Nagyobb a baj, mint gondoltuk: veszélyesebbek a növényvédőszerek a méhekre

MTI   
  Megosztom
Nagyobb a baj, mint gondoltuk: veszélyesebbek a növényvédőszerek a méhekre

A mezőgazdaságban használt növényvédőszerek keveréke jelentősen növeli a méhek pusztulását, e keverékek veszélyességét jelentősen alábecsülték - vélik kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A méhek és más beporzók létfontosságúak a termény és a vadon élőhelyei számára, a világszerte mezőgazdasági művelésbe bevont növények 75 százaléka függ a beporzóktól. A elmúlt években egyre nagyobb mértékben csökkent a méhpopulációk száma világszerte, ami aggodalmat váltott ki az élelmiszerbiztonságot és a természetes ökoszisztémákat illetően.

Az elmúlt 20 év mintegy 90 tanulmányának egy új metaelemzésében a kutatók megvizsgálták a mezőgazdasági vegyszerek, a paraziták és az alultápláltság kölcsönhatását a méhek viselkedésére és egészségére. Azt találták, hogy ezek a különböző stressztényezők kölcsönhatásban vannak és negatívan hatnak a méhekre, jelentősen növelik pusztulásukat.

A kutatók szerint "eredményeik bizonyítják, hogy e szerek használatának szabályozási folyamata a jelenlegi formájában nem védi meg a méheket a komplex agrokémiai kitettség következményeitől".

"Ha nem sikerül orvosolni ezt és a méhek továbbra ki lesznek téve a többszörös antropogén - ember által előidézett - stressztényezőknek a mezőgazdaságban, az a méhpopulációk és beporzási szolgáltatásaik folytonos csökkenéséhez vezet, ami az ember és az ökoszisztéma egészségének károsodását okozza" - foglalták össze következtetéseiket a kutatók.

A Nature-ben megjelent önálló kommentárjában Adam Vanbergen, a franciaországi Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezetkutató Intézet szakembere emlékeztetett arra, hogy a méheket veszélyezteti az intenzív mezőgazdaság, egyebek között a gomba-és rovarölőszerek, a vadvirágok pollenjeinek és nektárjának csökkenése. Az irányított tenyésztés ipari mértékű alkalmazása szintén növeli a beporzók kitettségét a parazitáknak és a betegségeknek.

2019-ben a kutatók megállapították, hogy a rovafajok mintegy felének csökken a populációja világszerte és a század végére egyharmaduk teljesen eltűnhet. Minden hatodik faj már kihalt a világ egyes térségeiben. Pusztulásuk fő oka az élőhely elvesztése és a növényvédőszerek használata.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

méhek

méhek védelme

magyar méz

a hónap méze