Veszélyes méreg tizedeli a magyar sasokat: sorra pusztulnak az egyedek

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyes méreg tizedeli a magyar sasokat: sorra pusztulnak az egyedek

A nem megfelelően használt rágcsálóirtószerek miatt elpusztult ragadozómadarak száma egyre nő. A komoly természetvédelmi és vadgazdálkodási probléma megoldása érdekében a Magyar Madártani Egyesület (MME) levélben fordult az Agrárminisztériumhoz – szúrta ki a HelloVidék az MME Facebook oldalán.

Mérgezés miatt elhullott sasokról a korábbi években sokszor, legutóbb pedig három hete halhattunk. Ezek az esetek szinte kivétel nélkül a ragadozókra irányuló illegális pusztításnak tudhatóak be. A Magyar Madártani Egyesületnek ez ellen több esetben hatásosan sikerült fellépnie, a természetvédelmi szervezeteknek és a hatóságoknak, így ezek előfordulása jelentősen csökkent a 2011-2013-as időszakhoz képest - olvasható a parlagisas.hu cikkében.

Ennek ellenére az utóbbi két évben rohamosan nőtt a nem megfelelő módon alkalmazott rágcsálóirtó szerek következtében elhullott ragadozó madarak száma. A legnagyobb gondot egyértelműen a kereskedelmi forgalomban is kapható brodifakum hatóanyag-tartalmú készítmények okozzák, amelyek képesek felhalmozódni a táplálékláncban és blokkolják a gerinces szervezetek véralvadási mechanizmusát, ezáltal pedig külső és belső vérzéseket okoznak és néhány napon belül a mérgezett állat kínhalálához vezethetnek.

A brodifakum hatóanyag-tartalmú készítmények jelenleg Magyarországon az engedélyezési okiratban megjelölt módon, azaz kis dózisban, lakossági felhasználásra kizárólag beltéren vagy zárt etetőállomásokon használható. A gazdálkodók azonban sok esetben a szabályozást figyelmen kívül hagyják, és nagyobb mennyiségben, illegálisan alkalmazzák mezőgazdasági területeken, elsősorban a mezei pocok és a hörcsög irtására. Az irtószer nem csak a sasokra veszélyes: nem megfelelő alkalmazása 2015-ben már komoly vadgazdálkodási kárt is okozott, 80 őz és 10 mezei nyúl pusztulásához vezetett Békés megyében.

Egy nyomkövetővel felszerelt parlagi sas hívta fel a figyelmet a szer madárvédelmi vonatkozásaira 2017 tavaszán. A Vasvári Miklós ornitológusról elnevezett madár teteme a Bükki Nemzeti Park egy eldugott erdejében került elő, de a nyomkövető jelei alapján kiderült, hogy iderepülése előtt egy nappal még innen 200 km-re, Battonya külterületén, Békés megyében táplálkozott. Ettől a helytől nem messze megtaláltak egy másik parlagi sast is, mely néhány nap múlva elpusztult az állatorvosoknál. A laborvizsgálatok beigazolták, hogy mindkét madárral az említett a rágcsálóirtó szer végzett. Mindezek ellenére az elkövetők felelősségre vonása rendőrségi és hatósági feljelentéseket követően, az egyértelmű bizonyítékok ellenére sem történt meg.

Az is nehezíti az esetek felderítését, hogy a madarak a mérgezési gócpont helyszínétől akár több száz kilométerre is elrepülhetnek. Az elpusztult sasok megtalálásában fontos szerepe volt az MME két keresőkutyájának („Falco” német-, „Carlo” pedig belga juhászkutya), valamint a természetvédelmi őrszolgálatnak.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mérgezés

madár

mme

magyar madártani egyesület

sas

parlagi sas

rácsálóirtás