500 milliós kiesés a Nyíregyházi Állatparkban: mi lesz így az 5 ezer állat sorsa?

MTI   
  Megosztom
500 milliós kiesés a Nyíregyházi Állatparkban: mi lesz így az 5 ezer állat sorsa?

Mintegy kétszáz kisállat mellett három afrikai fehér oroszlán és ritka macskaféle is született idén a Nyíregyházi Állatparkban, amely mintegy 400 ezer látogatót fogadott a koronavírus-járvány ellenére.

A tavaszi lezárásokat leszámítva sikeres volt a 2020-as év az állatpark számára, a május elejei nyitás után fokozatosan erősödött a vendéglétszám és a nyarat már igazi nagyüzemben dolgozta végig a park 150 munkatársa - értékelte az évet Gajdos László igazgató. Az igazgató kifejtette, míg a 2019-es rekordévben mintegy 600 ezer látogatót fogadtak, addig idén ez a szám a 400 ezret közelítette,

Részben spórolással, a munkák átszervezésével, az ősszel realizált kormányzati segítséggel, valamint a tulajdonos önkormányzatra támaszkodva azonban talpon tudott maradni Kelet-Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciója. Az érdeklődést jól jelzi, hogy a 35 hektáros park három szállodája folyamatosan teltházzal működött, amíg fogadhatott vendégeket.

Az ötezer állatot bemutató látványosságban 2020-ban született mintegy kétszáz kisállat nagy részét más állatkertekbe helyezték át, de a szakemberek különleges állatok szaporulatának is örülhettek: a fehér oroszlánok három utóda mellett a világ egyik legritkább macskaféléje, a Dél-Amerikában őshonos Geoffroy-macska is kölyköt nevelt.

A csereprogram keretében érkezett tukánok, váza papagájok, molukken kakadu és Grevy-zebra mellett "visszatalált" Svájcból Magyarországra Jack, az afrikai elefántbika, aki Nyíregyházán két utódot nemzett már és nagyon gyorsan ismét egymásra találtak Kwanzával, kedvenc nőstényével.

A szakemberek által legjobban várt esemény a Nyíregyházán született európai bölénytehén vadonba történő visszatelepítése volt. Az állat az egyik nemzetközi szervezet által koordinált program segítségével egy bulgáriai rezervátumban talált új otthonra - ismertette az igazgató.

A nemzetközi kapcsolatokat említve Gajdos László elmondta, egy pályázat segítségével erősödhet a turisták cseréje Nyíregyháza és Kassa között, a határmenti állatkerti együttműködés keretében pedig borjúfókákat adományoztak a szerbiai Palics állatkertjének, amelyeket hamarosan oroszlánok követnek a horvátországi Eszékre, Nagyvárad pedig szibériai tigrist vár Nyíregyházától.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyíregyháza

nyíregyházi állatpark

állatkert