Egyedülálló gyűjtemény: különleges állatokkal találkozhatsz a Debreceni Állatkertben

HelloVidék   
  Megosztom
Egyedülálló gyűjtemény: különleges állatokkal találkozhatsz a Debreceni Állatkertben

Újabb különleges fajjal gyarapodott az ország első vidéki állatkertjének gyűjteménye, miután a múlt héten négy lila vámpírrák (Geosesarma dennerle) érkezett az állatkert Pálmaházába. A vámpírrákok európai viszonylatban is igazi állatkerti ritkaságnak számítanak, ez a faj Magyarországon csak Debrecenben található meg.

Az állatkert célja a faj szaporításával az európai állatkerti állományuk növelése. Az egzotikus jövevények már elfoglalták terráriumukat, így a látogatók számára is megtekinthetők a természetes környezetüket idéző, buja aljnövényzetben.

A Jáva szigetén őshonos lila vámpírrák a tarisznyarákfajok jelentős részével ellentétben az édesvízi- mellett, főként szárazföldi életmódot folytat. Hátborzongató köznapi elnevezését nem táplálkozási szokásairól kapta – mindenevőként rovarokat és növényi részeket fogyaszt –, hanem éjszakai aktivitásáról és egyedülálló színezetéről: lila vagy bíborszínű páncéljáról és szinte világító, sárga szeméről. Igen kisméretű; kifejlett korára is alig éri el az 5 cm-es testhosszt.

Érdekesség, hogy tudományos leírására csak 2015-ben került sor, mivel sokáig nem volt ismert pontos származási helye. Tudományos nevét arról a Dennerle nevű német akvarisztikai cégről kapta, amely a faj egyik leírójának jávai kutatását szponzorálta. A hobbiállat-iparág számára történő vadbefogások sajnos egyre nagyobb nyomást helyeznek a faj természetes populációira.

(kiemelt kép: Debreceni Állatkert)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vámpírrák

rák

debrecen

debreceni állatkert

állat

pálmaház