Szenzációs hír: Európa legszebbjei közé választották ezt a Balaton-parti városunk

MTI   
  Megosztom
Szenzációs hír: Európa legszebbjei közé választották ezt a Balaton-parti városunk

Hurrá, nem kell Olaszországig mennünk, ha gyönyörűséges tóparti környezetre és kellemes időtöltésre vágyunk, a nemzetközi lista élmezőnyében ugyanis egy magyar balatoni város, Keszthely is szerepel!

Az Uswitch.com oldala a legjobb európai tóparti településeket rangsorolta, a listán pedig egy magyarországi, azon belül is egy balatoni település, méghozzá Keszthely is helyet kapott - közölték a hírt.

Az értékeléshez során 4 szempontot vettek figyelembe:

  • napsütéses órák száma a nyári hónapokban
  • átlaghőmérséklet
  • vízhőmérséklet
  • zöld felület aránya a településen

A rangsor első helyén az olaszországi Bolsena áll, amely, az azonos nevű tó partján, Rómától 100 km-re fekszik. Nem kell azonban Itáliáig mennünk ahhoz, ha szép tóparti településre és kellemes időtöltésre vágyunk, a lista élmezőnyében szerepel ugyanis Keszthely is. 195 napfényes órája, 26 fokos nyári átlaghőmérséklete, a 24 fokos Balaton és a 62 százalék zöld felület a 9. helyig repítette a kedvelt üdülővárost.

A Top 10 európai tóparti város:

  1. Bolsena (Olaszország)
  2. Sainte-Croix-Du-Verdon (Franciaország)
  3. Limone Sul Garda (Olaszország)
  4. Castiglione del Lago (Olaszország)
  5. Mörbisch am See (Ausztria)
  6. Orta San Giulio (Olaszország)
  7. Morcote (Svájc)
  8. Sirmione (Olaszország)
  9. Keszthely (Magyarország)
  10. Menaggio (Olaszország)

Miért érdemes Keszthelyre látogatni?

Keszthely városát a Nyugat-balatoni Régióban, közelebbről Zala megyében találjuk, amely sajátos helyet foglal el Magyarország térképén, hiszen fontos desztináció mind a belföldi, mind a külföldi turisták számára. Keszthelynek a középkorban két központja volt, a mai Fő tér és a kastély környéke, a látnivalók többsége ma is e két helyen és az őket összekötő sétálóutcában láthatók. A város nyaranta három balatoni stranddal várja a fürdőzni, napozni vágyókat: Városi, Helikon és a Libás strand.

A Balaton-parton kívül is van számos látnivaló

Keszthely kihagyhatatlan építészeti emléke természetesen a 18. században épült monumentális Festetics-kastély, ha erre járunk, feltétlenül nézzük meg! Érdemes viszont a városra télen is időt szánni, hiszen ennyi múzeumot, mint ahány Keszthelyen van, magyar városban nem igen találni!

Kezdhetjük a Balatoni Múzeumban, ahol interaktív kiállítás keretében ismerhetjük meg a Balatont, a tó történetét, élővilágát és környékét. 2020-ban új állandó kiállítással bővült a látnivalók sora, egy hatalmas akváriumban vehetjük szemügyre a tóban élő halakat és egyéb élőlényeket. Innen a város fő utcáján sétálva juthatunk el a felújítás után tavaly átadott Fő térig és a sétálóutcáig.

Útközben a veterán autók szerelmesei tehetnek egy kitérőt a Cadillac Múzeumba. Aztán nézzünk be a történelmi Magyarország népviseleteit, iparos- és polgáröltözeteit közel félezer babán bemutató Babamúzeumba. Felfedezésre vár még a Kínzómúzeum, a Játékmúzeum, a Nosztalgia és Giccs Múzeum, a Rádió és Televízió Múzeum, valamint az egzotikum, a Múzeum Zoo, ahol számos különleges lepke- és hüllőfajt csodálhatunk meg. Ha még izgalmasabb kiállításokra vágyunk, nézzünk be a Történelmi Panoptikumba, a Csigaparlamentbe vagy - ha már felnőttek vagyunk - az Erotikus Panoptikumot se hagyjuk ki!

Ha pihentünk egy kicsit, és még bírjuk, megnézhetjük a Hintómúzeumot, ahol a régi hintók mellett, lovas kocsikat és szánkókat is kiállítottak. 2008-ban nyílt meg a kastély mellett, egy különálló épületben, a Vadászati és Történelmi Modellvasút-kiállítás is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

utazás

keszthely