Tánc és hagyományőrzés: idén a búcsújárást mutatják be a Csángó Bálon

MTI   
  Megosztom
Tánc és hagyományőrzés: idén a búcsújárást mutatják be a Csángó Bálon

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a huszonharmadik Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

A rendezvény 22 éve azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse a főváros közönségét a csángó archaikus kultúrával. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő eseményen a moldvai és a gyimesi csángó magyarok gazdag népművészetét és hagyományait szeretnék bemutatni a közönségnek, mondta el Diószegi László, a színpadi műsor rendezője.

A színpadi műsorban idén a csángók búcsújárását elevenítik fel. A színpadon a fellépők vallásos énekeket, imákat mutatnak be, ezt követi a műsor táncos, zenés része. A bál fontos eleme a táncház, amely a Kőketánc Gyermektáncházzal már négy órakor kezdetét veszi.

A színpadi műsorban közreműködnek idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek Dumbravényből, Klézséről, Külsőrekecsinből, Lábnyikból, Pusztinából, Somoskáról, a Gyimesekből, valamint Antal Tibor, Bálint Erzse, Benke Félix, Benke Róbert, Fekete Bori, Hodorog András, Legedi László István, Tankó Fintu Dezső, Nyisztor Ilona és tanítványai. Fellép Petrás Mária, valamint a csángó muzsikát játszó magyarországi zenekarok közül a Berka Együttes, a Csángálló Zenekar, a Somos Együttes és a Lippentő Táncegyüttes.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csángó

tánc