Kaposvár szuperzöldre vált: egyedülálló természetvédelmi kezdeményezés indul!

MTI   
  Megosztom
Kaposvár szuperzöldre vált: egyedülálló természetvédelmi kezdeményezés indul!

Bevezeti Magyarországon elsőként a használt étolaj házhoz menő gyűjtését ez év végére Kaposvár - jelentette be Szita Károly polgármester a somogyi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatását élvező 300 millió forintos fejlesztés keretében Kaposvár mind a 27 ezer háztartása 3 literes, szűrővel ellátott gyűjtőedényt kap, a társasházak lépcsőházainál 60 literes konténereket is elhelyeznek, továbbá két gyűjtőjárművet vásárolnak. Az edényeket chipekkel látják el, hogy mérni lehessen, ki, milyen gyakran, mennyi olajat gyűjt és ad le, mondta el a polgármester.

Szita Károly közlése szerint azért határozták el a gyűjtés megszervezését, mert bár a Mol-benzinkutaknál átveszik a bioüzemanyag-készítéshez használható fáradt étolajat, még mindig kevesen élnek vele: az országban évente keletkező 50 ezer tonna ilyen olajnak a fél százalékát sem adja le a lakosság.

A használt étolaj dugulást idéz elő a lefolyókban, élővízbe jutva cseppenként ezer liter vizet tesz szennyezetté, de a talajra öntve is komoly károkat okoz, mondta Szita Károly.

A polgármester elmondása szerint nem tudják, mennyi használt étolaj keletkezik Kaposváron, de remélik, hogy a kezdeményezés révén a 30 százaléka a gyűjtőedényekbe kerül, és a kaposvári gyakorlat országossá válik.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kaposvár

környezetvédelem

természetvédelem

étolaj

gyűjtés