Nagy beruházás Szombathelyen: modernizálják a Képtárat

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy beruházás Szombathelyen: modernizálják a Képtárat

Még az idén kezdetét veszi a Szombathelyi Képtár rekonstrukciója. A kivitelezést végző Homlok Építő Zrt. 2019. október 10-én vette át a munkaterületet, ahol tetőfelújítást, homlokzati rekonstrukciót, belső modernizációt és parkosítást fognak elvégezni. A feladatra 12 hónap áll rendelkezésre, így várhatóan 2020 októberében veheti használatba a város a megújult intézményt. A munkálatok célja, hogy korszerű, a 21. század követelményeinek megfelelő formában térjen vissza a múzeum a szombathelyi kulturális életbe.

A múzeum Mátis Lajos tervei szerint épült fel 1985-ben, az ő nevéhez kötődik több szombathelyi modernista épület mellett a Savaria mozi is. Azonban az elmúlt közel 35 év során nem végeztek jelentős felújítást a Képtáron, így az épület állaga mostanra jelentősen leromlott, ami nemcsak esztétikailag, de funkcionálisan is egyre komolyabb problémát jelentett.

A szigetelés meghibásodása miatt a falak olyan mértékben beáztak, hogy az állandó kiállítást a műtárgyak védelme érdekében azonnali hatállyal le kellett bontani. Több kiállítás megrendezéséről le kellett mondania az intézménynek a klímarendszer meghibásodása miatt, nem tudták garantálni ugyanis a megfelelő páratartalmat, és ezzel a műtárgyvédelmi előírások betartását. Természetesen a fűtés hiánya a látogatók számára sem tette vonzóvá a múzeumlátogatást. A korszerűsítés mostanra elodázhatatlanná vált.

Az épület összesen 2000 négyzetméternyi kiállítótérrel rendelkezik, ami három, egyenként nagyjából 500 négyzetméteres, nagyobb kiállítóteret jelent, emellett több kisebb helyiség nyújt lehetőséget kamarakiállítások rendezésére. A múzeumhoz tartozik még restaurátorműhely, szakkönyvtár, adattár, konferencia- és vetítőterem, valamint gyermekfoglalkoztató.

A munkálatok során külső parkosítással rendezik a múzeum környezetét, felújítják az épület tető- és homlokzati szigetelését, kicserélik a nyílászárókat, valamint a hő- és vízszigeteléseket. A kiállítótereket korszerűsítik, új műtárgyvilágítási rendszert építenek ki, valamint létrehoznak egy múzeumshopot és büféteret. A villamos berendezések felújításával kialakítják a homlokzati díszkivilágítást, és rendezik a belső tűzjelző és füstelvezető struktúrát.

A Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott Képtár turisztikai célú felújítása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatának keretében valósul meg. A közbe-szerzési eljárás eredményeképp a munkálatokat a Homlok Építő Zrt. végzi el, összesen 838 millió 140 ezer forint értékben. A kivitelezési munkálatok várható befejezésére 2020 októberében kerül sor.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szombathely

képtár

szombathelyi képtár

felújítás

modernizálás