7 vezetéstechnikai fortély, amivel simán megelőzhetsz egy csúnya balesetet

HelloVidék   
  Megosztom
7 vezetéstechnikai fortély, amivel simán megelőzhetsz egy csúnya balesetet

A téli hónapok kiszámíthatatlan időjárása sok esetben azzal jár, hogy egyetlen autózás során is többféle útviszonyban kell helyt állnunk. A korai sötétedés, a csúszós útburkolat, a hó, az ónos eső, a karácsony előtt megnövekvő forgalom akár balesethez is vezethetnek. Az Arval flottakezelő szakértője szerint azonban megfelelő felkészültséggel és a helyes vezetéstechnikai fortélyok elsajátításával jó eséllyel megelőzhető a baj.

Előző cikkünkben a gépjárművek téliesítéséről írtunk, most pedig sorra vesszük, mik azok a vezetéstechnikai fogások amikkel elkerülhetjük a baleseteket.

A megváltozott útviszonyok számos olyan szituációt teremtenek, amelyek még a gyakorlott sofőrök számára is kihívást jelentenek. Sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, hogy a zimankós, ködös időjárás, a sötétség, a nagy forgalom a volán mögött ülve egészen más vezetési stílust és gyorsabb reakciót igényelnek.

– mondja Kovách Kristóf, az Arval flottakezelő értékesítési igazgatója.

Kovách Kristóf szerint az alábbi szabályok betartása sokat segíthet a balesetek elkerülésében:

  1. Tartósan 7 Celsius fok alatti hőmérséklet esetén mindenképpen váltsunk téli abroncsokra, mivel azok jóval nagyobb tapadást biztosítanak a jeges és nedves utakon. Ne halogassuk a cserét, foglaljunk jó előre időpontot a szerviznél.
  2. Minden hosszabb utazás előtt tájékozódjunk az időjárásról, az útviszonyokról, az esetleges útlezárásokról. Külföldi kirándulás esetén nézzünk utána, hogy kötelező-e a hólánc az országban, ahova látogatunk. Amennyiben rossz az idő, vagy az útviszonyok nem megfelelőek, mérlegeljük, hogy mindenképp szükséges-e az adott napon útnak indulnunk.
  3. Télen a hó és a jég akadályozhat minket az elindulásban. Legyenek mindig bekészítve a szükséges takarító eszközök a járműbe, és induljunk útnak akár a megszokottnál negyed órával korábban reggelenként, hogy kíméljük magunkat a felesleges stressztől.
  4. Ha hosszú útra indulunk, feltétlenül legyen nálunk meleg téli kabát, egy vastag pokróc arra az esetre, ha probléma lenne útközben. A biztonságos vezetés feltétele továbbá az is, hogy a volán mögé kényelmes öltözetben üljünk be és olyan lábbeliben, amelynek talpa nem csúszik a pedálokon.
  5. Óvakodjunk a hirtelen fékezésektől és sebességváltoztatásoktól, igyekezzünk minden esetben az időjárási, illetve látási viszonyoknak megfelelő sebességgel haladni. Emellett a csúszós utakon megnövekvő fékút miatt mindenképpen tartsuk meg a 2 másodperces követési szabályt.
  6. Télen a látási viszonyok rosszabbak, az autóvezetők ingerültebbek és kevésbé figyelmesek. Éppen ezért érdemes minden esetben odafigyelnünk a megfelelő sávtartásra és amennyiben szükséges, a szokásosnál kisebb sebességgel haladjunk az utakon. Használjuk az összes tükröt, és elindulás előtt győződjünk meg róla, hogy azok – a világítással egyetemben – kellően tiszták.
  7. A nem rutinos autóvezetőknek érdemes akár szakember segítségét kérve felkészülni a téli autóvezetésre. Minden esetben vegyük figyelembe, hogy a megváltozott útviszonyok olyan helyzeteket is teremthetnek, amelyekre a leggyakorlottabb sofőrök sem tudnak teljesen felkészülni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

autó

tél

téligumi

baleset