Hiába az árstop a boltokban: méregdrága idén vidéken a farsangozás, bálozás +Recept

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Hiába az árstop a boltokban: méregdrága idén vidéken a farsangozás, bálozás +Recept

A farsang évszázadok óta télűző és tavaszváró mókázás és mulatozás, amikor kicsi és nagy egyaránt jelmezbe bújik. A jókedvről és a mulatságról idén sem kell lemondanunk, még ha a farsang ikonikus étele, a farsangi fánk idén jóval többe is kerül, mint tavaly ebben az időszakban. De hogy az élelmiszerárak megemelkedése se vegye el a kedvünket a vigasságtól, mutatunk egy tökéletes szalagos fánk receptet, amit bárki elkészíthet otthon.

24,5%-ra ugrott az infláció 2022 decemberében, amit elsősorban a hatósági üzemanyagárak eltörlése okozott, azonban az élelmiszerárak emelkedése is tovább gyorsult. A továbbra is erős árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24,8%-ra ugrott. Tavaly átlagosan 14,5%-kal nőttek a fogyasztói árak.

Egy év alatt az élelmiszerek árai 44,8%-kal nőttek, ami érdemi gyorsulás a két évvel ezelőtti 3% körüli növekedéshez képest. Ezen belül a sertéshús árak decemberben 29,9%-kal nőttek. A baromfihús árak 51,5%-kal, a (fogyasztói kosárban) kisebb súlyú marhahús árak 43,2%-kal emelkedtek. A párizsi, kolbász árak 40,3%-kal nőttek, a szalámi, sonka árak pedig 35,9%-kal emelkedtek. Az árkorlátozások által érintett tejárak átlagosan 52,1%-kal emelkedtek, mivel a korlátozások által nem érintett tejárak meredeken emelkedtek (míg az érintett 2,8%-os UHT tej ára alig változott, jelentősen emelkedett az 1,5%-os és 2,8%-os ESL tej ára). A sajtok ára 83,2%-kal, az egyéb tejtermékek 79,2%-kal, a vaj, vajkrémek árai 79,4%-kal emelkedtek. A tojás ára 82,7%-kal, a margariné 58%-kal, a sertészsíré 89,2% emelkedett. Decemberben a kenyér 81,1%-kal, a péksütemények 57,2%-kal, a száraztészta 70,8%-kal, az édesipari lisztesáruk 71%-kal drágultak, míg a burgonya árai 41,6, gyümölcsök árai pedig 30,4%-kal emelkedtek. A munkahelyi étkezésé 32,2%-kal, az éttermi étkezésé 29,4%-kal drágult, derül ki Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzőjének levezetéséből.

Hiába a hatósági ár, idén drágább a farsangozás

Az árstopot 2022 decemberében hosszabbították meg 2023 áprilisáig – az elhúzódó háborúra és a brüsszeli szankciókra hivatkozva – és úgy tűnik, a kormány jelenleg nem tervez változtatni a megszabott határidőn.

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás

- közölte az Agrárminisztérium.

Itt a farsang, áll a bál

A tél szürkesége lehangolja az embert, így nem véletlen, hogy a karácsony elmúltával az emberek olyan szórakozást kerestek, ami jobb kedvre deríti őket a szürke és borús napokon. Ez is az egyik oka a bálok, a farsangozás hagyományának, ami a mai napig él, különösen vidéken. A zene, a tánc, a jókedv és a mulatozás úgy tartozik ezekhez az utcai felvonulásokhoz és általában a farsangi beöltözéshez évszázadok óta, ahogy a karácsonyhoz a mézeskalács vagy a fenyőfa.

A farsang a vigasságokról, bálokról szól, semmilyen keresztény ünnep nem tartozik ehhez az időszakhoz, sőt épp a legnagyobb keresztény ünnepet, a húsvétot előzi meg. Az ősi tavaszváró ünnephez sok néphagyomány kapcsolódik.

Utána következik a nagypéntekkel záruló nagyböjt időszaka, de addig megengedett a dőzsölés, az evészet-ivászat. Éppen ezért is hívták a vízkereszt utáni heteket az "ördög ünnepének", mert sokan olyannyira komolyan vették a "szabad időszakot", hogy szinte kifordultak önmagukból. A férfiak szoknyát húztak, a hölgyek kacérabbak lettek, és csinosabbnál csinosabb maskarákba bújtak, az utcán hangoskodtak. Annyit ettek-ittak, amennyi csak beléjük fért, és nem ért véget hajnalnál előbb egyik mulatság sem.

Persze országonként mások a mai napig élő népszokások, nálunk például nem vonulnak maskarásokkal teli teherautók az utcákon, melyekről a színes jelmezekbe öltözött mulatozók zsákszámra dobálják az édességet az utcán beöltözve mulató és ünneplő gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, ahogy ez Németország-szerte szokás, de vannak más hagyományaink, amelyek legalább ennyire örömteliek a farsangi ünnepkörben, a báli szezonban.

Farsangi mulatságot már a középkorban is tartottak Európa-szerte, és nem volt ez másként a történelmi Magyarországon sem. A farsang jó alkalom volt a párkeresésre a sok táncos, zenés mulatság okán.

Ennek a hagyománya jelenik meg előttünk Csokonai Vitéz Mihály művében, a Dorottya, vagyis a dámák diadalma a fársángon című vígeposzában kifigurázva, itt a vénlányok akarnak férjet fogni maguknak.

2023-ban a felnőtteknek szóló bálokra jellemzően 15 ezer forint/főnél kezdőnek a belépőjegyek, itt részletesen írtunk arról, hogy konkrétan hol mennyiért mulatozhatunk.

