Tragédia: annyi a baleset, hogy már a MÁV figyelmeztet a KRESZ betartására

HelloVidék   
  Megosztom
Tragédia: annyi a baleset, hogy már a MÁV figyelmeztet a KRESZ betartására

A tegnap este Kaposvár és Mernye közt történt útátjárós baleset is arra figyelmezteti a közlekedőket: a vasúti síneken mindig a KRESZ-ben előírt fokozott figyelemmel hajtsanak át.

Február 21-én, csütörtökön, Kaposvár és Mernye között, egy fénysorompó nélküli útátjáróban személygépkocsi ütközött vonattal. Az autót vezető hölgy súlyosan megsérült. Január 1. és február 15. között összesen hat ütközés történt vasúti útátjáróban, ezek közül kettő halálos kimenetelű volt. A hat baleset közül három félcsapórúddal kiegészített fénysorompóval biztosított útátjáróban, egy fénysorompóval biztosított útátjáróban, kettő nem biztosított útátjáróban történt.

A január 1. és február 15. közötti időszakban 2017-ben nyolc, 2018-ban hét, 2019-ben pedig hat útátjárós ütközés történt. A MÁV továbbra is kéri a közlekedőket, hogy mindig fokozott óvatossággal közelítsék meg a vasúti átjárókat, illetve így hajtsanak át a síneken.

A KRESZ előírásai szerint az átjáró előtt mindig meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik. Ha piros jelzés van, az útátjárón nem szabad áthaladni. Ha a fénysorompó jelzői sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik. Fontos hangsúlyozni, hogy a sötét fénysorompójelző a KRESZ szerint nem jelent szabad jelzést a közúti járműveknek. A közlekedők ilyen helyzetekben is kötelesek a vonatkozó KRESZ-előírások szerint eljárni, és fokozott figyelemmel megközelíteni az útátjárókat.

A balesetek megelőzése érdekében a MÁV – a rendőrséggel közösen – évek óta rendszeresen tart ellenőrzéseket az útátjárókban; 2017-ben 157 vasúti átjáróban, 190 alkalommal, 2018-ban 222 útátjáróban, 184 alkalommal került sor ilyen akcióra (a kiemelten veszélyes helyeken több alkalommal is).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

közlekedés

baleset

máv

vasút

vonat

személygépkocsi

autó