Ilyen nincs: sípálya épül lenn az Alföld tengersík vidékin

Steiner Petra   
  Megosztom
Ilyen nincs: sípálya épül lenn az Alföld tengersík vidékin

Ha igazi síélményre vágyik az alföldi magyar, minimum a Mecsekig vagy az Északi-középhegységig kell autóznia, hacsak nem az Alpokba vagy a Kárpátokhoz bumlizik a havas lejtőkért. Bár Bács-Kiskun megye déli része nem a hatalmas szintkülönbségeiről híres, most mégis sípálya épül közvetlenül Baja mellett a téli sportok szerelmeseinek. A beruházásról és a jövőbeni elképzelésekről Halmosi Zoltán, a Duna Kft. ügyvezetője, és egyben a sípálya megálmodója beszélt a HelloVidéknek.

Baja, ami az országban leginkább a halászlevéről híres, számos sportolási és szórakozási lehetőségnek ad otthont, kihasználva a Duna és a Sugovica nyújtotta vízi élményeket, illetve a Pandúr- és Petőfi-sziget erdős ösvényeit. Mint minden település számára, a dél-alföldi városnak is fontos, hogy támogassa a fiatal tehetségek kibontakozását, a sportolók utánpótlás-nevelését, akik olyan emberekké válhatnak, akikre egy egész ország büszke lehet. Olyan nagy nevek indultak innen, mint Hosszú Katinka úszónő, Pósta Sándor kardvívó, Csábi Bettina ökölvívó, Vereczkei Zsolt paralimpikon úszó, de a sor még hosszan folytatható.

Az elképzelések és a megvalósítás

A sípálya puszta gondolatát tovább színesíti az a tény, hogy megálmodója még csak nem is síelős típus, egyszerűen a hely adottságai kínálták az újabb téli sportolási forma lehetőségének megteremtését. A pálya, szemben más magyarországi létesítményekkel, egy száz százalékban önerős beruházása a Duna Kft.-nek, így sem önkormányzati, sem pályázati megkötések, elvárások nincsenek a megvalósítást illetően.

Több kritika is felmerült már a beruházás kezdeti stádiumában, miért nem máshol épült meg, például a Szekszárdi-domságban, ahol a szintkülönbségekhez mérten sokkal hosszabbra nyújtható a csúszás élménye. Halmosi Zoltán, a Duna Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a cél nem az volt, hogy egy különleges, hegyvidéki élményt biztosítanak a Baja környékieknek, hanem hogy egy olyan gyakorlópályát alakítsanak ki, ahol bárki megtanulhatja a síeléshez szükséges alapmozdulatokat.

A tizenötször ötven méteres pálya egy műanyag, sörtés jellegű felületből áll össze, aminél anyagából adódóan még a hó jelenléte sem szükséges ahhoz, hogy használatba lehessen venni. A direkt hómentes övezetbe tervezett borításon síléccel, snowboarddal és hófánkkal lehet lecsúszni, így nemcsak azok próbálhatják ki, akik egy új téli sportba szeretnének belekóstolni, mert akár a legkisebbek is élvezhetik a lesiklás nyújtotta adrenalin eufórikus örömét. Mindemellett a beruházást mind a négy évszakban kihasználhatónak tervezik, így még a hideg évszakokban a lejtő adta csúszkálás és síelés, addig nyáron a pálya alatt elterülő tavon folytatott dodzsemezés és állódeszkán való egyensúlyozás bővíti a sportolási palettát.

Korábban mindig el kellett utazni ahhoz, hogy egy sílécet valaki felcsatolhasson. Ez itt most valósággá válhat, tehát egy új sport honosodhat meg Baján, amit nagyon fontosnak gondolok

– emelte ki Halmosi Zoltán, miért jelent többet a beruházás, mint egy egyszerű pálya. Mindezzel a most óvodás, kisiskolás és középiskolás gyerekek és persze a felnőttek számára nyílik lehetőség, hogy fejest ugorhassanak egy olyan sportba, ami főként a nagyobb, több ezer méter magas hegyvidékeken hódít. Belátható, ha a síelés nem csak és kizárólag a gazdagok sportja, lényeges anyagi ráfordítás szükséges ahhoz, hogy valaki az otthonából a sípályán találja magát.

Egy hegyektől messzi kis település lakójának nehézséget okozhat a logisztikai kivitelezés, főként, ha nem rendelkezik saját autóval, illetve a hosszú utazás esetén sokszor a munkával is össze kell egyeztetni a szabadidős programot, hogy együtt mehessen a család. Egy oktatópálya viszont tökéletes arra a célra, hogy az abszolút amatőrök is élvezni tudják, és ne érezzék azt, hogy egy hosszú utazás és a jelentős anyagi ráfordítás ellenére képtelenek élvezni a lejtőn történő csúszkálást.

Szeretnénk, hogyha kialakulna egy rendszer. Mielőtt a testnevelő tanárok külföldre viszik a diákokat, előbb idejönnének gyakorolni, hogy kint már élvezni tudják a sportot, ne ott szenvedjenek az alapokkal. A nulláról induló kezdő itt se fölülről fog kezdeni, hanem lejjebbről, és amikor föntről fog lecsúszni, az már neki egy fokozat

– részletezte a Duna Kft. ügyvezető igazgatója. Így elmondható, hogy kifejezetten a lelkes kezdőknek és amatőröknek épült a pálya, hiszen az ötven méteres táv pont arra elengedő, hogy elsajátítsák rajta a síeléshez szükséges fortélyokat, amelyek birtokában már egy hosszabb lesiklást biztosító pálya igazi élmények, nem pedig kínkeserves próbálkozások és szerencsétlenkedések helyszínéül fog szolgálni.

Mindezzel, ha az Alföld és Baja környéke nem is válik igazi síparadicsommá, az mindenesetre biztos, hogy az új sportolási lehetőség színesíteni fogja a palettát, és úgy biztosít gyakorlási lehetőséget a kezdő síelőknek, hogy még a havazást sem kell hozzá megvárni. Így mind a családosok, mind a szakma számára jó lehetőség adódik arra, hogy míg a szülők a pálya melletti hüttéből, síbüféből kövessék óvó tekintettel a gyerkőcük minden apró-cseprő mozdulatát, addig a tanároknak esélye legyen arra, hogy a még szárnyukat bontogató fiatalok közt megleljék, az igazi tehetségeket, a jövő sportolóit.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sípálya

alföld

baja

duna kft.

hütte

síbüfé

halmosi zoltán

hegyvidék

bács-kiskun megye