Fogadjunk, hogy ezt nem tudtad: mutatjuk, milyen trükkel turbózzák fel a talajt a profi kertészek

Agrárszektor   
  Megosztom
Fogadjunk, hogy ezt nem tudtad: mutatjuk, milyen trükkel turbózzák fel a talajt a profi kertészek

A földigiliszta a talajállapot és ezen keresztül a növények szempontjából egy nagyon fontos, és kissé misztikus állat. Ha nincs talajélet akkor nincs növényi élet sem, és ez kiskertben is igaz: minél jobb a talajunk, annál könnyebben termelhetünk, többet és jobb minőségben. És ehhez a földigiliszták is nagy segítségünkre vannak.

Makacsul tartja magát az a hiedelem, hogy ha kettévágunk egy gilisztát, akkor kettő giliszta lesz belőle, de ez nem igaz. A földigiliszta agya, öt pár szíve és légzőszervei az állat egyik végének az elején találhatóak. Így, ha kettévágunk egy gilisztát, az a része, amiben ezek a szervek vannak regenerálódik és tovább él. Ám a másik végéből, a „farkából” nem lesz másik giliszta.

A közönséges földigiliszta másik nevén az esőféreg magányosan élő állat, eső után a még nedves földben kialakít magának egy folyosórendszert. Ennek a fala azért nem omlik be, mert a giliszta testének ragadós váladéka, miután megszárad, ragasztóanyagként tartja ezt. A folyosórendszerben legalább egy kitágított pihenőürege is van, hideg és száraz időben ebben az üregben golyószerűn összegömbölyödve tölti idejét, ezzel a módszerrel őrzi meg teste melegét és nedvességtartalmát. A járatai jó szolgálatot tesznek a növényeinknek is hiszen ezek a talaj víz és levegőháztartásában is fontos szerepet játszanak, de munkálkodása során a giliszta lazítja a talajt, jobb fizikai szerkezetet alakít ki, és nem mindegy, hogy a növény gyökerének egy kőkemény, vagy egy lazább, morzsalékos talajban kell növekednie, keresve a vizet és a benne oldott tápanyagokat.

Táplálkozásával is javítja a talajt

A földigiliszta táplálkozása során elkorhadt, elrothadt növényi részekkel kevert szerves anyag tartalmú földet fogyaszt, növényi maradékok, néha kisebb elhullott állatok is az étlapjára kerülnek. Amikor a talajban nem talál elég táplálékot akkor a felszínre jön és növényi részeket visz le a járatába, amelyeket ott megrothaszt, majd megemészt - így a lebontásban és a talaj szervesanyag tartalmának növelésében is nagy szerepe van. Életmódjával tisztítja a talajt a korhadékoktól és rothadékoktól, megnövelve annak hasznos termőképességét. Ürüléke szerves anyagnak tekinthető, amelynek a biológiai aktivitása százszorosa is lehet az elfogyasztott talajtörmeléknek. Kutatások szerint a földigiliszták úgy javítják a növények meztelen csigák elleni védekezőképességét, hogy növelik a tápanyagellátásukat, így azok több, a csigák számára mérgező antitestet termelnek.

Hogyan kell tenyészteni? Mire képes a kertben? További éerdekességeket az Agrárszektor cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

földigiliszta

giliszta