártó vállalatok. Mindez azt jelenti, hogy működésük fenntartását szükség esetén rendvédelmi, honvédelmi szervek is biztosíthatják.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

nak