Betett az időjárás a termesztőknek: ebből a mézfajtából lehet hiány a boltok polcain

HelloVidék   
  Megosztom
Betett az időjárás a termesztőknek: ebből a mézfajtából lehet hiány a boltok polcain

Ugyan a Zala megyei Hahót közelében már virágzik a repce, az elmúlt hetek rendkívüli időjárása sok gondot okozott a gazdáknak. Az elemzések szerint a repce, és a későn vetett, fejletlenebb búzaállományok különösen igényelnék a csapadékot. Esőre a magágy előkészítéshez, a növények csírázásához, keléséhez is szükség volna. Az elmúlt napok havazása nem enyhítette számottevően a szárazságot, a keleti országrészben viszont február óta sokfelé alakult ki tartós, a vetéseket károsító belvíz. Ennek kapcsán most annak jártunk utána, hogy áll most a repcetermés, illetve mire számítanak a méhészek vele kapcsolatban. De felderítettük azt is, mire használható és miért ajánlott fogyasztani a különleges, sárga virágú növényből készült termékeket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, helyi méhészek jelzései alapján több virágzó és virágzás előtt álló repcetáblából is mintát vettek múlt héten a Baranya Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei. A vizsgálatok célja az volt, hogy megállapítsák, az adott növényállományok kockázatot jelenthetnek-e a beporzó rovarokra, méhekre.

A Nébih laboratóriumi eredményei és kockázatbecslése alapján öt esetben kellett a hasznos rovarok védelme érdekében elrendelni a növények megsemmisítését. A kimutatott növényvédőszer-maradék egyértelműen szabálytalan növényvédelmi technológia eredményeként jelenhetett meg. Az évi mintegy 60-100 mintából átlagosan 5-10 esetben bizonyosodik be a szabálytalan szerhasználat és sikerül kiszűrni kockázatos területeket.

Fontos tudni, hogy a szabályos, a növényvédő szerek címkéjén előírtaknak megfelelően végzett növényvédelmi tevékenység nem jelent kockázatot a házi méhekre és a vadon élő beporzó szervezetekre. Szerencsére az általános tapasztalat is azt mutatja, hogy a termelők többsége betartja ezeket az előírásokat, így tevékenységükkel nem veszélyeztetik a méhek életét.

Az, hogy több repcetáblát kellett megsemmisíteni viszot hatlamas károkat jelent a gazdák számára. Ráadásul az elmúlt napok, hetek időjárása csúnya pofont adott a magyar mezőgazdaság szereplőinek, hiszen az évszakhoz méltatlan fagyokat, hideget és havat a gyümölcstermesztők mellett a méhészek szenvedték meg a leginkább. Bross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke az Agrárszektornak nyilatkozott a témával kapcsolatban, mint mondta

nagyon el vannak keseredve a magyar méhészek, és sajnos idén is veszélybe került a magyar méztermés.

Szakemberek szerint, ami már most látszik az az, hogy a 2021-es év tavasza nagyon rossz volt eddig. A Bács-Kiskun megyei méhész, Bercsényi János szerint az akác 50 százaléka elfagyott a környékükön, a repcére viszont még nem tud mit mondani. Pedig a repce fontos növény: a repceolaj fő felhasználási területe a biodízel előállítás, de más területeken is fontos szerepe van.

Továbbá a gyógyszeripari és kozmetikai felhasználása is jelentős. Finomítatlan változatából ipari kenőanyag készül. De nem csak olajat, hanem mézet is készítenek belőle, sőt a repcedara és pogácsa (olajgyári hulladéknak számít) is nagyon tápláló, ez marhák és juhok kiegészítő tápláléka is lehet, bizonyos keretek között.

De miért is számít slágernövénynek a repce?

Ha a táplálkozáshoz használt repceolajat nézzük, számos jótékony hatással rendelkezik. Szakemberek szerint a repceolaj tiszta olaj, ezért nem tartalmaz fehérjét vagy szénhidrátot. Ez pedig jó forrása az egészséges zsíroknak és a zsírban oldódó vitaminoknak is.

Egy evőkanál (15 ml) repceolaj fedez a felnőtt szervezet számára

  • az összes zsírból 14 grammot
  • az E-vitamin szükséglet 16 százalékát
  • a K-vitamin szükséglet 8 százalékát

Emellett nagyszerű E-vitamin- forrás, illetve erős antioxidáns, amely támogatja a bőr és a szem egészségét. Ezenkívül természetesen alacsony a telített zsírtartalma és magas a telítetlen zsírtartalma, ami a szív megfelelő működését, egészségét támogatja. Különösen jó alfa-linolénsav (ALA), egyfajta omega-3 zsír forrás. Az ALA egy esszenciális zsír, amely eikozapentaénsavvá (EPA) és dokozahexaénsavvá (DHA) alakul át a szervezetben. Az ezekben a zsírokban gazdag étrend a szív egészségének előnyeivel függ össze.

