Müller Cecília: a járvány lassítását szolgálj az ingyenes parkolás is

MTI   
  Megosztom
Müller Cecília: a járvány lassítását szolgálj az ingyenes parkolás is

A közterületi parkolás térítésmentessé tétele azt a célt szolgálja, hogy a munkába igyekvőknek vagy halaszthatatlan dolgaikat intézőknek ne kelljen igénybe venniük tömegközlekedési eszközöket - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília "reményteljes hírként" számolt be arról, hogy két koronavírussal fertőzött beteg lekerült a lélegeztetőgépről a Szent László Kórházban.

A világban olyan hírek terjednek, hogy a lélegeztetőgépre helyezett betegeknél nagyon nehéz a gyógyulás, a "visszatérés"

- jelezte, hozzátéve, úgy tűnik, hogy ez most itt sikerült.

A szakember elmondta, hogy a szociális területen, az idősotthonokban dolgozókra is többletteher vár, nekik is kulcsszerepük szerepük van a járvány kezelésében. Ezzel kapcsolatban közölte: a jobb munkamegosztás, valamint a munkaidő és a pihenőidő pontos meghatározására elrendelhető a 24 órás műszak 48 órás pihenőidővel.

Müller Cecília jelezte, a kórházak ellátásán túl az alapellátásban dolgozóknak 522 ezer sebészi maszkot szállítottak ki, de további védőeszközök is érkeznek, ezek pótlása folyamatos.

Azzal kapcsolatban, hogy a New York Times amerikai napilap egyik írása szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője szerint már egy hónapja a tömeges megbetegedés fázisában lenne Magyarország, Müller Cecília azt mondta:

folyamatos szakmai kapcsolatban van Ledia Lazerivel, így "nehéz elhinnie, hogy bármilyen olyan nyilatkozatot tett volna, ami nem fedi a valóságot, és nem a magyar helyzetet tükrözi. A New York Timesnak most sok dolga lehet otthon, a magyar járványügy kezelését pedig bízzák a magyar hatóságokra.

Ismételten kiemelte, hogy az egész ország területén jelen van a koronavírus, Budapesten és Pest megyében van a nyilvántartott fertőzöttek kétharmada, ezért fontos a védelmi szabályok betartása, de egyelőre nem tartunk a tömeges megbetegedések fázisában.

Szólt arról is, hogy az újbóli munkába álláshoz szükséges munkaköri alkalmassági vizsgálatot minden esetben a foglalkozás-egészségügyi orvos végzi el és adja ki a dokumentumot. Kitért arra is, hogy az otthon már nem használt maszkokat és védőkesztyűket külön kell gyűjteni és dupla zacskóba tenni, majd egy-két óra múlva a kommunális hulladék közé helyezni.

Kérdésre válaszolva közölte, ugyan a vírus magas hőmérsékleten elpusztul, a szervezetbe jutott vírust a szaunázás nem pusztítja el. Elmondta azt is, egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az időjárás jobbra fordulása, a melegedés befolyásolná a vírus terjedését.

Arra a kérdésre, hogy itthon is foglalkoznak-e a gyógyult betegek vérplazmáinak gyűjtésével, Müller Cecília azt mondta, Magyarországon is vannak erre előkészületek, lehetőség van az ilyen beavatkozásokra.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

müller cecília

parkolás

koronavírus

koronavírus-járvány

országos tisztifőorvos