Elvadul a magyar vidék: durván elszaporodtak a sakálok és a farkasok

HelloVidék   
  Megosztom
Elvadul a magyar vidék: durván elszaporodtak a sakálok és a farkasok

Egyre nagyobb területen jelennek meg aranysakálok és farkasok Magyarországon: a sakálokkal leginkább a Dél-Dunántúlon, farkasokkal pedig a Bükkben találkozhatunkl. Az Északi-középhegységben állandó jelleggel telepedett meg a hiúz, és ha a medvék vándorlása a tavalyihoz hasonlóképpen alakul, ismét újra nagy számban megjelenhetnek északon, de az is megtörténhet, hogy visszahúzódnak a Tátrába - közölte a Magyar Nemzet.

Szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora a sakálállomány Magyarországon. A leginkább Somogy és Baranya megyében szaporodtak el az aranysakálok, nagyjából hat és fél ezer példányt tartanak számon jelenleg, de Bács-Kiskun megye északi részén és a budai hegyekben is megjelentek.

Az eredetileg hazánkban honos aranysakál egy időre teljesen eltűnt, és csak a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején jelentek meg Magyarországon - Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjének ismertetése szerint.

A Dél-Dunántúlon főként nagyvadas területek vannak, amelyek – elsősorban télen – bőséges táplálékot biztosítanak az aranysakáloknak. Ezek az állatok jellemzően pockokat, egereket, apróbb emlősöket, érési időben gyümölcsöket is fogyasztanak, de a dögöket is megeszik, amelyből főként télen találnak többet

- mondta el Horváth Zoltán, a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közép-drávai tájegységének vezetője.

Az aranysakál terjedése hatással lehet az őzállományra is, mert a rókához hasonlóan – táplálékszegény időszakokban – az őzszaporulat egy részét is elfogyaszthatják.

Hazánkban élő három nagyragadozó közül a farkas és a hiúz állandó jelleggel megtelepedett a Bükkben és környékén. Idén január 10–11-én a Bükkben és a Tarna–Lázbérc Tájegységben végrehajtott szinkronszámlálás, a korábbi észlelések, valamint a kameracsapdák információi alapján az év elején egy minimum öttagú falka tartózkodott huzamosabb ideig a Dél-Bükkben – tájékoztatott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az éppen most zajló párzási időszak alatt intenzív a farkasok mozgása, nagy területeket járnak be, és olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol korábban nem akadtunk nyomaikra, esetleg nem is számítottunk megjelenésükre

- közölték.

A medvék egyelőre téli álmukat alusszák, de az enyhe időjárás miatt idén hamarabb ébredhetnek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

farka

sakál

hiúz

medve

állat

vadállat