Tánc és hagyományőrzés: idén a búcsújárást mutatják be a Csángó Bálon

MTI   
  Megosztom
Tánc és hagyományőrzés: idén a búcsújárást mutatják be a Csángó Bálon

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a huszonharmadik Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

A rendezvény 22 éve azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse a főváros közönségét a csángó archaikus kultúrával. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő eseményen a moldvai és a gyimesi csángó magyarok gazdag népművészetét és hagyományait szeretnék bemutatni a közönségnek, mondta el Diószegi László, a színpadi műsor rendezője.

A színpadi műsorban idén a csángók búcsújárását elevenítik fel. A színpadon a fellépők vallásos énekeket, imákat mutatnak be, ezt követi a műsor táncos, zenés része. A bál fontos eleme a táncház, amely a Kőketánc Gyermektáncházzal már négy órakor kezdetét veszi.

A színpadi műsorban közreműködnek idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek Dumbravényből, Klézséről, Külsőrekecsinből, Lábnyikból, Pusztinából, Somoskáról, a Gyimesekből, valamint Antal Tibor, Bálint Erzse, Benke Félix, Benke Róbert, Fekete Bori, Hodorog András, Legedi László István, Tankó Fintu Dezső, Nyisztor Ilona és tanítványai. Fellép Petrás Mária, valamint a csángó muzsikát játszó magyarországi zenekarok közül a Berka Együttes, a Csángálló Zenekar, a Somos Együttes és a Lippentő Táncegyüttes.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csángó

tánc