Rengeteg végzetes vadgázolás van Magyarországon: így kerülheted el a bajt

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteg végzetes vadgázolás van Magyarországon: így kerülheted el a bajt

A legtöbb autóvezető számára nem idegen látvány az úttest közepén álló őz vagy a bokrok közül hirtelen előugró vaddisznó. Évente több mint 10 ezer bejelentett vadbaleset történik az utakon, amely gyakran az autóban ülők számára is végzetes lehet. Az aggódó autósoknak számos eszközt kínálnak, amiből ár és megbízhatóság alapján is kihívás válogatni. Létezik biztos módszer? Szereljünk vadsípot az autóra? A HelloVidék összegyűjtötte a piac legnépszerűbb eszközeit.

Évente több ezer vadbaleset történik Magyarországon, amely nemcsak az állat elpusztulását okozhatja, hanem az ütközés során az autóban ülők is súlyos sérüléseket szenvedhetnek. Egy nagyvaddal való ütközés, akár végzetes is lehet az autóban tartózkodók számára. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár legfrissebb, 2018-2019-es vadászati évre vonatkozó adatai alapján

A járműben milliós károk keletkezhetnek: egy 60 km/h sebességgel elütött, kifejlett szarvas öt tonnás becsapódási súllyal roncsolhatja szét az autót. Ha a személyi sérülést esetleg sikerül elkerülni, az anyagi kár akkor is hatalmas lehet, amennyiben a biztosítóval vagy a vadásztársasággal nem sikerül megállapodni az autójavításáról, illetve az elütött vad eszmei értékéről. Az állatok gyakran utolsó pillanatban, az autó elé vágnak ki: ilyenkor már nem tudjuk időben csökkenteni a sebességünket. A kormány elrántásával a szembejövő sávban közeledő autónak ütközhetünk.

300 forintos vadsíp a tízmilliós Teslára

Sajnos, az autógyártók első sorban nem a vadbalesetek számának redukálására fókuszálnak a fejlesztéseikkel, hanem a néhány biztonságérzetet erősítő újítás mellett, az egymásra licitáló design és kényelmi funkciók gyarapítására. Így az utasoldali műszerfallal, csillagos égboltot idéző tetőkárpittal, social media kapcsolattal vagy éppen tetőnyitottság mérővel felszerelt autóban továbbra sem véd semmi gyári funkció a vaddal való találkozástól.

Annak ellenére, hogy az egyre népszerűsödő, szuper halk elektromos autók esetében talán még fontosabb lenne valamilyen gyári megoldás, ilyen jellegű "extrát" még nem tudunk választani. Akármilyen autóról is van szó, ugyanazokból a lehetőségekből szemezgethetünk vadbalesetek elkerülésével kapcsolatban, amelyek csökkenthetik ugyan a veszély kockázatát, ám teljes biztonságot nyújtó megoldás még nincs.

Szórólapok és internetes hirdetések kínálják a legújabb fröccsöntött ultrahangos eszközöket több ezer forintos áron, majd a boltok polcain ugyanezekkel a termékekkel találkozhatunk töredék összegért forgalmazva. Választhatjuk a hagyományos vadsípokat is, amiket szimpla és dupla síppal is megvásárolhatunk. A kis műanyag sípokat általában kétoldalú ragasztós felülettel rögzíthetjük az autónkra és a leírás alapján kb. 40 km/h sebesség felett sípoló magas frekvenciájú hangot bocsát ki, ami a vadak számára kellemetlen, ezért távolodni fognak.

Újdonság robbantotta fel az internetet: a magyar vadriasztó rendszer

Néhány hónapja egy új riasztórendszer bukkant fel az interneten: a magyar fejlesztésű Siren7 azt ígéri, hogy a vadgázolások döntő többsége elkerülhető a használatával. A Siren7 120 decibel hangteljesítménnyel szól, 300 méter a hatósugara és a forgalmazó hirdetése szerint „ért az állatok nyelvén”: hangjelzéssel figyelmeztetve tartja távol a nagyobb vadakat a közeledő gépjárműtől.

Hatékonysága a leírtak alapján abban rejlik, hogy a hatótávolsága sokkal nagyobb a vadsípokénál, ám ezáltal az ára is jóval borsosabb. Az újdonságról még nem sok felhasználói tapasztalat olvasható, ezért a fejlesztés során végzett teszteken, a bizalmat keltő reklámokon és cikkeken kívül nincs bizonyíték arra, hogy a masszívabbnak látszó, dekoratív külső mögött, a drágább, frissen kifejlesztett rendszer biztosan az ígért hatékonysággal működik.

A HelloVidék szemezgetett a vadriasztó eszközök árai között: mutatjuk mennyiért szerezhető be a legolcsóbb vadsíp vagy az új magyar vadfigyelmeztető rendszer.

Típus Beszerzési hely Ár
Vadriasztó öntapadós Media Markt 299 Ft
Vadriasztó öntapadós OBI 419 Ft
Vadriasztó dupla műanyag Praktiker 799 Ft
Vadriasztó dupla síppal OBI 899 Ft
Vadriasztó dupla síppal Praktiker 899 Ft
Vadriasztó lökhárítóra Emag 959 Ft
Somogyi Elektronic nyest és vadriasztó autóba geminiduo.hu 8 066 Ft
Somogyi Elektronic nyest és vadriasztó autóba kincsemaruhaz.hu 8 180 Ft
Siren7 vadgázolás elleni rendszer siren7.hu 14 990 Ft

Hogyan előzhető meg a baj?

Nem árt felszerelni az autót valamilyen vadriasztó eszközzel, de mivel nem bizonyított, hogy ténylegesen megbízhatóak, ezért az ORFK szerint a vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a legjobb módszer továbbra is a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése. Egy korábbi akciója során a rendőrség vadsípokat osztott az autósoknak, ezzel is hozzájárulva a vadbalesetek számának csökkentéséhez, de kiemelten felhívták a jármű vezetők figyelmét, hogy a vadsíp csak kiegészítő eszköz, a vadveszélyt jelző táblával jelölt szakaszokon fokozott figyelemmel vezessenek.

Az ORFK közleményében lertak alapján fontos, hogy a hangjelzés ugyan segítség lehet, de a távolsági fényszóró használata kifejezetten hátrányos, hiszen az úttesten lévő vad ilyenkor ijedten a fény felé fordul, megdermed és nem tud időben elfutni az ütközés elől. Hogy az óvatos, körültekintő vezetés mellett végül milyen kiegészítő megoldást választ az autó tulajdonosa, felszerel-e valamilyen eszközt a járműre, az nincs szabályozva, szabadon eldönthető.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidek

vad

vadbaleset

vadriasztó

vadak

gázolás

baleset

baleset-megelőzés