Látványos átalakulás: ezek az állomások estek át korszerűsítésen az elmúlt évben

HelloVidék   
  Megosztom
Látványos átalakulás: ezek az állomások estek át korszerűsítésen az elmúlt évben

A vasúttársaság kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomási környezet szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása. Ennek érdekében 2019-ben elindult a legforgalmasabb állomásokat érintő „50 megújuló állomás” karbantartási program, ami 2020 rendhagyó körülményei ellenére sem állt le. Több állomás és megállóhely újult meg tavaly, valamint több helyszínen épültek ki P+R és B+R parkolók - írja közleményében a MÁV-csoport.

A vasúttársaság 2019-ben elindított karbantartási programjának keretében még abban az évben megszépült Sárvár állomásépülete, Vecsés és Szolnok állomásokon pedig fejlesztették a vizuális utastájékoztatási rendszert. Miskolc-Tiszai pályaudvaron pedig az egyik peron tetőszerkezete újult meg.

A program 2020-ban tovább folytatódott, ennek köszönhetően Monor és Pilis állomásokon is fejlesztették a vizuális utastájékoztatási rendszert. Zuglóban elvégezték a perontetők karbantartási munkálatait. A perontető alatti peronrész teljes hosszában új díszburkolatot kapott. A tisztítás, korrózióvédelem és festés mellett megszépült a felvételi épület homlokzata. A tájékoztató táblákat lecserélték, továbbá új padokat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki.

Kőbánya-Kispesten ősszel fejeződtek be a munkálatok. Teljesen felújították a felvételi épületben található várótermet, a régi WC helyén új akadálymentes, valamint női és férfimosdókat alakítottak ki. Az állomás több peronja új aszfaltréteget és aknafedeleket kapott, és új peronbútorokat helyeztek ki. Négy rossz műszaki állapotú beton lépcsőkart is kicseréltek. A váróterem, a peronok, a felüljáró és a pénztárak videómegfigyelő- és riasztórendszerét is kiépítették.

Nagymaros-Visegrádon a nyári utasváró teljeskörűen megújult, új padokat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki a várókban, illetve a peronokon, valamint elvégezték a korlátok cseréjét is. A kerékpárok elhelyezésére fedett B+R tároló létesült.

Alsógöd megállóhely épületének felújítása során új, akadálymentes mosdóval ellátott vizesblokkot alakítottak ki. Az épület homlokzata megújult, a nyílászárókat kicserélték, a peronokon az aszfaltburkolat javítása mellett új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki, és új, fedett kerékpártárolókat építettek.

Sződ-Sződliget megállóhelyen felújították a felvételi épületet, a homlokzat és az utasváró is megújult, a peronokon az aszfaltburkolat javítása mellett új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki, a gyalogos aluljáró felújításának részeként a lépcsőket is javították, megújult a világítási rendszer. Ide is építettek fedett kerékpártárolót.

Zánkafürdőn a régi felvételi épület elbontását követően teljesen új, 700 négyzetméteres fedett épületet húztak fel, amiben női, férfi és akadálymentes mosdókat, valamint kezelői és üzemi helyiségeket is kialakítottak. Ezen túl a szintbeli közúti átjárót és a csatlakozó út egy szakaszát is átépítették, szélesítették a biztonságosabb átkelés érdekében.

Decemberben fejeződött be Szerencs állomáson a felvételi épület karbantartása: a települési képhez illeszkedően megújult a külső homlokzat, megszépült az épület, ezeken felül a peront is felújították.

Három helyszínen épültek ki új parkolók 2019-ben: Veresegyházon 64, valamint Kecskeméten 65 férőhelyes P+R parkoló, Újszászon pedig 60 B+R parkoló készült el.

Tavaly Sződ-Sződligeten 20 Nagymaros-Visegrádon 10, Alsógödön 30, Dunakeszi-Gyártelepen 20 fedett kerékpártárolót alakítottak ki, továbbá Dunakeszi-Gyártelepen a helyi önkormányzat és a MÁV együttműködésében létrejött egy 30 férőhelyes P+R parkoló is.

Jelenleg is több állomáson és megállóhelyen – Törökbálint, Albertirsa, Kőbánya alsó, Keleti és Déli pályaduvar – zajlanak karbantartási munkálatok, illetve P+R és B+R parkolók építése is folyamatban van Agárdon, Gárdonyban, Velencén, Kápolnásnyéken, Ceglédbercelen, Vecsésen, Gyömrőn és Pestszentlőrincen.

A fentieken túl, az egységes arculat részeként, több állomáson és megállóhelyen új típusú utasbeállókat telepít a vasúttársaság 2021-ben. Először Erdőkertesen épül ki, itt már átadták a munkaterületet. Előreláthatóan idén az első negyedévben Felsőpakony, Tóvároskert, Vecsés-Kertekalja és Alsógalla, a második negyedévben Gyál, Vicziántelep, Bicske alsó, Felsőgöd, Sülysáp és Törökbálint kaphat új típusú utasbeállót. Mezőkövesd felsőn, Szentmártonkátán, Szőlősnyaralón és Vác-Alsóvároson ősszel várható az átadás, évvégére pedig Rákospalota-Kertváros, Tápiószecső és Dunakeszi új utasbeállója is elkészülhet.

A 2019-ben megkezdett állomásfelújítási és P+R, B+R kiépítési program 2021-ben is folytatódik. A vasúttársaság a Miniszterelnökséghez tartozó Budapest Fejlesztési Központtal együttműködésben határozza meg a további szükséges és lehetséges beavatkozásokat. A 2023-ig tartó 50 megújuló állomás program keretében tervezetten több milliárd forintnyi saját forrásból valósulhatnak meg a beruházások. Ezen túlmenően, a tavaly megjelent kormányhatározat értelmében, a Budapest Fejlesztési Központ a MÁV-val szoros együttműködésben további háromezer P+R, valamint legalább kétezer B+R parkoló tervezését kezdi meg 2021-ben az agglomerációs és elővárosi vasútvonalak mentén, a közlekedési módváltás elősegítésére. Több mint negyven helyszínre készülnek el a parkolók és kerékpártárolók engedélyezési és kiviteli tervei, a helyszínek vizsgálata és kiválasztása folyamatban van.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

máv

máv-start

máv-csoport

utazás

állomás

korszerűsítés

felújítás