Kiderült: ez a két dolog garantálja a Balaton jó vízminőségét

infostart.hu   
  Megosztom
Kiderült: ez a két dolog garantálja a Balaton jó vízminőségét

A hőség nem tesz kárt a Balaton vízminőségében - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella.

"Minden héten négyszer mérjük és figyeljük a víz minőségét, összesen négy helyen - Siófokon, Balatonszemesen, Szigligeten és Keszthelyen -, továbbá a Zala-torkolatban is végeznek méréseket. Ezeket rendre laboratóriumi vizsgálat is követi, erre Székesfehérváron kerül sor." - adott számot Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, akit az InfoRádió arról kérdezett, hogy nem okoz-e minőségromlást tavainknál a nagy hőség.

A legfrisseb mérési eredmények a múlt hét közepén kivett balatonvíz-mintákhoz kapcsolódnak. "A víz algatartalmának becslésére használt klorofil alkoncentráció, ami meghatározza, hogy mennyi alga van a vízben, mindenütt a javasolt határérték alatt van, és ez azért az utóbbi években, kánikula ide vagy oda, nem olyan nagy meglepetés" - folytatta a szóvivő.

Két beavatkozás eredménye a jó vízminőség

Az elmúlt évtizedekben olyan beavatkozásokon ment keresztül a Balaton, ami a vízminőséget jelentősen és pozitívan változtatta meg.

Az egyik a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének helyreállítása két ütemben, a nyolcvanas évektől 2014-ig. Az elmúlt években pedig jelentős javulást okozott a közvetlen szennyvízbevezetések megszüntetése

- mutatott rá Siklós Gabriella, hozzátéve: amióta ezek megvannak, azóta nincs panasz a vízminőségre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

vízminőség

hőség

beavatkozás

víz

fürdés

strand