Óvatosan a karácsonyi dorbézolással: ilyenkor is figyeljünk a szívünk egészségére!

HelloVidék   
  Megosztom
Óvatosan a karácsonyi dorbézolással: ilyenkor is figyeljünk a szívünk egészségére!

Magas vérnyomás, családi hajlam, magas koleszterinszint… Egy friss felmérés szerint a cukorbetegek közel felének fokozott hajlama van az olyan súlyos szív-érrendszeri események kialakulására, mint a szívinfarktus vagy a stroke, 15 százalékuk pedig már át is esett legalább egy ilyen rohamon.

Minden cukorbetegnél – a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fennáll a szívbetegség előfordulásának lehetősége. Amennyiben nem figyelünk oda a további károsító tényezők csökkentésére, fokozott esélyünk lehet egyes szív-érrendszert érintő betegségek kialakulására.

A webbeteg.hu-n végzett, nem reprezentatív, ám 8448 diabéteszben érintett válaszadó részvételével zajló felmérés is megerősíti, hogy a magas vérnyomás a legjellemzőbb rizikófaktor: a válaszoló cukorbetegek több mint fele (55 százaléka) jelölte be azt, hogy magas vérnyomással is küzd. Szintén a kitöltők többsége (51 százaléka) számolt be arról, hogy családjában már előfordult szívinfarktus vagy stroke. Nekik fokozottan érdemes ügyelniük a szívbarát életmód és az orvosi terápia követésére! A koleszterinszintje a betegek mintegy negyven százalékának magas, ami szintén az egyik fő rizikófaktora lehet a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának.

Kiknek fontos különösen figyelniük szívük egészségére is, ha cukorbetegek?

Jó, ha tud a diabétesz és a szív-érrendszeri betegségek alábbi összefüggéseiről:

  • A családi hajlam valós veszély. Kétszer nagyobb arányban volt már lezajlott infarktusa vagy stroke-ja azon válaszadóknak, akiknek családjában előfordult szív-érrendszeri megbetegedés (21 százalék), mint azoknak, akik családját eddig elkerülte a szívbetegség (10 százalék).
  • Számít az idő is. Az életkor és a cukorbetegen töltött évek előrehaladtával ugyanis fokozatosan emelkedik a szívbetegség kockázata. Felmérésünk alapján leginkább azon válaszadóink életében fordult elő legalább egyszer szívroham vagy stroke (több mint a válaszolók 20 százalékánál!), akik 65 évnél idősebbek vagy több mint 10 éve ismert náluk a cukorbetegség ténye.
  • A férfiaknál nagyobb az érrendszeri szövődmények kialakulásának kockázata, mint a hölgyek esetében. A felmérés eredményei szerint a cukorbeteg férfiak 19 százalékának életében egyszer már előfordult, hogy szívrohamot, esetleg stroke-ot kaptak. A nőknél ez a szám 13 százalék volt, amely bár alacsonyabb, jól mutatja, hogy a gyengébbik nem tagjai is nagy veszélynek vannak kitéve.
  • A cukorbetegség és a magas vérnyomás együttes fennállása növeli a szív-érrendszeri események esélyét. Ha diabétesze mellett magas a vérnyomása is, jó, ha tudja, hogy a felmérés szerint a szívinfarktuson vagy stroke-on átesett betegtársainak 62 százaléka szintén magas vérnyomásról számolt be a felmérés során.

Az eredmények összhangban állnak számos nemzetközi kutatás megállapításával, amelyek a diabétesz és a hozzá társuló rizikótényezők szerepét mutatták ki a kardiovaszkuláris események előfordulásában.*

Bár nem tudunk valamennyi kockázati tényezőt befolyásolni, minden cukorbetegnek érdemes tisztában lennie a rizikófaktorokkal, és – egészséges életmóddal, az orvos által javasolt terápia követésével – csökkentenie a szív-érrendszeri betegségek esélyét. Nemcsak a vércukorszint egyensúlyban tartására érdemes odafigyelnünk, hanem a szívünkre is. Amennyiben úgy érzi, ön is a veszélyeztetett csoportba tartozik, kérdezze meg kezelőorvosát a szív-érrendszeri kockázat csökkentésének lehetőségeiről.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészség

karácsony

cukorbeteg

cukorbetegség

diabétesz