Ilyen egyszerűen készíthetsz otthon házi rovarriasztót: mutatjuk a receptet!

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen egyszerűen készíthetsz otthon házi rovarriasztót: mutatjuk a receptet!

Ha nyaralni indulsz, a naptej, rovarriasztó és bőrnyugtató krém nem maradhat ki a csomagból, de ha nem szeretnél vegyszerekkel dúsított, méregdrága bolti kencéket magaddal vinni, akkor mutatunk 3 sokkal jobb alternatívát. A HelloVidék összegyűjtött 3 tuti receptet, ami alapján 100%-ban természetes, filléres házi keveréket tudsz készíteni, ami segít átvészelni a nyaralást leégés, rovarcsípések és sérülések nélkül.

Már javában tart a nyár: vége az iskolának, megkezdődtek a nyári szabadságolások. Lényegtelen, hogy egy kemping vagy egy luxusszálloda az úti cél, belföldre vagy külföldre tervezel utazást, akad néhány dolog, amit mindenképp magaddal kell vinned. Ha a nyaralás alatt is arra törekedsz, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomodat, ha szeretnéd védeni a testedet és környezetedet, valamint némi pénzt is szeretnél spórolni, akkor ezeket a tippeket neked találták ki!

Korábban már írtunk róla, hogyan lehet a nyaralás alatt spórolni, most pedig azt mutatjuk meg, hogyan készíthetsz magadnak olcsó és biztonságos naptejet, rovarriasztót és bőrnyugtató krémet, ami bármikor jól jöhet a nyaralás alatt.

Házi naptej

A naptej mégsem olyan jó az emberi szervezet számára, mint ahogyan azt régen gondolták, ugyanis számos vegyszer található benne, mint például az oxibenzon, az oktinoxát, a homoszalát és az oktocrylene. Ezekkel a toxikus anyagokkal az a probléma, hogy számos esetben allergiát okozhatnak, vagy ösztrogénszerű hatást fejthetnek ki a testben.

Köztudott, hogy a magas UV-sugárzás okozója lehet a bőrráknak, azonban a boltban kapható naptejek is hozzájárulhatnak a bőrrák kialakulásához, mivel a karcinogén vegyületek megzavarhatják a hormonokat és az emberi bőr rosszul reagálhat rájuk. Nem beszélve arról, hogyha például egy tóban fürdőzünk, akkor bekerülnek ezek az anyagok a természetbe, ahol növényekkel és állatokkal is érintkezhetnek – akik köszönik szépen, nem kérnek a toxikus anyagokból.

Jó hír, hogy vannak természetes napvédők: a legáltalánosabb a megfelelő ruházat és az árnyék. Van azonban a nyárnak egy olyan tulajdonsága, hogy néha rettenetesen meleg tud lenni ahhoz, hogy hosszú ruhába burkold magad, valamint a környéken sincs lehetőség árnyékba húzódni. Amikor a ruha és az árnyék kombó nem működik, akkor érdemes elkészítened ezt az egyszerű naptejreceptet:

  • fél bögre olívaolaj
  • negyed bögre kókuszolaj
  • 2 evőkanál shea vaj
  • 15 csepp szerves sárgarépa-olaj vagy málnamagolaj
  • 2 evőkanál nem nanoszemcsés cink-oxid.

Tipp: Annak érdekében, hogy a krém vízálló legyen, adj hozzá méhviaszt. De ne lepődj meg azon, hogy méhviasszal viszont nem fogja beszívni a bőröd a krémet.

Házi rovarriasztó

Azok, akik vízpartra vagy erdőbe készülnek, nem szabad otthon felejteniük a rovarriasztót, mivel egyre több ártalmas, egzotikus betegségeket terjesztő szúnyogfajta található meg már Magyarországon is, valamint egy veszélyes kullancscsípést sem érdemes kockáztatni. A rovarriasztókról azonban egy nagyon sötét titok derült ki: a DEET rendkívül súlyos csapást mérhet a központi idegrendszerünkre.

Ha nem szeretnéd káros vegyszereknek kitenni a szervezeted, de valahogy mégis elkerülnéd a rovarcsípéseket, akkor próbáld ki a házi receptünk. Számos alternatíva létezik, amit te is elkészíthetsz otthon. Csak egy spray palackra, és erre a néhány összetevőre lesz szükséged, máris lesz egy szuper, természetes rovarriasztód:

  • fél bögre csodamogyoró kivonat
  • fél bögre desztillált víz
  • 100 csepp illóolaj ezekből a fajtákból: citronella, citromfű, rozmaring, szegfűszeg, levendula, teafa, menta.

Tipp: Korábban összegyűjtöttünk számos praktikát, hogyan tudod távol tartani a szúnyogokat lakásodtól és magadtól, valamint annak is utánanéztünk, hogy miért van az, hogy a legtöbb szúnyog válogatós, és egyeseket jobban szeretnek, mint másokat.

Univerzális kenőcs

Ezt a krémet nem árt magaddal vinned, ugyanis a nyaralás alatt történhetnek kisebb balesetek és sérülések. Akárkivel előfordulhat a leégéstől keletkezett bőrirritáció vagy egy rovarcsípés. Ha már megtörtént a baj, akkor nem árt, ha kéznél van egy nyugtató és gyógyító hatású krém, ami ráadásul természetes összetevőkből készül. Íme, a recept:

  1. Olvassz meg egy bögre hideg kókuszolajat.
  2. Adj hozzá két evőkanál szárított körömvirágot, szárított útilapu és fekete nadálytő leveleket, szárított cickafarkot és rozmaringot.
  3. Hagyd a gyógynövényeket a meleg olajban kb. 4 órán át, majd szűrd át egy konyharuhával.
  4. Adj hozzá két evőkanál olvasztott kandelillaviaszt.
  5. A keverék kihűlése után adj hozzá 5 csepp levendula, teafa és E-vitamin illóolajat.

Tipp: Az aloe vera gél szintén jó választás lehet. Köztudott, hogy az aloe verának nyugtató és gyógyító hatása van, ezért bátran használjuk bármilyen sérülés vagy égés esetén. A gél elkészítéséhez törj le egy nagyobb aloe vera levelet és nyomkodd bele egy üvegbe a tartalmát. Adj hozzá néhány csepp E-vitamin olajt és egy kis citrusfélét. A citrus azért kell bele, hogy ne színeződjön el a gél. Ez a keverék akár egy hétig is eltartható a hűtőben.

Forrás: OneGreenPlanet

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyaralás

utazás

nyár

házi

diy

krém

rovarriasztó

naptej

napolaj

rovarcsípés

kenőcs

krémek

tippek

tipp

tanács