Uniós beruházás Gyöngyösön: elkezdődött a tűzoltólaktanya építése

HelloVidék   
  Megosztom
Uniós beruházás Gyöngyösön: elkezdődött a tűzoltólaktanya építése

Megkezdődtek a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség és hivatásos tűzoltóság laktanyája építésének előkészítő munkálatai. Az uniós projekt során több mint egymilliárd-háromszázmillió forintból korszerű, jól felszerelt, gazdaságosan fenntartható és üzemeltethető ingatlanegyüttes épül Gyöngyösön - olvasható az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóközleményében.

A gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség és a hivatásos tűzoltóság mind a személyi állományt, mind a rendelkezésre álló gépjárműállományt alapul véve az ország legjelentősebb szervezeti egységei közé tartozik. A kirendeltség 64 településért felel, a hivatásos tűzoltóság 48 település mentő tűzvédelméről gondoskodik.

A tűzoltók feladatai egyre összetettebbek, munkavégzésükhöz speciális járművekre és gépekre van szükség. Ezeket az eszközöket a nap 24 órájában készenlétben kell tartani, azokra bármikor szükség lehet. Ahhoz, hogy valamennyi használatban lévő gépet és szerszámot megfelelő módon tudják tárolni a tűzoltók, egy új, nagyobb, a jelenleginél jobb adottságokkal rendelkező laktanyára van szükség. Az új ingatlanegyüttes ezért egy új helyen, a Bethlen Gábor utcában, a volt honvédségi laktanya területén épül fel.

A csaknem egy hektáros területen megépülő új laktanya alapterülete több mint 1600 négyzetméter lesz, amely két funkcionális egységből áll majd. Az irányítási, hivatali épületrész mellett egy, a szertárakat magába foglaló, a készenléti állomány elhelyezésére szolgáló épületszárnyat is kialakítanak, több mint 1003 négyzetméteren.

Itt az összes szükséges technikai építmény (mászóház, sportpálya, kismotorfecskendő-szerelő pálya stb.) helyet kap, továbbá az összes szerállás áthajtó rendszerű lesz. A káreseményhez riasztott szerek két irányba hagyhatják el a laktanyát, a visszatérő járművek pedig útvonal-keresztezés nélkül juthatnak vissza a szerállásba. A létesítményben összesen 12 gépjármű helyezhető el.

Az épületegyüttest korszerű építési anyagokból, a modern építési technológiák alkalmazásával alakítják ki, amely a kor kihívásainak megfelelő, komfortos környezetet biztosít majd az állomány számára. A tetőn elhelyezett fotovillamos napelemes erőmű az elektromosáram-termelést, a négy napkollektor a meleg víz előállításához szükséges feltételeket biztosítja.

A beruházásra azért van szükség, mert a jelenlegi tűzoltóság nem bővíthető és gazdaságos átalakítására sincs lehetőség, a tűzoltójárművek, speciális technikai eszközök és berendezések szakszerű tárolása és üzemeltetése helyhiány miatt korlátozott. A jelenlegi épület egyes helyiségei szűkösek, az ügyfelek fogadására használt épületrész akadálymentesítése nem megoldott. Ezzel szemben az új épület minden szempontból megfelel a mai kor kihívásainak és a szakmai elvárásoknak. Az építési munkálatok előreláthatóan 2020 második felében fejeződnek be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tűzoltó

tűzoltólaktanya

pályázat

gyöngyös