Fontos változás élesedik: a gépjárműadóhoz is hozzányúl a kormány

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos változás élesedik: a gépjárműadóhoz is hozzányúl a kormány

A gépjárműadót a mostani szabály szerint évente két alkalommal lehet befizetni, jövőre egyszerre kell – írja a Totalcar. Az üzemanyagok jövedéki adójának emelése mellett a gépjárműadózás forgatókönyvén is változtat a jövő évi adócsomag.


 


 

A jelenlegi szabályok szerint az adott évre vonatkozó gépjárműadót két egyenlő részletben, március 15-ig és szeptember 15-ig kell befizetni. Jövőre azonban alapesetben egyszerre kell a teljes összeget kiegyenlíteni április 15-ig. Ezzel párhuzamosan egy lehetőséget is kapnak az autósok: aki nem tudja egyszerre befizetni az adót, az kérhet öt hónapos részletfizetést a NAV-tól.

Mennyi most az adó?

A gépjárműadó összege a kocsi korától és teljesítményétől függ:

  • a 0-3 éves autóknál kilowattonként 345 forint,
  • a 4-7 éveseknél kilowattonként 300 forint,
  • a 8-11 éveseknél kilowattonként 230 forint,
  • a 12-15 éveseknél kilowattonként 185 forint,
  • a több mint 16 éveseknél pedig kilowattonként 140 forint.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

autó

adó

gépjármű