Százmilliókból újítják fel a helyi kastélyt Jánoshidán

HelloVidék   
  Megosztom
Százmilliókból újítják fel a helyi kastélyt Jánoshidán

Már meg is kezdődtek a munkálatok. Az épület renoválása összesen 281 millió forintba kerül, aminek a nagy részét pályázati támogatásból finanszírozzák.

Megkezdődött a helyi kastély felújítása Jánoshidán, amiről Eszes Béla polgármester számolt be a település közösségi oldalán a napokban.

Az alakuló ülés óta négy alkalommal tanácskoztak, sok napirendi pontot megtárgyaltak, melyek közül kiemelkedett többek között a kastély pályázati felújításának kérdése. A beruházással kapcsolatban a szoljon.hu megtudta: a képviselő-testület döntése alapján a vállalkozóval egy módosított kivitelezői szerződést írnak alá. A kivitelező már meg is kezdte a helyszíni munkavégzést.

A megállapodás alapján az önkormányzat a kétszázharmincnégymillió forintos pályázati támogatás mellett negyvenhétmillió forint megfizetését vállalta, a teljes felújítás ugyanis kétszáznyolcvanegymillió forintba kerül

– nyilatkozta a polgármester.

A kastély, ami valójában premontrei rendház volt, késő barokk stílusban épült a XVIII. század végén, majd klasszicista stílusban 1830 körül átépítették. U-alaprajzú egyemeletes épület, főhomlokzata 2-3-2 tengellyel, középen timpanonnal és négy féloszloppal. Oldalhomlokzata 1-2-1 tengellyel, ahol a négy lizéna a két szélső ablakot különíti el, s ezzel egyúttal kiemeli a kétablakos középrészt. 1987-ben történt felújítása során idősek napközi otthonává alakították át, írják a település honlapján.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

jánoshida

kastély

felújítás

premontrei rendház