Hatalmas központ épül a Kis-Balaton partján: mutatjuk, mi lesz benne az extra

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Hatalmas központ épül a Kis-Balaton partján: mutatjuk, mi lesz benne az extra

Újabb látogatóközponttal bővíti kínálatát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A várva várt létesítmény a Kis-Balatont hozza még közelebb a természet szerelmeseihez. Ez a terület jelenleg is fontos kiindulópontja a Kis-Balaton iránt érdeklődőknek, hiszen innen indulnak a szakvezetések és terepi programok is. A projekt részleteibe Somlai Szilárd a nemzeti park munkatársa avatta be a HelloVidéket.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai húsz éve keményen dolgoznak azon, hogy természeti értékeinket élményszerűen mutassák be. Jelenleg tizennégy látogatóhely áll rendelkezésre, hogy a sokszínű értékeket és védelmük fontosságát hirdethessek. A közelmúltban létrehozott turisztikai központok, mint a tihanyi Levendula Ház, a bakonybéli Pannon Csillagda és a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont, mind a természet közeliséget hirdetik, és hogy milyen fontos a természetvédelem. Ebbe illeszkedik az Igazgatóság legújabb Kis-balatoni fejlesztése is, mivel jelenleg nem biztosítottak a feltételek ezen egyedülálló védett terület megismertetéséhez.

A projekt terület jelenleg is fontos kiindulópontja a Kis-Balaton iránt érdeklődőknek. Innen indulnak a szakvezetések és terepi programok a jelenleg évi 5 000-10 000 fő látogató részére. Ennek a jelentős látogatói érdeklődésnek a kiszolgálására épül a látogatóközpont

– fogalmazott Somlai Szilárd a projekt felelőse. Folytatta:

A Kis-Balaton, mely Európai viszonylatban is kiemelkedően értékes vizes élőhelyünk, sokféleképpen él a köztudatban: madárrezervátum, nemzeti park, Ramsari terület, az első természetvédelmi őr – az egykori „kócsagőr” – személyében az intézményesült hazai természetvédelem szülőföldje, Fekete István regényeinek romantikus helyszíne, a Balaton halbölcsője, vízvédelmi rendszer, ökoturisztikai célpont.

A látogatóközpont létrehozásának célja többek között, hogy az Igazgatóság szellemiségét közvetítse és felhívja a figyelmet az értékek megőrzésének fontosságára. A központ kialakítása is teljes mértékben a természet közelségét hirdeti a tájba illeszkedő kinézetével. Kiváló kiindulási pontot biztosít majd az ideérkezők számára, hogy mind a szárazföldön, mind a vízen közelebbről megismerkedhessenek a táj élővilágával. A tervezett kiállítás, a mozi, a tanösvény és a kapcsolódó programok megvilágítják majd az élővilág változatosságát, és az ökológiai összefüggéseket.

A területen jelenleg is évi közel tízezer látogató fordul meg, annak ellenére is, hogy csak egy vizesblokk áll rendelkezésükre

– emelte ki a nemzeti park munkatársa.

Ez is mutatja a létesítmény megépülésének fontosságát. Erre a jelentős látogatói érdeklődésre épül a „Kis-Balaton Turisztikai Látogatóközpont”. Az épület tervezésekor, az autópályák fölött átívelő, úgynevezett vadhidakat vették alapul, így a központ egy hosszanti téglalapot formál majd.

Tervünk szerint a ház tetőszerkezete egy nagy, törtvonalú híd, amely járható zöldtetős kialakítású lesz. A szerkezete határozott, látszóbeton felületű vasbeton, alatta a részben transzparens beépítés könnyedebb fa és üveg szerkezetekkel tervezett, amely a megnyitásokon keresztül vizuális és fizikai összeköttetést is jelent a közvetlen környezettel. A látogatók a tetőn végigsétálhatnak, a biztonságot fa cölöpsor és az ültetett növényzet adja

– mondta Somlai Szilárd.

A létesítmény nem csak külseje miatt lesz egyedi, a belső terek kialakítása teljesen modern formavilágot formál, melyhez az épületben megcsodálható kiállítás is hozzájárul.

A tárlat már az előcsarnokban elindul, egyfajta rávezetésként az elsősorban a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállításra. Mielőtt megismerjük a Kis-Balatont, rápillanthatunk a táj ember alakította arcára is, az egykori kócsagőr, a mai természetőrök elődjévé fotós fal segítségével válhatunk egy fotó erejéig. Nem szándékoztuk bemutatni azt, amit élőben, a túrák keretében is megismerhet a látogató. Ez nem is feladata egy látogatóközpontnak, sokkal fontosabb az interpretáció síkja, illetve mindaz, ami a természetben nem látható, érzékelhető. Tervünk pontosan erre fókuszál, amikor a kiállítás fő témái az egymástól nagyban különböző élőhelyek köré csoportosulnak: föld alatti, föld közelben élő, vízben és levegőben élő állat- és növényvilágot mutatnak be. A természetes fényt teljes mértékben kizártuk, elsősorban a fény- és hanghatások zavartalansága, továbbá a látogató jó értelemben vett kizökkentése miatt

– hangsúlyozta a projekt felelős.

Az épület tervezésekor elsődleges szempont volt a környezettudatosság, a megújuló energiaforrások használata. Ezek mind épület- gépészeti, épületvillamossági, mind pedig tájépítészeti koncepcióban is megjelennek. Például a zöldtető vastagságából adódóan kiválóan szigetel, de lassítja az esővíz elvezetését is. A téli fűtést és a nyári hűtést is talajszondás hőszivattyúval oldják meg, emellett a szellőztetés is természetes úton történik. Az áramellátás egy részét is a központ udvarán elhelyezett napcellákkal oldják meg.

A fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében valósulhat meg. A projekt teljes költsége közel 1,2 milliárd forint. Az összeg közel száz százalékát költik a látogatóközpont építésére, a belsőépítészetre, a kiállításra és a játszótérre. Az elnyert pályázat keretében újulhat meg továbbá a Fekete István Emlékhely a Diás-szigeten, nem messze a leendő látogatóközponttól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

kis-balaton

balaton-felvidéki nemzeti park

balaton-felvidéki nemzeti park igazgatóság

látogatóközpont

fejlesztés

beruházás

ökoturisztika

kis-balaton turisztikai látogatóközpont

somlai szilárd

széchenyi 2020