Veszélyes méreg tizedeli a magyar sasokat: sorra pusztulnak az egyedek

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyes méreg tizedeli a magyar sasokat: sorra pusztulnak az egyedek

A nem megfelelően használt rágcsálóirtószerek miatt elpusztult ragadozómadarak száma egyre nő. A komoly természetvédelmi és vadgazdálkodási probléma megoldása érdekében a Magyar Madártani Egyesület (MME) levélben fordult az Agrárminisztériumhoz – szúrta ki a HelloVidék az MME Facebook oldalán.

Mérgezés miatt elhullott sasokról a korábbi években sokszor, legutóbb pedig három hete halhattunk. Ezek az esetek szinte kivétel nélkül a ragadozókra irányuló illegális pusztításnak tudhatóak be. A Magyar Madártani Egyesületnek ez ellen több esetben hatásosan sikerült fellépnie, a természetvédelmi szervezeteknek és a hatóságoknak, így ezek előfordulása jelentősen csökkent a 2011-2013-as időszakhoz képest - olvasható a parlagisas.hu cikkében.

Ennek ellenére az utóbbi két évben rohamosan nőtt a nem megfelelő módon alkalmazott rágcsálóirtó szerek következtében elhullott ragadozó madarak száma. A legnagyobb gondot egyértelműen a kereskedelmi forgalomban is kapható brodifakum hatóanyag-tartalmú készítmények okozzák, amelyek képesek felhalmozódni a táplálékláncban és blokkolják a gerinces szervezetek véralvadási mechanizmusát, ezáltal pedig külső és belső vérzéseket okoznak és néhány napon belül a mérgezett állat kínhalálához vezethetnek.

A brodifakum hatóanyag-tartalmú készítmények jelenleg Magyarországon az engedélyezési okiratban megjelölt módon, azaz kis dózisban, lakossági felhasználásra kizárólag beltéren vagy zárt etetőállomásokon használható. A gazdálkodók azonban sok esetben a szabályozást figyelmen kívül hagyják, és nagyobb mennyiségben, illegálisan alkalmazzák mezőgazdasági területeken, elsősorban a mezei pocok és a hörcsög irtására. Az irtószer nem csak a sasokra veszélyes: nem megfelelő alkalmazása 2015-ben már komoly vadgazdálkodási kárt is okozott, 80 őz és 10 mezei nyúl pusztulásához vezetett Békés megyében.

Egy nyomkövetővel felszerelt parlagi sas hívta fel a figyelmet a szer madárvédelmi vonatkozásaira 2017 tavaszán. A Vasvári Miklós ornitológusról elnevezett madár teteme a Bükki Nemzeti Park egy eldugott erdejében került elő, de a nyomkövető jelei alapján kiderült, hogy iderepülése előtt egy nappal még innen 200 km-re, Battonya külterületén, Békés megyében táplálkozott. Ettől a helytől nem messze megtaláltak egy másik parlagi sast is, mely néhány nap múlva elpusztult az állatorvosoknál. A laborvizsgálatok beigazolták, hogy mindkét madárral az említett a rágcsálóirtó szer végzett. Mindezek ellenére az elkövetők felelősségre vonása rendőrségi és hatósági feljelentéseket követően, az egyértelmű bizonyítékok ellenére sem történt meg.

Az is nehezíti az esetek felderítését, hogy a madarak a mérgezési gócpont helyszínétől akár több száz kilométerre is elrepülhetnek. Az elpusztult sasok megtalálásában fontos szerepe volt az MME két keresőkutyájának („Falco” német-, „Carlo” pedig belga juhászkutya), valamint a természetvédelmi őrszolgálatnak.

Fotó: MTI/Kovács Attila

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mérgezés

madár

mme

magyar madártani egyesület

sas

parlagi sas

rácsálóirtás