Lecsapott a fogyasztóvédelem: veszélyes kalandparkokat zárattak be

HelloVidék   
  Megosztom
Lecsapott a fogyasztóvédelem: veszélyes kalandparkokat zárattak be

A kalandparkok kétharmadának üzemeltetése mindenben megfelelt az előírásoknak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálat szerint. A hiányos dokumentációval rendelkező kalandpályák használatát ideiglenesen megtiltotta a fogyasztóvédelmi hatóság.

Az ITM idén is kiemelt figyelmet fordít a kalandparkokban kikapcsolódni vágyó családok biztonságára. A fogyasztóvédelmi hatóság még a nyári vakáció előtt ellenőrizte a lombkorona szintjén épített vagy mesterséges oszlopra telepített kötélpályák, kötélcsúszdák, függőhidak, és a mászófalak üzemeltetési körülményeit.

A megyeszékhely szerinti járási hivatalok az ország minden részében 84 helyszínen összesen 310 kalandpályát ellenőriztek, amelyek 31 százaléka nem felelt meg teljes körűen az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak.

A fogyasztóvédelem minden évben a szezon kezdete előtt ellenőrzi a kalandparkok működési körülményeit a kalandpályák biztonságos használata érdekében. Az ellenőrzéseket követően 36 kalandpálya használatát kellett ideiglenesen megtiltani, ezek közül tizenhét a hiányosságok pótlása után már újra üzemel, és a többi kifogásolt pálya hiánypótlása is folyamatban van.

- emelte ki Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. Kitért arra is, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság által lefolytatott vizsgálat a pályák biztonságosságát igazoló megfelelőségi tanúsítványokra és a látogatók számára is információt nyújtó adattáblákon feltüntetendő jelölésekre irányult. Ezek közül a legfontosabb a terhelhetőség, azaz hogy mennyien használhatják egyszerre az adott pályát biztonsággal. Az ellenőrzés kiterjedt az üzemeltetési napló jogszerű vezetésére és a kezelő személyzet biztonságos üzemeltetéshez szükséges képesítési igazolásainak meglétére is. A kalandparki eszközök műszaki állapotának rendszeres vizsgálatát erre kijelölt tanúsító szervezetek végzik.

A korábbi években már ellenőrzött kalandparkok üzemeltetőinek többsége lényegesen nagyobb körültekintéssel jár el a pályák szezonális beindítása során, az újonnan kialakított pályák esetén valamelyest gyakoribbak a jogsértések. A rendszeres fogyasztóvédelmi ellenőrzések is hozzájárulnak ahhoz, hogy az üzemeltetők tisztában legyenek a biztonságos működtetéshez szükséges követelményekkel. Az ellenőrzött kalandparkok közel fele felelősségbiztosítással is rendelkezik, ami szintén a látogatók biztonságérzetét növeli. A fogyasztóvédelem a továbbiakban is aktív jelenléttel szolgálja a kalandparkok látogatóinak biztonságát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kalandpar

utazás

fogyasztóvédelem

ellenőrzés

bezárás

kalandpálya

itm

innovációs technológiai minisztérium