Elvadul a magyar vidék: durván elszaporodtak a sakálok és a farkasok

HelloVidék   
  Megosztom
Elvadul a magyar vidék: durván elszaporodtak a sakálok és a farkasok

Egyre nagyobb területen jelennek meg aranysakálok és farkasok Magyarországon: a sakálokkal leginkább a Dél-Dunántúlon, farkasokkal pedig a Bükkben találkozhatunkl. Az Északi-középhegységben állandó jelleggel telepedett meg a hiúz, és ha a medvék vándorlása a tavalyihoz hasonlóképpen alakul, ismét újra nagy számban megjelenhetnek északon, de az is megtörténhet, hogy visszahúzódnak a Tátrába - közölte a Magyar Nemzet.

Szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora a sakálállomány Magyarországon. A leginkább Somogy és Baranya megyében szaporodtak el az aranysakálok, nagyjából hat és fél ezer példányt tartanak számon jelenleg, de Bács-Kiskun megye északi részén és a budai hegyekben is megjelentek.

Az eredetileg hazánkban honos aranysakál egy időre teljesen eltűnt, és csak a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején jelentek meg Magyarországon - Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjének ismertetése szerint.

A Dél-Dunántúlon főként nagyvadas területek vannak, amelyek – elsősorban télen – bőséges táplálékot biztosítanak az aranysakáloknak. Ezek az állatok jellemzően pockokat, egereket, apróbb emlősöket, érési időben gyümölcsöket is fogyasztanak, de a dögöket is megeszik, amelyből főként télen találnak többet

- mondta el Horváth Zoltán, a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közép-drávai tájegységének vezetője.

Az aranysakál terjedése hatással lehet az őzállományra is, mert a rókához hasonlóan – táplálékszegény időszakokban – az őzszaporulat egy részét is elfogyaszthatják.

Hazánkban élő három nagyragadozó közül a farkas és a hiúz állandó jelleggel megtelepedett a Bükkben és környékén. Idén január 10–11-én a Bükkben és a Tarna–Lázbérc Tájegységben végrehajtott szinkronszámlálás, a korábbi észlelések, valamint a kameracsapdák információi alapján az év elején egy minimum öttagú falka tartózkodott huzamosabb ideig a Dél-Bükkben – tájékoztatott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az éppen most zajló párzási időszak alatt intenzív a farkasok mozgása, nagy területeket járnak be, és olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol korábban nem akadtunk nyomaikra, esetleg nem is számítottunk megjelenésükre

- közölték.

A medvék egyelőre téli álmukat alusszák, de az enyhe időjárás miatt idén hamarabb ébredhetnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

farka

sakál

hiúz

medve

állat

vadállat