Kiderült, mi a hosszú élet titka: ezt rontja el a legtöbb magyar

Babrik Alexandra   
  Megosztom
Kiderült, mi a hosszú élet titka: ezt rontja el a legtöbb magyar

Egy új tanulmány azt javasolja, hogy törekedjünk a húsfogyasztás csökkentésére, viszont együnk több zöldséget - ez rendkívül jó hatással lesz az egészségünkre. Az American Journal of Clinical Nutrition- ban megjelent új kutatások szerint a húsban gazdag étrend korai halálhoz vezethet, különösen a férfiak számára. 

A vizsgálat során finn tudósok egy csoportja összesen 2641, 42-60 év közötti férfi egészségügyi és táplálkozási adatait tekintette át. Átlagosan 22 évig monitorozták a férfiakat, akiknek eredményeiből próbáltak rájönni arra, hogy mért a szívbetegség az egyik vezető hálálozási ok Európában.

A vizsgálat során a résztvevők közel fele - összesen 1225 fő - meghalt. Bár egyértelmű, hogy sok tényező hozzájárult a tanulmány résztvevőinek halálához - például a szív- és egyéb betegségek - de a kutatók összefüggést találtak a férfiak taáplálkozási szokása és egészsége között. Azok a férfiak, akik naponta több mint fél kiló húst esznek meg, 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg korábban, mint a kevesebb húst fogyasztó társaik.

A kutatás nem csak a férfiak által fogyasztott hús mennyiségét elemezte. A tudósok a húsfehérjék és a növényi fehérjék arányát is megfigyelték. Amint azt sejteni lehetett, akik a húsfehérjétből többet fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel haláloztak el korábban, mint azok, akik inkább a növényi fehérjéket preferálták jobban. Ha csak egy okot keresel az életmódváltásra, legyen most ez az!

Ez persze nem azt jelenti, hogy soha többé nem kellene húst fogyasztanod. A kutatók úgy vélik, hogy kutatásaik eredményét arra kell felhasználni, hogy ezáltal törekedjünk egy kiegyensúlyozottabb étrend kialakítására, amely magában foglalja a növényekből származó fehérjéket is.

Nem szükséges teljesen lemondanunk a húsokról de fontos, hogy mértéket tartsuk. Nagyon sok ember fogyaszt húst minden nap, és ez hosszútávon nem hat jól a szervezetre

- mondta a tanulmány vezetője, Jyrki K. Virtanen, a Kelet-Finnországi Egyetem epidemiológiai professzora, a The New York Times-nak. Kiemelte példaként azt is, hogy azok, akik imádják a hamburgereket, kísérletezhetnek a növényi alapú burgerekkel is, amelyekbe a húspogácsát zöldségekből készítik el - de érdemes más ételeket is kipróbálni a vegán felhozatalból.

2018-ban a Science folyóiratban közzétett kutatás szerint a húsfogyasztás csökkentése lehetne az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy visszaszorítsuk a káros környezeti hatásokat. A vegán étrend vagy legalábbis a húsfogyasztás csökkentése a leghasznosabb módja annak, hogy visszaszorítsuk a Földön az üvegházhatású gázok kibocsátását, a megnövekedett földhasználatot és a pazarló vízfelhasználást is.

- mondta a tanulmány Oxfordi Egyetem vezető kutatója a Joseph Poore „Sokkal nagyobb, mint a repülés csökkentése vagy elektromos autó vásárlása.

(via: realsimple.com)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

húsmentes

táplálkozás

ételek

étrend

élet

étkezés