Édesszájú nép a magyar: 3500 tonna szaloncukrot eszünk meg évente

HelloVidék   
  Megosztom
Édesszájú nép a magyar: 3500 tonna szaloncukrot eszünk meg évente

A Magyar Édességgyártók Szövetsége megbízásából készült kutatás szerint a hazai fogyasztók 86%-a tervez szaloncukrot vásárolni – mondta Sánta Sándor, a szövetség elnöke.

Az édességekből befolyt nyereség az elmúlt 5 évben megduplázódott, ez annak köszönhető, hogy a mennyiséggel szemben egyre inkább a minőség számít a fogyasztóknak. A szaloncukor nem hungarikum, de Magyarországon a legelterjedtebb, mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártó Szövetség elnöke.

Idén az édességgyártásban az évi teljes forgalom 250 milliárd forint. Csak a Mikulás szezonban 435 tonna csokoládét adnak el, ami körülbelül 4 milliárd Ft bevételt hoz. Advent idején körülbelül 350.000db terméket vásárolnak a fogyasztók. Szaloncukorból 3500 tonna szokott fogyni, ami 6 milliárd forint bevételt hoz a gyártóknak, akik általában termékeik 46%-át a hipermarketekben adják el.

Magyarországon megfigyelhető, hogy vidéken nagyobb a hagyománya a szaloncukornak, mint a nagyvárosokban. A zselés szaloncukor napjainkig a legkedveltebb ízesítés, ez a teljes szaloncukor vásárlás kétharmadát teszi ki. Dobogós lett még a kókusz és karamella is, de sokan szeretik a drágább, például marcipános és mogyorókrémes változatokat is. Az elmúlt évtizedekben fokozatosan a legkevésbé népszerűek közé csúszott a valamikor szinte egyeduralkodó fondant (cukortöltelékes) konzum szaloncukor, a szaloncukrok ősanyja. Közben egyre nagyobb teret nyernek a minőségi csokoládéval és töltelékkel készített, magasabb kategóriájú termékek.

A családok általában 1 kg szaloncukrot vesznek, de már nem minden családban szokás a fára akasztani az édességet. A felmérések szerint a fogyasztók 72%-a teszi fára a szaloncukrot, és innen eszi meg, a maradék 28% azonban nem díszítésre, csak fogyasztásra használja a szaloncukrot. A vásárlók leginkább az ömlesztett szaloncukor csomagokat veszik, amiben sok féle ízesítés megtalálható.

A karácsonyfa állítása a reformkorban indult, nem sokkal később pedig már díszítették is a fákat, főként , mézeskaláccsal, habcsókkal, cukorkákkal és keksztésztával, ez utóbbi már teljesen eltűnt a palettáról. A klasszikus szaloncukor története nem is olyan régi, bár eredete a kora újkorban kezdődik; ekkor kezdték el készíteni a pepetsművesek, később pedig a gyógyszerészek vették át a stafétát. A mai értelemben vett cukrászok hazánkban a 19. században tűntek fel. Magyarországon1891-ben 17 féle szaloncukor ízesítés létezett, ezeket annak idején selyempapírba csomagolták, ezt később a sztaniol papír váltotta fel, amikor már tömeges gyártásban készültek az édességek.

Bár a szaloncukor hivatalosan nem hungarikum, de készítésével magyar cukrászok kezdtek foglalkozni az 1800-as évek első harmadában, és azóta is kizárólag a magyarok készítik. Igaz, a fondant cukor, minden szaloncukor őse, Franciaországból származik.

A Nébih szezonális ellenőrzései megkezdődtek, ilyenkor legtöbbször olyan hibákra figyelnek fel, mint például a termékek nem érik el azt a csokoládészintet, amit a csomagolás ígér, más esetekben nem tüntetik fel rajtuk az allergiából adódó veszélyeket, vagy az ígért csokoládé-bevonás helyett kakaómassza bevonat van a terméken.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csoki

karácsony

ünnep