7+1 fantasztikus biciklis útvonal Magyarországon: itt életre szóló élmény a tekerés

HelloVidék   
  Megosztom
7+1 fantasztikus biciklis útvonal Magyarországon: itt életre szóló élmény a tekerés

Listába szedtük a különösen szép belföldi biciklis útvonalakat, amiken élmény a kerekezés. Nektek melyik a kedvencetek, illetve mivel egészítenétek ki a válogatást?

A tavaszi jó idő közeledtével a biciklizés nagyszerű és kedvelt kikapcsolódási forma, nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban számos kerékpárút-fejlesztésről, építésről hallani az ország különböző pontjain. Tavaly 85 kilométernyi kerékpárút épült vagy újult meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Magyar Közút beruházásaiban, 8,5 milliárd forintból. Az önkormányzati projektekkel is számolva pedig közel 150 kilométernyi új szakasz létesült, mintegy 15 milliárd forintból. Ennek apropóján listába szedtük a különösen szép belföldi biciklis útvonalakat, amiken élmény a kerekezés.

1. Által-ér völgyi kerékpárút

A kerékpárút Tatabánya és Tata között vezető szakasza nyerte el tavaly az év kerékpárútja címet a Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub által meghirdetett közönségszavazáson. Nem véletlenük: az autóforgalomtól távol vezető kerékpárúton kanyarogva az Által-ér ívei, a Gerecse és a Vértes látványa teszik teljessé az élményt. A Turul-sziklával, a vértesszőlősi Samuval és a tatai várral kiegészíthető a kirándulás. Aki bírja szuflával, az eltekerhet Dunaalmásig, ahol a folyóval ékesített panoráma várja.

2. Fertő-tavi kerékpárút

A Fertő-tó körüli kerékpárút-hálózat a Fertő körül tesz meg majdnem egy egész kört kerékpárutakon és kerékpárbarát utakon. Az útvonal nagyjából 120 km hosszú, és majdnem az összes Fertő-menti települést igyekszik meglátogatni. A Nyugat-Dunántúl, illetve Győr-Moson-Sopron megye két kiterjedt kerékpáros útvonala közül ez az egyik. Olyan látnivalókkal találkozhatunk itt, mint a fertőrákosi kőfejtő, a nagycenki kastély, a magyar Versaillesként emlegetett fertődi Esterházy-kastély, vagy általában a Fertő-tó körüli kultúrtáj, ami a világörökség része.

3. Tisza-tavi bringakör

Tavaly júniusban adtunk hírt arról, hogy már teljesen körbekerekezhető a Tisza-tó. A tó körül megépült 67 kilométeres kerékpárút 2,5 méter széles, fizikailag is el van választva a közúttól, Magyarország jelenleg leglátványosabb kerékpáros infrastruktúrájának nevezték az átadáskor. E fejlesztés részeként négy híd is megépült. A Tisza-tónál két nemzetközi kerékpáros útvonal találkozik.

4. Őrségi bringatúra

A közelmúltban három kitáblázott kerékpártúra-útvonallal gyarapodott az Őrség aktív turisztikai kínálata. Az új útvonalak az első háromhoz hasonlóan őriszentpéteri kiindulással lettek kialakítva, de természetesen más településekről indulva is teljesíthetőek. Az útvonalak mindegyike érinti a térség egy-egy tavát: az Őrség 4-es túra a Vadása-tóhoz, az Őrség 5-ös a Himfai-tóhoz, az Őrség 6-os pedig a Hársas-tóhoz (Máriaújfalusi-tó) vezeti el a kerékpározókat. A korábban kijelölt 101 km-es kerékpárútvonal így 125 km-rel gyarapodott, összesen immár 226 km kijelölt kerékpárútvonallal büszkélkedhet az Őrség.

5. Duna-menti kerékpárút

A Duna-menti kerékpárút a Duna mellett, négy országot érintő szakasz. A nagymarosi rész a Duna mellett halad, így kerékpározás közben, közvetlen közelről élvezhetjük a folyó látványát. Ezen a szakaszon áthaladva csodálatos tájakon bringázhatunk keresztül a Visegrádi vár látványában gyönyörködve. A kerékpárút többször érinti a Duna-Ipoly Nemzeti Park területét, ahol számos természeti látnivalóban gyönyörködhetünk.

6. Zselici biciklitúra

A Zselic felfedezéséhez Kaposvár az ideális kiindulópont, innen indulhatunk el egy 61 kilométeres körútra, amelynek a végén az indulási helyre jutunk vissza. Somogy legerdősebb táját járhatjuk be, javított erdei utakon és kis forgalmú mellékutakon tekerhetünk. Vadakban igen gazdag a vidék, gímszarvasok, dámszarvasok és muflonok is élnek az erdőkben.

7. Szilvásváradi bringakör

A 47 kilométer hosszú kör a Bükk csodálatos helyszínein vezet végig a Szilvásvárad – Bükkmogyorósd – Csernely – Lénárddaróc – Sáta – Borsodbóta – Uppony – Dédestapolcsány – Nagyvisnyó – Szilvásvárad útvonalon. Sokszor olyan helyeken tekerhetünk, amit autóval nem, vagy csak nehézkesen közelíthetnénk meg. Főleg rutinosabb bicikliseknek ajánlott, hiszen bővelkedik emelkedőkben ez a szakasz. A tájban való gyönyörködés ugyanakkor remek indok a pihenésre.

+1 Világító kerékpárút a Duna mentén

Novemberben mi is beszámoltunk arról, hogy kísérleti jelleggel világító szemcséket kevertek a Duna-menti kerékpárút burkolatába Esztergomnál, mintegy 230 méteren. A szemcsék a napsütéses órák számától függően 5-6 órán keresztül világítanak nagyobb fényerővel, de ezt követően is jobban láthatóvá teszik az utat. A kialakításnak elsősorban praktikus oka van, hiszen a szokatlan műszaki megoldás révén kényelmesebbé és biztonságosabbá válik az egyébként kivilágítatlan útszakasz esti, éjszakai használata. A biciklisták napnyugta után és napkelte előtt is könnyedén követhetik az út nyomvonalát

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bicikli

kerékpár

bicikliút

kerékpárút