Erre senki sem számított: közönséges étel válthatja ki a méregdrága étrendkiegészítőket?

HelloVidék   
  Megosztom
Erre senki sem számított: közönséges étel válthatja ki a méregdrága étrendkiegészítőket?

Ahogyan egyre divatosabb lett az egészséges életmód, a rendszeres sportolás és a különféle diéták, egyre több étrendkiegészítő, energiaszelet és sportgél jelent meg a piacon. A tudósok most próbálják arra késztetni a sportolókat, hogy burgonyapürét fogyasszanak a különféle sportgélek helyett. Van rá reális esély, hogy kiváltsa a burgonyapüré ezeket a készítményeket?

A nagy teljesítményű sportolók között az elmúlt években a sportgélek hatalmas sikert arattak, melyeket szénhidrát- és elektrolit-fokozóként használnak. Ezek a gélek a kerékpárosok, futók és más élsportolók legjobb barátai, mivel rendkívül gyorsan képesek pótolni az elveszített energiát. Úgy tűnik azonban, hogy

Legalábbis erre jutottak az Illinoisi Egyetem kutatatói, akik fiziológiai teszteket végeztek tizenkét versenykerékpáros bevonásával. A sportolóknak egy kemény, 120 perces kerékpáros edzésen kellett részt venniük, majd háromféle energia-utántöltési lehetőséget kínálták fel nekik: vagy tiszta vizet, vagy kereskedelemben kapható sportgélt vagy burgonyapürét kaptak.

A Runner’s World magazin szerint a sportgél jellemzően egyszerű cukrokból áll, gyakran glükózból és fruktózból is. Néhányan tartalmaznak sókat, mások olyan stimuláló szereket, mint a koffein. A burgonya szintén nagyon magas szénhidráttartalommal bír: közel annyi szénhidrátot tartalmaz, mint ezek a gélek. A burgonya esetében ezek a szénhidrátok azonban túlnyomó többségben keményítők, nem pedig cukrok.

A kísérletet azonban rendkívül alacsony mintázaton folytatták le, ezért még szükségesek lehetnek további vizsgálatok az állítások pontos alátámasztására - emelik ki a kutatók. Ráadásul a burgonyapüré további hátránya a sportgéllel szemben, hogy nagyobb mennyiséget kell elfogyasztani belőle ugyanakkora mennyiségű szénhidrátért, ezért puffadást okozhat.

A legtöbb sportgél nagyon sűrű, többnyire 60 gramm kiszerelésűek és nagyjából 25 gramm szénhidrátot tartalmaznak. Az USDA adatai szerint kb. 150 gramm burgonya tartalmaz ennyi szénhidrátot, ez egy bögrényi pépesített burgonyát jelent.

A nagy burgonyamennyiségnek köszönhetően a teszt kerékpárosok „szignifikánsan nagyobb gyomor-bélrendszeri puffadást tapasztaltak, mint a többi csoport.” Mivel a gyomor-bélrendszeri puffadás nem túl előnyös sportolás közben, úgy néz ki, hogy egyelőre maradnak a sportolók a különféle speciális készítményeknél az energia gyors pótlására.

Forrás: Modern Farmer

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutatás

életmód

sport

sportolás

étrendkiegészítő

sportgél

energiaszelet

burgonya

krumpli

burgonyapüré

krumplipüré