Őszi vitaminbomba: kevesen fogyasztják, pedig remek immunerősítő

HelloVidék   
  Megosztom
Őszi vitaminbomba: kevesen fogyasztják, pedig remek immunerősítő

A gyümölcsök az egészséges táplálkozás fontos részét képezik. Tele vannak létfontosságú tápanyagokkal, vitaminokkal, amelyek szükségesek testünk egészséges működéséhez. Vannak olyan gyümölcsök, amiket mindenki szívesen fogyaszt, ilyen például a mangó, a narancs, a banán, az ananász, a görögdinnye, a szőlő, az alma stb. És persze vannak olyanok is, amelyek nem olyan ismertek és kedveltek, csak kevesen fanyalodnak rájuk. Ilyen gyümölcs a birs is. Ugyan kevesen tudják, de rengeteg fontos vitamint tartalmaz és rendkívül jót tesz az egészségünknek is. Mutatjuk mennyi előnye van annak, ha rendszeresen fogyasztod.

A birs a rózsafélék (Rosaceae) családjába, a Maloideae alcsaládba tartozó Cydonia nemzetség egyetlen növényfaja, melyet illatos gyümölcséért termesztenek. Egészen kicsi, 5-8 méter magasra megnövő, 4-6 méter széles koronájú, lombhullató fa. Egyszerű levelei 6–11 cm hosszúak, felül sötétzöldek, kopaszok, alul apró fehér szőrökkel sűrűn benőttek.

Április végén, május elején virágzik, így a fagyok ritkán tesznek kárt benne. Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrökkel, melyek késő őszre ledörzsölődnek; az ekkorra érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú almatermés, melynek formája almára vagy körtére emlékeztető.

A birs egy szezonális gyümölcs, ősszel és télen elérhető. Ízletes, de ritkán fogyasztják nyersen. Kompótként, sütemények töltelékeként, lekvárként is egyaránt fogyasztható. Érdekessége, hogy az ázsiai birsalmát, mivel lágyabb és lédúsabb, gyakran használják tartósításra és zselé készítésére.

A birs jótékony hatása

A gyümölcs minden apró része kincs: egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazták a népi gyógyászatban. Napjainkban már megtalálható kozmetikai termékekben, testápolókban is, például repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használt termékekben. Használják a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek kezelésére is, mivel nyálka- és cserzőanyagokban gazdag a leve. Bélproblémák kezelésére is alkalmas, mivel pektintartalma miatt megköti a méreganyagokat a tápcsatornában. De alkalmazzák még gyomorrontás tüneteinek enyhítésére is. Mint a legtöbb gyümölcsben, a birsalma is gazdag tápanyagokban és vitaminokban, mint például az A, B és C vitamin. Magas a rosttartalma, valamint számos ásványi anyag megtalálható benne, mint például kálium, réz, szelén, cink, foszfor, kalcium, vas és magnézium. Alacsony zsírtartalma, számos módon fogyasztható.

  1. Gyulladásgátló
  2. Elősegíti a fogyást
  3. Fekélyek kezelésére ajánlott
  4. Gyomorbetegségek kezelésében segít
  5. Antioxidáns hatsú
  6. Hányinger és hányás kezelésére is alkalmas
  7. Segít a vírusok leküzdésében
  8. Csökkenti a vérnyomást
  9. Csökkenti a koleszterinszintet
  10. Enyhíti a stresszt
  11. Máj- és szembetegségekre is ajánlott
  12. Szív- és érrendszeri betegségek kezelésére
  13. Légzőszervi betegségek és asztma kezelésében is segíthet
  14. Vérszegénység esetén is ajánlott a fogyasztása

(via: www.stylecraze.com)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

birs

birsalma

gyümölcs

egészség

egészségmegőrzés

vitamin

tápanyag