Újra megrendezik a legendás vidéki fesztivált: mindenki találhat magának valami érdekességet

MTI   
  Megosztom
Újra megrendezik a legendás vidéki fesztivált: mindenki találhat magának valami érdekességet

Harminc helyszínen kínál programokat városszerte az idén július 4. és 7. között immár nyolcadik alkalommal zajló pécsi Zsolnay Fényfesztivál.

Várhatóan több mint százezer látogatót vonz a fesztivál, amelynek legnagyobb attrakciója idén is a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny lesz.

A verseny keretében öt alkotás látható majd, és a háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációkat - a hagyományoknak megfelelően - kifejezetten a négytornyú pécsi székesegyház homlokzatára komponálják a művészek

- tette hozzá Hummel Márk a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője .

A verseny idei témája a Rubik Ernő által tervezett, világszerte jól ismert térbeli logikai játék, a bűvös kocka, amely éppen ötven éve jelent meg. Az ügyvezető hozzáfűzte: a fényfestő verseny mellett várhatóan a 19 állomásból, a teljes belvároson át haladó "Fény Útja" elnevezésű installáció-, és épületfestősorozat lesz majd.

Péterffy Attila polgármester arról szólt, hogy a fényfesztivál az évi több ezer pécsi kulturális esemény egyik legkiemelkedőbb darabja. Ezek, fűzte hozzá, biztosítják a város folyamatos pezsgését. A városvezető reményét fejezte ki, hogy idén is sok tízezren ellátogatnak az eseményre.

A Pécs belvárosát behálózó Fény Útja "betétrendezvény" 19 állomásos útvonala a belváros ikonikus épületeit érinti, a Kodály Központ hangversenytermét és a pécsi kulturális negyedet is. A Fény Útján a látogató és a mesterséges intelligencia is szerepet kaphat egy kiállítótér fénnyel való átformálásában, egy másik alkotás pedig a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz mint ősi elem jelenkori szerepét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

pécs

program

fesztivál