Itt vannak a legjobb tippek: így fertőtlenítsd a fürdőt

HelloVidék   
  Megosztom
Itt vannak a legjobb tippek: így fertőtlenítsd a fürdőt

Az egyedi megbetegedéseket követően az Operatív törzs tájékoztatása alapján átléptünk a koronavírus-járvány második szakaszába, amikor elindul a vírus közösségi terjedése, ami a tömeges megbetegedések lehetőségét vetíti előre. Ebben a szakaszban még fontosabbá válnak azok a szabályozások és ajánlások, amiket a szakemberek minden platformon hangsúlyoznak. Amit mi magunk tehetünk, az az, hogyha tehetjük, otthon maradunk és nem mozdulunk ki, ha nem muszáj. Ezen felül egy másik fontos pontja a védekezésnek a megfelelő higiénés környezet megteremtése. Ehhez adunk most néhány tippet, hogyan takarítsd a leggyakrabban látogatott pontjait a lakásnak. Most a fürdőt vettük górcső alá.

Amellett, hogy, aki teheti otthon marad, van még egy nagyon fontos pontja a felhívásnak, méghozzá a megfelelő higiénés környezet. Ehhez érdemes elővenni a tisztítószereket és a lakást felosztva, sorra kitakarítani a helyiségeket. Az első lépés, hogy ragyogóvá és tisztává varázsoljuk a fürdőnket. A szakemberek szerint a víz, a gőz és folyton jelenlévő pára - na meg a rólunk lemosott szennyeződések - a fürdőnk könnyen válhat a kórokozók, baktériumok, gombák és nem kívánt szagok otthonává.

Éppen ezért legalább egy-két hetente alaposan meg kell tisztítani a zuhanyt, a padlót és a csapokat is. A WC-t, mosdót pedig hetente ajánlott fertőtleníteni. Alapesetben ez bőven elég lenne ahhoz, hogy használni tudjuk ezt a helyiséget, most viszont, amikor fokozottan ügyelni kell a környezetünk tisztaságára, érdemes hetente többször áttörölgetni, fertőtleníteni.

Környezetbarát megoldás

Mivel a jelenlegi helyzetben többször kell fertőtlenítenünk a lakásban, így érdemes egy-két alkalommal környezetbarát anyagokra cserélni a vegyszereket. Korábban már írtunk arról, hogy számos természetes tisztító- és fertőtlenítőszer létezik, így a környezettudatosságról ezen a téren sem kell lemondani, ráadásul kevesebb káros anyag jut a lakás levegőjébe és még pénzt is spórolhatunk. Hogyan súroljunk sóval? Mire jó az ecet és hogyan fertőtlenít a teafaolaj? Ide kattintva megkapod a választ!

Lássuk, hogyan néz ki a gyakorlatban

A koronavírus terjedése során a legtöbb, amit tehetünk, a rendszeres és hatékony kézmosás, valamint a tömeg és a zsúfolt helyek kerülése. A legjobb döntés - ha megoldható persze -, ha otthon maradunk. Viszont van még mit tennünk, hiszen egy lakás, ami tele van kórokozókkal, könnyen fertőző lehet. Hogyan tartja tisztán egy mikrobiológus otthonát? Erről itt olvashatsz többet.

Hogy mit tehetünk mi, otthonunk tisztán tartása érdekében? Lássuk! Sorozatunk első elemeként a fürdőszobát vesszük górcső alá. Íme néhány tipp, hogyan tudjuk átfertőtleníteni ezt a minden nap használt részleget a Good Housekeeping szerint.

Mosdó

A fürdőszoba mosdóján mutatkoznak meg a legjobban a szennyeződések, gondoljunk a hajszálakra és a fogkrémmaradékokra. Emellett persze rengeteg kórokozó telepszik meg a peremeken és a csaptelepeken is. Éppen ezért, szánjunk kellő időt és türelmet a mosdó felületére és környékére. Legjobb, ha mindent alaposan bedörzsölünk fertőtlenítőszerrel, majd egy ruha vagy szivacs segítségével tisztára töröljük a kényes területeket. És persze ne feledkezzünk meg a csaptelepekről és fogantyúkról sem.

WC

A WC karbantartása extrém feladat, hiszen a konyha és a fürdőszoba mellett ez a helyiség az, amit napjában többször is "meglátogatunk". Hogy mindenképp kórokozómentes legyen a csésze, érdemes a felvitt fertőtlenítőt pár percig állni hagyni az ülőkén, a csapon vagy nyomógombokon. A WC-csészést kefével takarítsuk körbe, az ülőkét pedig töröljük szárazra egy papírtörlő vagy szivacs segítségével. Fontos, hogy a WC-keféről se feledkezzünk meg, hiszen ezen is rengeteg szennyeződés meg tud telepedni. Éppen ezért a kefe tárolójában mindig legyen fertőtlenítő folyadék.

Fűrdőszoba padló

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ne várjuk meg míg a kosz láthatóvá válik a padlón. Hiszen a kórokozók és szennyeződések, már akkor jelen vannak, mikor még szemmel tisztának tűnik a csempe. Jó tanács, ha nekilátunk a fürdő takarításának, érdemes ablakot nyitni, nincs ez másként a padló takarításnál sem. Amellett, hogy a szagok gyorsan elillannak, gyorsabban is is felszárad a burkolat. Ha a fugákat vagy közöket sötétebbnek látjuk, használjunk konyhai súrolószert és egy kis kefével dörzsöljük át a kritikus pontokat.

Kád

A kád peremén és a burkolat között gyakran alattomos módon telepszik meg a penész, de ezeken a helyeken a kórokozók is szeretnek tanyázni. A csapok, a kád lefolyója vagy épp a dugó, mind-mind kényes terület. Éppen ezért, ahogy a WC-ülőkén is hagytuk állni a fertőtlenítőszert, úgy itt is érdemes ezt a módszert bevetni. Miután letelt az idő, egy papírtörlő vagy szivacs segítségével töröljük szárazra, figyelve a keskenyebb résekre és mélyedésekre is.

Mosógép

Gondolkodtál már azon, hová tűnnek a szennyeződések és mi történik a kórokozókkal mosás közben? Jason Tetro kanadai mikrobiológus szerint könnyen előfordulhat, hogy a ruhákból kimosott szennyeződések felhalmozódnak a mosógépben, éppen ezért visszakerülhetnek a ruhánkra, ami befolyásolja aztán a ruháink minőségét és mosógépeink élettartamát.

Mindenki azt gondolja, hogy ha kimossa a ruháját akkor valóban tiszta lesz. Pedig manapság egyre több ruha igényli azt, hogy alacsony hőfokon való mosást. Ez viszont azt eredményezi, hogy a kórokozók és baktériumok nem pusztulnak el.

- mondja Tetro, aki úgy véli, ahol csecsemők, idősek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők élnek a háztartásban, ott érdemes gyakrabban takarítani a mosógép belsejét. Egy négytagú családnak, aki hetente többször is mos, legalább havonta egyszer ki kell tisztítani a mosógépet. Azok az egyedülálló emberek, akik hetente indítanak el egy mosást, elég csak három-négyhavonta kimosniuk a mosógép dobját.

A leghatékonyabban akkor tisztíthatjuk meg a dobot, ha magas hőfokon üresen indítjuk el a mosást, ügyelve arra, hogy adagoljunk a gépbe némi fehérítőt is. Ezután nincs más hátra, mint lefuttatni egy gyors mosást, majd kinyitni a mosógép ajtaját, hogy megszáradjon belül a dob.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarítás

tisztítás

fürdőszoba

koronavírus

koronavírus-járvány

fertőtlenítés