Szerencsére a repceolaj omega-3 és omega-6 aránya 1: 2, ami a két zsír egészséges egyensúlyának tekinthető. Vegyesek a repceolaj koleszterinszintre gyakorolt ​​hatásainak kutatási eredményei. Friss tanulmányok azonban azt mutatták, hogy a repceolaj rendszeres fogyasztása alacsonyabb koleszterinszinthez vezetett, ami segíthet megelőzni a szívbetegségeket is. A repceolaj nagyon enyhe ízű, lehetővé teszi, hogy különféle ételekhez alkalmazzuk, használjuk. Jól működik salátaöntetekben, mártásokban és sültekhez is. Ajánlott serpenyőben sütésre vagy rántásokhoz is.

Érdekesség, hogy a szintén népszerű olívaolaj, ugyan ilyen kiszerelése már jóval drágábbnak mutatkozik, 1100 forinttól kínálják. Ennek fejében érdemes egy kicsit kutakodni a piacon, hiszen a repceolaj nem csak ugyan olyan egészséges, mint az olívaolaj, de még olcsóbb is.

Olcsó méz, de kiváló alapanyag!

Monoflorális repceméz előállításához a méhészek a kaptárakat/méhészetet a repce sűrű koncentrációjában vagy annak közelében helyezik el. Ez viszont lehetővé teszi a mézelő méhek számára, hogy túlnyomórészt beporozzák a növényt és kivonják a repce nektárt, lehetővé téve a megtermelt méz magas repcetartalmú koncentrációját, monoflornak tekintve.

Noha vannak előnyei a repceméz előállításának, vannak kihívások is. A méhészek tisztában vannak azzal, hogy a repceméz gyorsan kristályosodik, és nehéz lehet kinyerni. Éppen ezért folyamatos figyelmet igényel. A mézet általában egy napon belül kivonják és azonnal forgalomba hozzák. Ez annak köszönhető, hogy a standard repceméz 3–4 héten belül kikristályosodik az üvegben.

Milyen előnyei vannak a repceméznek?
A hasmenés időtartamának csökkentése Az NCBI szerint a nyers méz fogyasztása csökkentette a hasmenés súlyosságát és időtartamát.
A savas reflux megelőzése Kutatások kimutatták, hogy repceméz fogyasztása valóban csökkentheti a gyomorsav felfelé áramlását.
Fertőzések elleni küzdelem Kutatások szerint a fehérje (defenzin-1) révén a méz képes elpusztítani a baktériumokat.
A megfázás és a köhögés tüneteinek enyhítése Bizonyított, hogy a méz hasznos lehet a megfázás és a köhögés tüneteinek enyhítésében. Az Egészségügyi Világszervezet valójában a mézet ajánlja természetes köhögés elleni szerként.
Antioxidánsokban gazdag A kiváló minőségű nyers méz sok hasznos antioxidánst tartalmaz. Ide tartoznak a fenolos vegyületek, például a flavonoidok és a szerves savak.
Csökkentheti a triglicerideket A trigliceridek inzulinrezisztenciával társulnak, és a 2-es típusú cukorbetegség fő mozgatórugói. Több tanulmány összekapcsolta a rendszeres mézfogyasztást az alacsonyabb trigliceridszinttel, különösen akkor, ha a cukor helyettesítésére használják.

Repceméz vs Rendes méz

A legtöbb repcemézet nyersmézként értékesítik, ez kulcsfontosságú, mert a nyersméz általában számos egészségügyi előnnyel jár, amelyek a szokásos méz pasztőrözési folyamata során csökkentek vagy megszűnnek.

A nyers mézet csak durván szűrik, hogy eltávolítsák az olyan törmelékdarabokat, mint a virágpor, a méhviasz és az elhalt méhek egy része. A nyers méz viszont még tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal, antioxidánsokkal és tápanyagokkal, amelyek a magas hőmérsékleten történő pasztörizálási folyamaton keresztül megsemmisülnek.

Árak tekintetében a repceméz nem számít drága terméknek, 400-1200 Ft között mozog, attól függ, milyen kiszerelésben vásároljuk. Ha esetleg valamilyen alapbetegségünk azt kívánja, vagy szimplán életmódváltásba kezdünk, érdemes az édesítőszerek közé válogatni a repcemézet is, hiszen nem csak kedvező áron kapható, de számos jótékony hatással rendelkezik.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

repce

repce olaj

repce méz

jótékony hatás

gazdaság

nébih

nemzeti élelmiszerlánc biztonsági hivatal