Itt a bejelentés: 5 megyét terveznek „betelepíteni” Magyarországon

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Itt a bejelentés: 5 megyét terveznek „betelepíteni” Magyarországon

Hazánk szívében, Jakabszálláson található Európa egyetlen élő Magyarország térképe. Az elmúlt több mint 10 évben számtalan gyermek, család és csoport látogatott el a Magyarkertbe, ahol a látvány mellett érdekes programokkal, táborokkal, foglalkozásokkal fokozzák az élményt. A HelloVidéktől házi kedvencükkel együtt látogattunk ki megnézni a Kis-Magyarország Botanikus Kert és Aktív Élményközpontot, ahol elbeszélgettünk Tóthné Szalontai Tündével a múltról, jelenről és jövőbeni céljaikról.

A Magyarkert 2011-ben nyitotta meg a kapuit. Az alapötlet a Balaton kicsinyített másának megvalósítása lett volna, de a korábbi tulajdonos nagyobbat álmodott, így kapott rá Európai Uniós támogatást és létrehozta a Kis-Magyarország Botanikus Kert és Aktív Élményközpontot. A régi tulajdonos 2015-ben más célok megvalósítása miatt elment, ezért új tulajdonos vette át a kertet. Az érdeklődőknek ettől az évtől kezdek mesélni a Magyarkertről, mert 2015-től kezdett el "igazán élni". Bár előtte is működött, de nem olyan lelkesedéssel csinálták, mint az új tulajdonos által.

Én 10 éve kerültem a Magyarkerthez. A kert alapötlete az aktív pihenés megteremtése azáltal, hogy ki lehet hozzánk jönni gyerekekkel, állatokkal, itt pedig foglalkozásokon és különböző programokon, élménycentrikus oktatásokon vehetnek részt a látogatók. Ez a két dolog jellemző igazán a kertünkre

- kezdte Tóthné Szalontai Tünde.

Az élménycentrikus oktatást úgy kell elképzelni, hogy van egy víz és domborzati térképünk, amit programjaink által vizuálisan meg tudunk mutatni a gyerekeknek. Földrajzórán vehetnek részt, ahol könnyedén és játékos formában tanulják meg Magyarország víz és domborzati elrendezését. 8 olyan programot dolgoztunk ki, amely játékos tanulásra sarkallja a gyerekeket. A táboraink is ezen szempontok alapján épülnek fel, ahova nem hozhatnak semmilyen telefont, okoseszközt. A gyerekek a táborok ideje alatt jurtákban alszanak, nem kell hozniuk semmit, rendes ágyon, matracon, ágyneműn hajtják álomra fejüket.

Nagyon szokták élvezni, hogy a szabadban vannak, koszosak lehetnek, nincsenek rájuk szólva állandóan a kézmosás és fürdés miatt. Bevonjuk a munkába őket, tavaly a Tisza-tavat takarítottuk ki együtt. Bármibe bele lehet a fiatalokat vonni, mert ha nem is érdekli őket az adott program, de mennek a többiek után és csinálják.

Vannak ismétlődő rendezvényeink, ilyen az "Adj élményt" esemény, amikor minden évben egy adott célcsoportot látunk vendégül: volt, amikor 120 autista gyermeket vagy épp Down-szindrómás vegyes korcsoportú személyeket fogadtunk. Az idén a Szent Ágota Alapítványi Egyesületet támogatjuk azzal, hogy meghívtuk őket, várhatóan nagy létszámmal érkeznek a rendezvényre. Ezen alkalomkor 3 napos Volkswagen bogártalálkozó is lesz nálunk, valamint színpadot állítunk, és különböző műsorokkal várjuk az érdeklődőket. Húsvétkor gipszből kiöntött tojásfestéssel, kenyérsütéssel és nyuszisimogatással készülünk.

A Föld napjára 50 óvodást várunk, akikkel névre szóló fákat ültetünk, így ha bármikor visszajönnek, megnézhetik a fájukat. Ezen kívül még virágültetés is lesz. Május 7-én adománygyűjtő Sport-napot tartunk, ahol különböző sporttevékenységeket lehet kipróbálni. Az összegyűlt pénzt egy 17 éves súlyos balesetet szenvedett fiatalembernek adjuk, akinek a testének 70 százaléka megégett és amputálni kellett az egyik lábát. Egy okoslábra gyűjtünk, amivel könnyebbé tehetnénk az életét. Sok kicsi sokra megy.

A nyárra folyamatos felkészülésben vagyunk, minden évben két alkalommal megtartott önkéntesnapon településtáblákat szoktunk lehelyezni. Az adott megye településtábláit, amit kiválasztunk, az önkéntesekkel együtt szoktuk letenni, ilyenkor közösen sütünk-főzünk, megvendégeljük őket.

Kecskeméten található az Együtt kerekezők csoportja, akik évek óta visszajárnak önkéntesként segíteni, szerencsére egyre többen jönnek ilyen módon is hozzánk. Terveink között szerepel, hogy az egész térképet táblákkal telepítsük be, hogy minden település meglegyen, ami Magyarországon megtalálható. 9 megyénk már teljesen kész van: Tolna, Csongrád-Csanád, Baranya, Bács, Pest, Somogy, Zala, Heves és Nógrád megye. Idén 5 kisebb megyét tervezünk „betelepíteni”. Elég nagy a pusztaság, sík terület, ahova a vendégek nem szeretnek kimenni, de mivel nagyon élvezik a településnevek keresését, így jobban ki lehet csalogatni őket azokba a régiókba, hogy eljussanak mindenhova.

Jobban gyerekekre vagyunk berendeződve, van játszóterünk, állatfarmunk, pancsolónk, élő csocsónk, népi fajátékaink, amikkel játszani tudnak. Olyan programlehetőségekkel készülünk, amelyekkel fokozni tudjuk az élményeket. Lett két pónilovunk és így pónifogatot, lovaskocsikázást indítunk helyben is. Eddig, ha ilyen programot terveztünk a gyerekekkel, akkor átsétáltunk a Gedeon-tanyára, ahol patkóhajító és mogyorógurító versenyen vehettek részt, vissza pedig lovaskocsival vagy lóval jöhettek. Szeretnénk minél jobban együttműködni a térségben lévő vendéglátással foglalkozó vállalkozásokkal, de ez sajnos nem egyszerű.

Van egy félbemaradt építkezésünk, ahova 150 vendéget tudunk majd egyszerre fogadni vagy foglalkozásokat tudunk megtartani, valamint a szállásadó helyeinket, faházainkat akarjuk bővíteni. A látogatóink 100 kilométeres körzetből jönnek el hozzánk: főleg Kiskunfélegyházáról, Nagykőrösről, Szegedről, Budapestről. Minden fejlesztésünket saját tőkéből finanszírozzuk, sajnos semmilyen támogatásra nem vagyunk jogosultak.

Címlapkép, fotók: Bódogh Gabriella

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

magyarkert

jakabszállás

bács-kiskun megye

tóthné szalontai tünde