Elvadul a magyar vidék: durván elszaporodtak a sakálok és a farkasok

HelloVidék   
  Megosztom
Elvadul a magyar vidék: durván elszaporodtak a sakálok és a farkasok

Egyre nagyobb területen jelennek meg aranysakálok és farkasok Magyarországon: a sakálokkal leginkább a Dél-Dunántúlon, farkasokkal pedig a Bükkben találkozhatunkl. Az Északi-középhegységben állandó jelleggel telepedett meg a hiúz, és ha a medvék vándorlása a tavalyihoz hasonlóképpen alakul, ismét újra nagy számban megjelenhetnek északon, de az is megtörténhet, hogy visszahúzódnak a Tátrába - közölte a Magyar Nemzet.

Szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora a sakálállomány Magyarországon. A leginkább Somogy és Baranya megyében szaporodtak el az aranysakálok, nagyjából hat és fél ezer példányt tartanak számon jelenleg, de Bács-Kiskun megye északi részén és a budai hegyekben is megjelentek.

Az eredetileg hazánkban honos aranysakál egy időre teljesen eltűnt, és csak a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején jelentek meg Magyarországon - Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjének ismertetése szerint.

A Dél-Dunántúlon főként nagyvadas területek vannak, amelyek – elsősorban télen – bőséges táplálékot biztosítanak az aranysakáloknak. Ezek az állatok jellemzően pockokat, egereket, apróbb emlősöket, érési időben gyümölcsöket is fogyasztanak, de a dögöket is megeszik, amelyből főként télen találnak többet

- mondta el Horváth Zoltán, a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közép-drávai tájegységének vezetője.

Az aranysakál terjedése hatással lehet az őzállományra is, mert a rókához hasonlóan – táplálékszegény időszakokban – az őzszaporulat egy részét is elfogyaszthatják.

Hazánkban élő három nagyragadozó közül a farkas és a hiúz állandó jelleggel megtelepedett a Bükkben és környékén. Idén január 10–11-én a Bükkben és a Tarna–Lázbérc Tájegységben végrehajtott szinkronszámlálás, a korábbi észlelések, valamint a kameracsapdák információi alapján az év elején egy minimum öttagú falka tartózkodott huzamosabb ideig a Dél-Bükkben – tájékoztatott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az éppen most zajló párzási időszak alatt intenzív a farkasok mozgása, nagy területeket járnak be, és olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol korábban nem akadtunk nyomaikra, esetleg nem is számítottunk megjelenésükre

- közölték.

A medvék egyelőre téli álmukat alusszák, de az enyhe időjárás miatt idén hamarabb ébredhetnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

farka

sakál

hiúz

medve

állat

vadállat