Hasít a családvédelmi akcióterv: a babaváró hitelt már 80 ezren igényelték

MTI   
  Megosztom
Hasít a családvédelmi akcióterv: a babaváró hitelt már 80 ezren igényelték

Egy éve fogadta el az Országgyűlés a családvédelmi akciótervet, azóta mintegy 170 ezren igényelték a hét lehetőség valamelyikét - közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért.

A közleményben felidézték, hogy a 176 igen szavazattal, 10 nem és 6 tartózkodás mellett elfogadott családvédelmi akcióterv hét intézkedését két lépcsőben vezették be: tavaly júliustól indult el a babaváró támogatás, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kapcsolatos kölcsönök és a jelzáloghitel-elengedések bővítése, valamint a bölcsődefejlesztések dinamizálása, majd idén januártól a nagyszülői gyed és a négygyermekes anyák szja-mentessége.

A babaváró támogatást eddig mintegy 80 ezren, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását csaknem 26 ezren, a jelzáloghitel elengedését több mint tízezren, a kibővített csokot pedig 8,5 ezren igényelték. Mindemellett 2019-ben 2500 új bölcsődei hely is létrejött

- írták.

Kiemelték, hogy a magyarok 97 százaléka által támogatott akcióterv legsikeresebb eleme a babaváró támogatás, amelynek igénylésekor a házaspárok 87,4 százaléka a teljes, tízmillió forintos összeget kérte.

A támogatás az egész országban népszerű, a lakosságszámhoz igazodva a legtöbben Közép-Magyarországon, majd ezt követően az észak-keleti megyékben érdeklődtek iránta. A kérelmek harmada városokból, 28 százaléka községekből, ötöde a megyei jogú városokból és 18 százaléka Budapestről érkezett

- ismertették, majd hozzátették azt is, hogy az igénybe vevők átlagéletkora 32,4 év. A kérelmezők mintegy kétharmada, 63 százaléka 30 és 40 év közötti, 31 százaléka pedig 30 évesnél fiatalabb.

Tájékoztattak arról is, hogy 2019-ben hónapról hónapra nőtt a házassági kedv, a rendszerváltozás óta nem kötöttek annyian házasságot, mint tavaly: 65 300 pár házasodott össze, 2018-hoz képest 28, a 2010-es adatoknál pedig 84 százalékkal többen.

Tavaly decemberben és idén januárban 8,2 és 9,4 százalékkal több gyermek született, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy két hónap alatt 1283 gyerekkel több született, mint amikor még nem lehetett igénybe venni az akciócsomag intézkedéseit

- hangsúlyozták, majd hozzátették, hogy a gyermekvállalási kedvet mutató teljes termékenységi arányszám decemberben 1,53-ra, januárban pedig 1,60-ra emelkedett, ezzel megelőzve az uniós átlagot.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

babaváró

babaváró hitel

babaváró támogatás

családvédelmi akcióterv