Döbbenet: ismeretlen újszülött gyermeket hagytak a vidéki kórház előtt

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenet: ismeretlen újszülött gyermeket hagytak a vidéki kórház előtt

Kedden hajnalban jelzett a békéscsabai Dr. Réthy Pál Tagkórház babamentő inkubátora, amelyben egy újszülöttet helyeztek el. A kisfiúnak a kórház dolgozói a Réthy Ferenc nevet adták.

Dr. Zsilák János orvosigazgató a beol.hu-nak részletezte, kedden hajnali 3:52 órakor értesítették a csabai gyermekosztály ügyeletesét a személyi portáról, hogy az újszülött mentő inkubátorba egy újszülöttet helyeztek el.

Legutóbb 2018-ban történt be hasonló eset, akkor azt is megírták, hogy a jogszabályi rendelkezések alapján lehetőség van arra, hogy a gyermekét nem vállaló szülő a babamentő inkubátorban büntetlenül helyezze el újszülött gyermekét.

Éjjel-nappal igénybe vehető, megfelelő környezetet biztosít az elhelyezett gyermeknek. Annak, aki belép a babamentő inkubátor helyiségébe, két perce van cselekedni. Ennyi ideje áll rendelkezésre ahhoz, hogy anonim módon elhelyezhesse újszülött gyermekét, majd távozhasson anélkül, hogy felfedné kilétét.

Az inkubátor 2006 óta működik az intézményben. Az elmúlt bő tíz évben Réthy Ferenc immár a hetedik újszülött, akit a csabai kórház babamentő inkubátorába helyeztek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ általános tájékoztatója szerint a gyermek „védett” helyre (babamentő inkubátorba) történő elhelyezésére jogilag „titkos” örökbeadásnak minősül, így nem jár büntetőjogi következményekkel. A cselekedettel az érintett egyben lemond szülői felügyeleti jogáról, amely döntés jogilag 6 hét múlva válik végérvényessé, addig tehát meggondolhatja magát az édesanya.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

inkubátor

újszülött

réthy ferenc

békéscsaba

kórház