Így lehet elkerülni a pótdíjbefizetést a sztrádán: egyre többen élnek vele

HelloVidék   
  Megosztom
Így lehet elkerülni a pótdíjbefizetést a sztrádán: egyre többen élnek vele

Tavaly a díjellenőrző kamerák összesen közel másfél millió olyan jogosulatlan úthasználatot rögzítettek, aminél a jármű vezetője az adott pillanatban még nem rendelkezett érvényes úthasználati jogosultsággal, de 60 percen belül megvette a szükséges e-matricát, így mentesült a későbbi pótdíjbefizetés alól.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tapasztalatai szerint a sztrádahasználó autósok egyre gyakrabban, és egyre tudatosabban élnek az utólagos vásárlás lehetőségével, így sokan mentesülnek a későbbi pótdíjbefizetés alól. A 2018 januárjában bevezetett 60 perces türelmi idő ennek alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A szolgáltató adatai szerint 2018-ban 1,2 millió esetben éltek az autósok a 60 perces türelmi idő lehetőségével, 2019-ben viszont a díjellenőrző kamerák összesen 1 433 671 olyan jogosulatlan úthasználatot rögzítettek, amelynél a jármű vezetője az adott pillanatban még nem rendelkezett érvényes úthasználati jogosultsággal, de 60 percen belül megvette a szükséges e-matricát, így mentesült a későbbi pótdíjbefizetés alól.

Bartal Tamás, a NÚSZ vezérigazgatója elmondása szerint az utólagos vásárlások száma mind a külföldi, mind pedig a belföldi úthasználók körében jelentős. Azt tapasztalják, hogy a belföldi autósok esetében mintegy 33 százalékkal nőtt a 60 percen belüli matricavásárlások száma 2018-hoz képest.

Aki a sztrádán döbben rá, hogy nincs matricája, az akár már az első autópálya-pihenőnél megvásárolhatja a jogosultságot, amihez a NÚSZ oldalát, az ematrica.nemzetiutdij.hu-t ajánlják.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

türelmi idő

közlekedés