Brutális átalakuláson megy át Szabolcs megye: el se hinnéd, mivel várják idén a látogatókat

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális átalakuláson megy át Szabolcs megye: el se hinnéd, mivel várják idén a látogatókat

Elképesztő átalakuláson ment át Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye. Az elmúlt években nem csak rengeteg gazdasági, de számos turisztikai beruházás is megvalósult. Hogyan vészelte át a megye a gazdasági változásokat? Hogyan hatott a turizmusra az infláció? Milyen turisztikai attrakciókat látogattak a legtöbben a megyében? Erről Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője mesélt a HelloVidéknek.

HelloVidék: Mit tapasztalnak most? A kialakult gazdasági helyzet, a magas infláció, miként befolyásolja az utazási kedvet? Mit lehet tudni a megye látogatottsági adatairól?

Furkóné Szabó Marianna: Nyíregyháza látogatottsága az év első felében kiemelkedő eredményeket produkált, majd az őszi hónapokban kissé visszafogottabb volt az utazási kedv, de decemberben – feltehetően az ünnepek miatt is – a város ismét több vendéget fogadott, mint az előző év azonos időszakában. Az utazók körében némi bizonytalanságot okoztak az energiaárak emelkedéséről szóló hírek, idővel viszont helyreállt az egyensúly.

HelloVidék: A megyén belül hová utaztak télen a legtöbben? Lehet esetleg adatokat tudni arról, hogy alakult a szálláshely forgalom?

Furkóné Szabó Marianna: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kereskedelmi szálláshelyeken összesen 488.475 vendégéjszakát regisztráltak 2022-ben, az NTAK adatai szerint 439.579 vendégéjszakát Nyíregyházán töltöttek a vendégek. A megyeszékhely kiemelkedő attrakciói az őszi-téli időszakban is sok vendéget vonzottak. A kategóriájában Európa legjobbjának választott Nyíregyházi Állatpark a gazdasági helyzettől függetlenül, minden nap nyitva tartott, sőt decemberben egy új nagyrendezvényt, a Nagy Mikulás Kalandot is megszervezték. A gyógyvizéről híres Aquarius Élményfürdő a téli szünetben is várta a családokat, hazánk egyik legnépszerűbb szabadtéri néprajzi múzeuma, a Sóstói Múzeumfalu pedig számos nagyszabású őszi rendezvényét követően egy interaktív Petőfi kiállítással készült a decemberben érkező látogatóknak. A belvárosban található Kállay Gyűjtemény szintén nyitva tartott, állandó kiállításai mellett időszaki kiállítással és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várta a vendégeket. Nyíregyháza népszerű attrakciói mellett a megyében tavasszal és nyáron a kerékpáros- és vízi túrák a legkeresettebbek, számos látogatót vonzanak a középkori templomok, és történelmi kastélyok. Télen a gyógyfürdők szolgáltatásait veszik igénybe előszeretettel a vendégek.

HelloVidék: Milyen típusú szálláshelyeket kerestek leginkább? Melyek voltak a legfontosabb kritériumok? Milyen igények voltak a felszereltséget illetően?

Furkóné Szabó Marianna: Nyíregyházán három állatparki szálloda is működik, ingyenes belépőt biztosítva a vendégeknek. Ezek 2-3-4 csillagosak, így alkalmazkodva a változatos igényekhez. A fürdő a 4 csillagos Hunguest Hotellel kapcsolódik össze egy üvegfolyosóval, ami szintén szabad átjárást kínál a vendégeknek. Ezen szállodák népszerűsége mellett nyáron a magánszálláshelyek is szinte maximális kihasználtsággal működnek, valamint a belvárosi hotelek is keresettek. Utóbbiak nem csak szabadidős, de üzleti utak alkalmával is. Nyíregyháza magas színtű szállásszolgáltatását bizonyítja, hogy a Szallas.hu által alapított Év Szállása versenyen két nyíregyházi hotel is dobogós lett: a 4 és 5 csillagos hotelek kategóriájában (70 szoba alatt) az első helyen a Sziget Hotel, a második helyen pedig a Pangea Hotel tündökölt.

