Ezt nagyon sok kutyatulajdonos elrontja: így vigyázz házi kedvencedre ősszel és télen!

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt nagyon sok kutyatulajdonos elrontja: így vigyázz házi kedvencedre ősszel és télen!

Az ősz beköszöntével és a tél közeledtével Dr. Varjú Gábor állatorvos elmondta, hogy melyek a legfőbb problémák ebben az időszakban és mit tehetünk azért, hogy vigyázzunk házi kedvenceinkre - írja a vaol.hu.

A kutyák számára a legjelentősebb problémát a kullancsok jelentik ősszel, főleg Vas megyében. A kullancsok által okozott kutyákra veszélyes betegség a babéziózis, ami könnyen halálos következményekhez vezethet.

Szerencsére többféleképpen is lehet védekezni ellenük, véleményem szerint a tablettás készítmények a leghatásosabbak. Ha máskor nem is, de ősszel és tavasszal védekezni kell a kullancsok ellen. Illetve most a klímaváltozás hatásait tapasztalhatjuk meg, nincs igazi tél, inkább őszies időjárás a jellemző. A kullancsok pedig csak akkor nem jelentenek veszélyt, ha csikorgó hideg van, ami maximum egy-két hétig szokott előfordulni az utóbbi időben

mondta dr. Varjú Gábor a lapnak, aki hozzátette: a klímaváltozást támasztja alá, hogy az elmúlt évben még halottak napján is hőgutával vittek be egy kutyát hozzá. A változó időben van egy ragályos vírusos fertőzés is, mely az embereknél terjedő influenzára hasonlít ez a kennel köhögési járvány. Macskáknál a macskanátha okozhat bosszúságokat, a kijáró macskák kétharmada fertőzött ezzel a vírussal. Az állatorvos ezért azt tanácsolja, hogy a kijáró cicáknak egy évben egyszer érdemes beadni a macskanátha elleni védőoltást.

A kijáró állatokra a kihelyezett rágcsálóirtó mérgek is veszélyt jelentenek, ami 2-3 nap után vérzékenységet okoz. Ha a gazdi azt tapasztalja, hogy a háziállata mérget fogyasztott, akkor azonnal vigye el háziorvoshoz, ugyanis kezdetben hánytatással meg lehet oldani a problémát, utána viszont ellenmérget kell neki beadni.

Az állatok anyagcseréje más, mint az embereké, a szervezetül előállítja a C vitamint, nincs tavaszi fáradtságuk, nem kell analógiát vonni köztük és az emberek között

– mondta Dr. Varjú Gábor, aki hozzátette: az emberek szervezete kimerül az őszi-téli időszakra, elfogynak a vitaminok és az ásványi anyagok, de az állatokra ez nem jellemző, mint ahogyan a megfázás sem. A megfázás nyáron gyakoribb, amikor a nagy melegben fagyit kapnak a házi kedvencek. A napi sétához szoktatott kutyákat nem viseli meg a hőkülönbség, de egy kisebb testű és rövid szőrű kutyának jól jön egy kis kabát, és akkor nem fog reszketni.

A kint tartott állatokra fokozottan érdemes odafigyelni, ugyanis az energiaigényük kétszeresére nő, ezért több élelmiszert kell adni nekik. Fontos, hogy mindig legyen kint víz nekik, figyeljünk arra, hogy az ne fagyjon meg, valamint szénhidrátban dúsabb élelmiszereket adjunk nekik. A fekhelyüket is téliesíteni kell: a kutyaház lehetőleg ne észak fele nézzen, a bejáratot pedig függönnyel vagy főliával kell takarni. A kutyaháznak nem szabad túl nagynak lennie, mert a kutya a saját testhőjével fűti azt be. A szalmával történő bélelés jó megoldás lehet, ugyanis sok állat szétrágja a rongyokat és lenyeli a darabokat, ami miatt műtésre szorulnak.

Az ünnepek környékén, főleg karácsonykor rengeteg állatot visznek be a kórházba hányás-hasmenéssel, amit legtöbbször az okoz, hogy a gazdik szeretnék, ha kedvencük is élvezné az ünnepi asztal fogásait és többet-kevesebbet, többfélét is kap belőle, amihez nincs hozzászokva a szervezete

- mondta az állatorvos, aki hozzátette: "hiába néz tehát óriási, vágyakozó szemekkel gazdájára szőrös kis barátja, azzal tesznek jót nekik, ha nem lakmároznak az ünnepi sültekből. Ha pedig valaki mégis szeretné, hogy kedvence is hasonlóan jót egyen, akkor válasszon számára a hatalmas kínálatú és minőségű táp közül."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

állat

család

háziállat

házi kedvenc

kutya

macska