Lassan halad a bölcsődefejlesztési program: még mindig alacsony a férőhelyek száma

Világgazdaság   
  Megosztom
Lassan halad a bölcsődefejlesztési program: még mindig alacsony a férőhelyek száma

A KSH tanulmánya rámutat, hogy a 2017-ben meghirdetett bölcsődefejlesztési program lassan halad, és a kisebb kapacitású intézménytípusok még mindig alacsony férőhelyszámmal kínálnak elhelyezési lehetőséget a kisgyermekeseknek – írja a Világgazdaság.

A portál szerint 694-gyel nőtt a férőhelyek száma a kisgyermekek napközbeni ellátására szakosodott intézményekben, tavaly május végéig egy év alatt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból az is kiderült, hogy minden negyedik jelentkezőt elutasítottak a fővárosban a zsúfoltság miatt. De az is jól látható hogy a bölcsődei ellátáson belül a minibölcsődék férőhelye gyarapodott a legnagyobb számban.

A családi bölcsődék 182 férőhellyel csökkentek, míg a hagyományos bölcsődék 608 új férőhellyel bővültek. 2017-ben 46 475 férőhely volt összesen a különböző bölcsikben, addig 2018-ban már 47 169. A KSH összegzése szerint, az elmúlt évben 44,5 ezer kisgyerek napközbeni ellátását 765 bölcsőde, 85 minibölcsőde, 927 családi bölcsőde és nyolc munkahelyi bölcsőde biztosította. Tavaly országszerte közel 32 ezer gyermeket írattak be bölcsődékbe, viszont a működő férőhelyek száma országosan 2592-vel meghaladta a beíratott gyermekek számát.

A tanulmány kitér a 2017-ben meghirdetett bölcsődefejlesztési programra, amelynek célja az, hogy minden olyan településen gondoskodni kell ellátásról, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy legalább öt gyerek szülei igénylik az ellátást. Kiemelték azt is, hogy nagyon lassan halad a fejlesztés ráadásul a kisebb kapacitású intézményekben még mindig alacsony a férőhelyszám. A fejlesztéseknek 2018 végére be kellett volna fejeződnie, de a kiszabott határidőt két évvel meghosszabbították.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bölcsi

minibölcsi

fejlesztés

óvoda

ksh