HelloVidék: Mit lehet tudni az árakról? Mennyit költöttek szállásra átlagosan a vendégek? Hogyan befolyásolta az infláció az árakat?

Furkóné Szabó Marianna: Az energiaárak növekedése és az infláció hatással volt a szálláshelyek áraira, ez a helyzet ugyanakkor egy modernizációs folyamatot indított el körükben. Több szálláshely kezdett bele energiahatékonyságot növelő korszerűsítésbe és a megújuló energiahordozók használata is népszerűbbé vált. Ezzel a fenntartási költségeiket, és a szolgáltatásaik árait igyekeznek stabilizálni.

HelloVidék: Milyen fejlesztések zajlottak a megyében? Melyek voltak a legnagyobb turisztikai beruházások?

Furkóné Szabó Marianna: Sóstógyógyfürdőn hihetetlen népszerűségnek örvendett az ország egyik legnagyobb és leglátványosabb zenélő szökőkútja, amely speciális hang- és fényeffektekkel nyűgözte le a közönséget. Nyíregyháza turizmusának másik fontos eleme a belvárosi római katolikus templom, amelynek egyik tornyában kilátót alakítottak ki, ahonnan 28 méter magasból láthatjuk a nyüzsgő belvárost és környékét. A Nyíregyházi Turisztikai Iroda ehhez kapcsolódóan egy VR filmet is készített és egy virtuális időutazással az 1900-as évek elejébe röpítik az érdeklődőket. A Kulturális Negyed legújabb egysége a Görögkatolikus Múzeum lesz, ahol a görögkatolikusok történelmének és kultúrájának egy szegletét mutatják be. A Nyíregyházi Állatparkban pedig most egy Európában egyedülálló új beruházás zajlik, épül a Jégkorszak interaktív bemutató. Az egész épületet áthatja majd a sarkkörök hangulata, a hideg és a jégvilág imitációja, ahol a jégkorszakban élt állatokat, és a ma élő sarkvidéki állatokat is megismerhetjük.

HelloVidék: Mire számítanak idén? Milyen tervekkel várják a nyarat? Programok terén mi várható?

Furkóné Szabó Marianna: Az V. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XXI. Nemzetközi Böllérverseny indítja majd az idei városi nagyrendezvények sorát Nyíregyházán, március 4-én. A falusi disznóvágások hangulatát a Sóstói Múzeumfaluban élhetik át a látogatók, ahol ezúttal is a gasztronómiai élvezeteké lesz a főszerep. A nyíregyházi skanzen ezt követően több hagyományőrző rendezvénynek ad otthont. Tavasszal a Húsvét, a Majális és a Pünkösd népi hagyományait idézik fel, majd Szent Iván éjjelén, és az Új Kenyér Ünnepén is várják a látogatókat. Ősszel a Régi Magyarország Ízei elnevezésű gasztrorendezvény csábítja majd az ínyenceket, de a Pásztorünnep és a Márton-napi vigasságok során is főszerepet kapnak a finom ételek. Augusztus utolsó péntekjétől kilenc napon át ismét Nyíregyháza lesz a vidámság és a derű fővárosa: ekkor rendezik meg ugyanis a VIDOR Fesztivált, immáron 22. alkalommal. A VIDOR Fesztivál hazánk egyik legrangosabb és leglátogatottabb összművészeti eseménysorozata, mely több mint 100 ezer látogatót vonz évente. 2023. augusztus 15-21. között ismét Nemzetközi Néptáncfesztiválnak ad otthont Nyíregyháza. A fesztivál több évtizedes múltra tekint vissza, ilyenkor több száz táncos, zenész, énekes hoz mosolygós jókedvet városunkba. Évről évre nagyobb méreteket ölt Nyíregyházán a tirpák hagyományok ápolását előtérbe helyező gasztronómiai nagyrendezvény, a Tirpák Fesztivál is. Az érdeklődőket két napon keresztül színes programokkal várják Nyíregyháza szívében, a Kossuth téren, szeptember 16-17-én.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

turizmus

nyíregyháza

szabolcs-szatmár-bereg megye

turisztikai attrakció

látogatottság

utazás belföldön

belföldi utazás

beruházások

fejlesztések

infláció

szállásheklyek