500 milliós kiesés a Nyíregyházi Állatparkban: mi lesz így az 5 ezer állat sorsa?

MTI   
  Megosztom
500 milliós kiesés a Nyíregyházi Állatparkban: mi lesz így az 5 ezer állat sorsa?

Mintegy kétszáz kisállat mellett három afrikai fehér oroszlán és ritka macskaféle is született idén a Nyíregyházi Állatparkban, amely mintegy 400 ezer látogatót fogadott a koronavírus-járvány ellenére.

A tavaszi lezárásokat leszámítva sikeres volt a 2020-as év az állatpark számára, a május elejei nyitás után fokozatosan erősödött a vendéglétszám és a nyarat már igazi nagyüzemben dolgozta végig a park 150 munkatársa - értékelte az évet Gajdos László igazgató. Az igazgató kifejtette, míg a 2019-es rekordévben mintegy 600 ezer látogatót fogadtak, addig idén ez a szám a 400 ezret közelítette,

Részben spórolással, a munkák átszervezésével, az ősszel realizált kormányzati segítséggel, valamint a tulajdonos önkormányzatra támaszkodva azonban talpon tudott maradni Kelet-Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciója. Az érdeklődést jól jelzi, hogy a 35 hektáros park három szállodája folyamatosan teltházzal működött, amíg fogadhatott vendégeket.

Az ötezer állatot bemutató látványosságban 2020-ban született mintegy kétszáz kisállat nagy részét más állatkertekbe helyezték át, de a szakemberek különleges állatok szaporulatának is örülhettek: a fehér oroszlánok három utóda mellett a világ egyik legritkább macskaféléje, a Dél-Amerikában őshonos Geoffroy-macska is kölyköt nevelt.

A csereprogram keretében érkezett tukánok, váza papagájok, molukken kakadu és Grevy-zebra mellett "visszatalált" Svájcból Magyarországra Jack, az afrikai elefántbika, aki Nyíregyházán két utódot nemzett már és nagyon gyorsan ismét egymásra találtak Kwanzával, kedvenc nőstényével.

A szakemberek által legjobban várt esemény a Nyíregyházán született európai bölénytehén vadonba történő visszatelepítése volt. Az állat az egyik nemzetközi szervezet által koordinált program segítségével egy bulgáriai rezervátumban talált új otthonra - ismertette az igazgató.

A nemzetközi kapcsolatokat említve Gajdos László elmondta, egy pályázat segítségével erősödhet a turisták cseréje Nyíregyháza és Kassa között, a határmenti állatkerti együttműködés keretében pedig borjúfókákat adományoztak a szerbiai Palics állatkertjének, amelyeket hamarosan oroszlánok követnek a horvátországi Eszékre, Nagyvárad pedig szibériai tigrist vár Nyíregyházától.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyíregyháza

nyíregyházi állatpark

állatkert