De van, ahol haladva a korral több mint százezer forintot is elkérnek egy többnapos, exkluzív báli szórakozásért (itt egy este - vacsorával 60ezer Ft). Aki viszont csak táncolni szeretne, sok helyen olcsóbb belépőjegyet is vásárolhat, amiért nem jár menü, viszont szabadon élvezheti a bulit.

Kötelező a jelmez, ahogy a bőséges evészet-ivászat is

A farsangi időszak jeles napjain és hétvégéin az ország számos településén rendeznek farsangi mulatságokat, disznótorral egybekötött lakomákat, így kedvünkre válogathatunk a szórakozási lehetőségek közül, összekötve akár egy kis felfrissüléssel valamelyik wellness és/vagy kastélyhotelben vagy termálfürdőben.

Hogy milyen jelmezeket öltöttek magukra az emberek? Mindig is divatos volt különböző figurák bőrébe bújni: pásztorlány, pásztorfiú, cigánykaraván tagjai, zenészek, lovagok, mesehősök, tündérek, királyfik, királylányok, bohócok, máskor állatok, pillangó vagy katicabogár képében jelentek meg a farsangozók.

A jelmezkölcsönzők kínálata széles skálán mozog, ahogy az árfekvésük is, de találhatunk már 2000 forinttól jelmezt egynapos kölcsönzésre gyermekek számára, a felnőtteknél ez az ár magasabb, 3000 forintnál kezdődik. Ugyanígy nagy a választék a megvásárolható jelmezeknél, 6ezer forinttóll 25 ezer forintig is válogathatunk a trendi maskarák között, de határ a csillagos ég.

Frasang idején mindenki fánkot eszik

A farsang jelképét, a fánkot is drágábban készíthetjük idén, mint tavaly ilyenkor, hiszen hiába lett árstoppos az étolaj és a finomliszt, az energiaárak ugyancsak megnőttek, így a gáz- vagy villanysütő többet fogaszt, amikor kellően felmelegítjük az olajat a finomsághoz. Hagyományosan bőséges napraforgó-étolajban sütjük ki ezt a farsangi csemegét, ami sok lisztből, jó sok lekvárral megpakolva az igazi, ez utóbbi ára pedig nagyon megugrott, a gyümölcsöké átlagosan több mint negyven százalékkal drágult, a boltokban kapható lekvároké pedig még magasabbra kúszott, 40-50 százalékos átlagos áremelkedés történt. A tejtermékeké 79,2%-kal, a vaj ára 79,4%-kal, a tojás ára 82,7%-kal, a margariné pedig 58%-kal nőtt. A tökéletes szalagos fánkhoz pedig elengedhetetlen a jó minőségű vaj (vagy margarin esetleg), a tej és a tojás. De ha már farsang, akkor jókedv és mulatozás, így feledkezzünk meg picit a drágulásokról. Mutatjuk a szerintünk tökéletes farsangi fánk receptjét, itt írtunk arról, milyen trükköktől lesz szép szalagos.

A tökéletes szalagos farsangi fánk

Hozzávalók (38-40 darabhoz):

  • 600 g fehér búzafinomliszt
  • 4 tojás sárgája
  • csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek cukor
  • 6 dkg vaj (82% – szobahőmérsékletű)
  • 1 citrom reszelt héja (bio)
  • 60 ml rum (nem rum aroma)
  • 350 ml tej (2.8%)
  • 40 g friss élesztő
  • 500 ml étolaj a sütéshez
  • Tetejére: lekvár, porcukor
  • Tálaláskor: jóféle sárgabaracklekvár mellé (vagy ízlés szerint más lekvár)

Elkészítés:

  • Az élesztőt kikeverem a vaníliás cukor negyedével, hozzáöntöm a langyos tejet és egy kiskanál lisztet, 20 percig pihentetem meleg helyen, letakarva.
  • Kézi mixerrel kikeverem a tojások sárgáját a vaníliás cukorral, a kristálycukorral egészen fehéredésig, teljesen simára (5 perc), majd hozzáadom a rumot, reszelt citromhéjat, csipet sót és kidagasztom a kimért 60 dkg liszttel, élesztős tejjel (2 dkg ment az élesztőbe).
  • Lágy, könnyű tésztát kapok, ami már nem nagyon ragad, de csak amikor összeállt a kelt tészta, akkor adom hozzá a puha vajat, majd duplán letakarva 20 percig pihentetem. Újra átdagasztom és 45 percig kelesztem, szintén letakarva.
  • Enyhén lisztezett felületre kiborítom és ujjnyi vastagra, kizárólag a két enyhén olajos tenyeremmel kilapítgatom. Éles (szívecske, virág vagy akár csillag) formával kiszaggatom, újra letakarom és még 30 percig kelesztem.
  • Közepesen forró zsírban sütöm, az eddig felül lévő részével lefelé teszem bele a zsírba úgy, hogy közben a hüvelyk és középső ujjammal összecsippentem a közepét (összeérjenek az ujjbegyek), majd lefedem 2 percre, és közepes lángon sütöm. Amikor barnul az alja, megfordítom és fedetlenül 2 percig tovább sütöm.
  • Papírtörlőre szedem ki a fánkokat, majd amikor langyosra hűltek, őrölt eritrittel vagy klasszikus porcukorral szórom meg, a lyukakba pedig lekvárt teszek vagy akár csokoládéval csurgatom le.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

farsang

mulatság

jelmez

fánk

szalagos fánk

recept

bál

farsangi bál