A méhészek megőrülnek ezért a virágért: rengeteg jótékony hatása van, de kevesen ismerik

HelloVidék   
  Megosztom
A méhészek megőrülnek ezért a virágért: rengeteg jótékony hatása van, de kevesen ismerik

A méhvirágfélék családjába tartozó mézontófű, más néven méhvirág vagy hernyóvirág, illetve latin nevén facélia, Észak-Amerikából származik, Európában viszonylag új kultúrnövénynek számít. Magyarországon többnyire a Dunántúlon számít népszerű növénynek, bár a Jászságban is sokszor látni mézontófű táblákat. Hogy miért számít fontos növénynek, illetve hogyan készítenek belőle mézet? A HelloVidék kérdéseire Csiza Erika, a Bakonynektár Méhészet szakembere adott választ.

HelloVidék: Mi a mézontófű méhészeti jelentősége?

Csiza Erika: Ezt a növényt nem ismerik mindenhol Magyarországon. Szerencsére a Dunántúlon egyre népszerűbb a gazdák körében, így méhészeti jelentősége is jelentős. Általában az akác után virágzik. Améhek nektárt és virágport is tudnak róla gyűjteni. Kedvező időjárás esetén - bőséges csapadék és meleg - egészen jól mézel.

HelloVidék: Mit igényel a mézontófű, mennyire egyszerű a termesztése?

Csiza Erika: Erre egy szántóföldi gazda tudna jó választ adni, de a facélia elvileg vegyszerezés nélkül termeszthető. A talajigényét tekintve, annak ellenére, hogy a mézontófű a termesztése során nem igényel túlzottan sok tápanyagot és átlagos minőségű talajon is szépen díszlik, azért aszályos területeken a nyári szárazság jelentős károkat okozhat az állományban. Vízigénye a vegetációs idő során nem nagy, de bő termésre a virágzás alatt fennálló mérsékelten meleg, csapadékos időjárás esetén számíthatunk. Míg az Európai Unió fajtalistáján 8-10 fajta mézontófű faj is szerepel, addig hazánkban a jelenleg államilag elismert facélia fajták száma 3 (Amerigo, Angelia, Balo). A nemesítés célja a mézhozam, a maghozam, valamint termesztési céltól függően a zöldtömeg növelése.

HelloVidék: Hogyan készül a mézontófűméz?

Csiza Erika: A méhészek a méhcsaládokat a facéliatábla közelébe telepítik. A méhek nektárt és virágport is tudnak gyűjteni a mézontófűméz virágjáról, ezért kiváló méhlegelő. A méhek a mézgyomrukban a kaptárakba szállítják a híg nektárt, ott elhelyezik a lépekben és beérlelik. Ha a méz víztartalma megfelelően alacsony, akkor viasszal lefedik. Ekkor a méhész elszedi a mézes kereteket és kipergeti belőlük a mézet.

HelloVidék: Milyen jótékony hatásai vannak?

Csiza Erika: A mézontófűméz (facéliaméz) borostyán színű, enyhén fűszeres aromájú, selymes zamatú méz, magasabb gyümölcscukor tartalma miatt viszonylag lassan kristályosodik. A legmagasabb cukorértékű mézünk, így az édesítőképessége jobb a többi méznél, ezáltal kevesebbet kell belőle használni. Emellett számtalan jótékony hatása van: fertőtlenítő hatású, kiválóan gyógyítja az égett bőrt, ajánlott szív és érrendszeri betegségek esetén, javasolt a vér koleszterinszintjének csökkentésére, bőrápoló hatású.

HelloVidék: Milyen árkategóriába tartozik ez a termék?

Csiza Erika: Ez szerintem méhészenként eltérő. Nyilván, az a méhész, akinek a közelében van mézontófűméz vetve és nem kell a 100-300 km-t vándorolnia rá a méhekkel, az olcsóbban méri. Mindamellett a mézek ára mindig függ az adott évi termésmennyiségtől. Összeségében a mézontófűméz nem tartozik a drágább mézek közé.

HelloVidék: Mennyire számít népszerű terméknek?

Csiza Erika: Ahol ismerik ott népszerű, mert finom és lassan kristályosodik. Sokoldalúan felhasználható (sütni, főzni, teába, kávéba, joghurtba, kenyérre stb., mindenre is).

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mézontófű

fecélia

méhvirág

méhek

méhlegelő

dunántúl

jászság

mézontófűméz

méz

méhészkedés