Lélegzetállító látvány: rekordszámú daru vette birtokba a Fehér-tavat

HelloVidék   
  Megosztom
Lélegzetállító látvány: rekordszámú daru vette birtokba a Fehér-tavat

A tórendszer a hazai daruvonulási útvonalnak is az egyik legjelentősebb állomása, a november 21-i daruszámlálás 41 ezerre becsülte az itt éjszakázó darvak számát. Ez az idén itt mért legnagyobb szám. A november 23-24-i hétvégén szerencsére tiszta égbolt, kiváló idő volt, így akik részt vettek Igazgatóságunk idei utolsó darules túráin, azoknak látványos élményben volt része - írja közleményébe a Kiskunsági Nemzeti Park.

De nem csak a vonuló darvak, hanem vadludak, récék és partimadarak gyülekezőhelye is a tórendszer. Idén ősszel rendkívül nagyszámú gulipán tartózkodik itt. Volt, hogy a 800-at is meghaladta a számuk, de jelenleg is 500-600 példány szűrögeti a Fehér-tó vizét. További érdekesség, hogy bár a hazai kanalasgémek már régen elrepültek az afrikai telelőhelyeikre, néhány példány még most is felbukkan itt

- írja közleményében a nemzeti park.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található, hajdani szikes tóból kialakított halastó-rendszeren már közel 300 madárfajt figyeltek már meg. A szegedi Fehér-tó történetét és gazdag madárvilágát mutatja be az itt található a 2 km hosszú Sirály tanösvény is. A szakemberek szerint a 3. állomáson, a Beretzk Péter kilátóból jól megfigyelhető a Korom-sziget nyüzsgő sirálytelepe.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kiskunsági nemzeti park

nemzeti park

fehér-tó

tórendszer

madárvonulás