Sok autós nem tudja, pedig ezeken az utakon is fizetni kell: itt a friss lista!

HelloVidék   
  Megosztom
Sok autós nem tudja, pedig ezeken az utakon is fizetni kell: itt a friss lista!

Érdemes naprakésznek lenni a díjmentesen használható gyorsforgalmi útszakaszokkal kapcsolatban, mert ha érvényes autópálya-matrica nélkül hajt át valaki egy ingyenes útszakaszról a díjkötelesre, személyautó esetében 14 875 Ft a bírság, ami 30 napnál hosszabb késlekedés után közel 60 000 forintra nőhet. Inkább ne kockáztassunk tehát, mert akár tízezrekkel is ráfizethetünk a figyelmetlenségünkre. Mutatjuk, melyek a díjmentes gyorsforgalmi utak az országban, és mire számítsunk, ha mégis elfelejtettünk matricát vásárolni egy fizetős útszakaszra.

2022. február 18-tól a hatályos rendelet szerint az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

  • az M0-ás autóút alábbi szakaszai:
  • az 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasz,
  • az M4-es autóút és az M3-as autópálya közötti szakasz.
  • A Megyeri híd (a 2-es számú főút és a 11-es számú főút közötti szakasz),
  • az M30-as autópálya Miskolc-dél és Miskolc-észak csomópontok közötti szakasza;
  • az M31-es autópálya;
  • az M4-es autóút Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza;
  • az M44-es autóút;
  • az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58-as és 5826-os számú utak között;
  • az M8-as autópálya;
  • az M80-as autóút;
  • az M9-es autóút 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakasza;
  • az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza;

Jogosulatlan úthasználat - autópálya büntetés tételei, pótdíjak

Mi a teendő, ha mégis autópályamatrica nélkül hajtottunk fel az autópályára? A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz még a felhajtás előtt meg kell vásárolnunk az e-matricát.

Fontos, hogy 60 percen túl megváltott e-matrica nem jelent visszamenőleges úthasználati jogosultságot!

2021-ben fontos változások történtek a pótdíj megfizetésben, ennek értelmében lehetőség nyílt arra, hogy aki elfelejtkezett a matricáról, a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíj befizetése helyett, miután kézhez kapta a felszólítást, kiváltsa a büntetést egy éves országos matrica megvásárlásával.

Az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát. A pótdíj-maximalizálás a többször hibázó, de önkéntes teljesítésre hajlandó közlekedők számára biztosít az akár tucatnyi pótdíj megfizetésénél olcsóbb alternatívát.

Autópálya-matrica, büntetés lekérdezése

Az autópálya-matrica pótdíjazással, büntetésekkel kapcsolatban Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az illetékes. Ügyfélszolgálati telefonszámuk: +36-36-587-500 (vonalas telefon, Heves Megye körzet).

Autópálya-matrica pótdíj befizetése

A pótdíjat a NÚSZ Zrt. szedi be, amelynek során az általa igénybe vett közreműködő szervezet jogosult a pótdíj behajtásával kapcsolatban felmerülő igazolt költségét is érvényesíteni.

Elektronikus, vagy helyszíni ellenőrzés alatt szabhatnak ki pótdíjat. A leggyakoribb az elektronikusan kiszabott pótdíj. Ekkor a pótdíjat a kézbesített fizetési felszólítás kézhezvételét követően bármelyik ügyfélszolgálati irodában, postai készpénz-átutalási megbízással („sárga csekk”), illetve banki úton lehet kifizetni (az ezekkel kapcsolatos részletes tudnivalókat a fizetési felszólítás és a hozzá csatolt tájékoztató).

Autópálya-matrica árak 2022

Inflációkövető módon drágult 2022 januártól az e-matrica díja, az alábbi táblázat mutatja az összegeket:

A használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletben foglaltak alapján 2022. január 1-től az e-matrica rendszerben a fentiek szerint alakulnak az árak, melyek bruttó összegűek, vagyis tartalmazzák az általános forgalmi adót. Matricavásárlásnál a fizetési módtól függően tranzakciós díjat számítanak fel, ami a rendelés során a fizetési mód kiválasztásánál megjelenik.

Járműkategóriák

D1 kategória

Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben található kód: “M1”. Személyautók, legfeljebb 5+2 üléses és legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművek, valamint ezek pótkocsival/utánfutóval alkotott járműszerelvényei tartoznak ide.

D1M motorkerékpár kategória

A motorkerékpárok tartoznak ide. A motorkerékpárokra éves országos és éves megyei e-matrica a D1 díjkategóriának megfelelő árakon vásárolható meg.

D2 kategória

Valamennyi olyan gépkocsi ide sorolandó, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles gépjárműnek. Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben található kód lehet “M1”, olyan személygépkocsi esetében, amely 7 személy szállításánál többre alkalmas, vagy lehet “N1”, tehergépkocsi (legfeljebb 3,5 t össztömegig) esetében.

B2 kategória

Autóbuszok tartoznak ide, azaz minden olyan, személyszállítás céljára készült gépjármű, amelyben a vezető ülését is beleszámolva 9-nél több állandó ülőhely található. Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben lévő kód lehet “M2”, legfeljebb 5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok esetén, illetve a kód lehet “M3” is, több mint 5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok esetében.

U kategória

A D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek vontatmányai tartoznak ide. Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben található kód “O1”, legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsi/utánfutó esetén. A kód lehet “O2” 0,75-3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű pótkocsik/utánfutók esetében. Az U kategóriás matricát a pótkocsi forgalmi rendszámára kell megváltani.

Pótdíjak (büntetések) 2022-ben, inflációkövető módon

D1/D2 díjkategória alap pótdíj (60 napon belüli fizetés esetén): 16.220 Ft

D1/D2 díjkategória emelt pótdíj (60 napon túli fizetés esetén): 64.850 Ft

B2 díjkategória alap pótdíj (60 napon belüli fizetés esetén): 72.950 Ft

B2 díjkategória emelt pótdíj (60 napon túli fizetés esetén): 291.770 Ft

Az alábbi táblázat a pótdíjkülönbözet mértékét mutatja 2022-ben (a jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíjkülönbözet mértéke):

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

díjszabás

autópályadíj

autópálya-matrica

büntetés