Fontos változás élesedik: a gépjárműadóhoz is hozzányúl a kormány

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos változás élesedik: a gépjárműadóhoz is hozzányúl a kormány

A gépjárműadót a mostani szabály szerint évente két alkalommal lehet befizetni, jövőre egyszerre kell – írja a Totalcar. Az üzemanyagok jövedéki adójának emelése mellett a gépjárműadózás forgatókönyvén is változtat a jövő évi adócsomag.


 


 

A jelenlegi szabályok szerint az adott évre vonatkozó gépjárműadót két egyenlő részletben, március 15-ig és szeptember 15-ig kell befizetni. Jövőre azonban alapesetben egyszerre kell a teljes összeget kiegyenlíteni április 15-ig. Ezzel párhuzamosan egy lehetőséget is kapnak az autósok: aki nem tudja egyszerre befizetni az adót, az kérhet öt hónapos részletfizetést a NAV-tól.

Mennyi most az adó?

A gépjárműadó összege a kocsi korától és teljesítményétől függ:

  • a 0-3 éves autóknál kilowattonként 345 forint,
  • a 4-7 éveseknél kilowattonként 300 forint,
  • a 8-11 éveseknél kilowattonként 230 forint,
  • a 12-15 éveseknél kilowattonként 185 forint,
  • a több mint 16 éveseknél pedig kilowattonként 140 forint.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

autó

adó

gépjármű