Tavaszi nagytakarítás: így csináld, hogy érjen is valamit a koronavírus ellen

HelloVidék   
  Megosztom
Tavaszi nagytakarítás: így csináld, hogy érjen is valamit a koronavírus ellen

A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások, karantén idején sem áll meg teljesen az élet, sőt: sokan a kényszerűen megnövekedett otthon töltött idejük jó részét a ház körüli tevékenykedésre fordítják. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, hogy könnyebben boldogulj.

Rengeteg háztartásban, családban hagyomány a tavaszi nagytakarítás, ami a tél elbúcsúztatásával egy új évszakra készíti fel a lakókörnyezetünket. A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások, karantén idején sem áll meg teljesen az élet, sőt: sokan a kényszerűen megnövekedett otthon töltött idejük jó részét a ház körüli tevékenykedésre fordítják.

Íme néhány tanács a The Spruce cikke alapján, ha mostanra időzítenénk az amúgy is aktuális tavaszi nagytakarítást!

Haladjunk szobáról szobára

Ez a leghatékonyabb módja, hogy alapos munkát végezzünk, bármely évszakról legyen is szó. Akár feladatlistát is összeállíthatunk, külön-külön a helyiségekre szabva, főleg azokra, amik több tennivalót igényelnek. Fókuszáljunk azokra a részekre, amiket egész télen hagytunk porosodni!

Rendszerezzünk, számoljuk fel a káoszt

A tavaszi nagytakarítás egyik legfőbb szerepe, hogy szabaduljunk meg a zsúfoltságtól és a rendetlenségtől, azoktól a tárgyaktól, amikre a legkevésbé sincs szükségünk, és jelenlétükkel csak nyomasztanak minket. Vannak dolgok, amik nélkül sokkal jobban érezhetjük magunkat, és ez üdítően hat a mindennapjainkra is. Ha ezt a négy lépést alkalmazzuk, máris produktívabbak lehetünk ebben az időszakban:

  • azonosítsuk a problémákat,
  • analizáljuk az okokat,
  • találjuk ki a megoldásokat
  • és alkalmazzuk őket.

Osszuk az ingóságainkat csoportokra, döntsük el, melyeket akarjuk megtartani, kidobni vagy épp elajándékozni! Ezután máris eredményesebben láthatunk neki a takarításnak.

Vonjuk be a családot

Ha segítségre van szükségünk (és egy ekkora volumenű munka során miért ne lenne), és ha van lehetőségünk, vonjuk be családtagjainkat is a nagytakarításba. Még a legkedvetlenebb segítő is jelentős terhet vehet le a vállunkról. Akár közös program is lehet belőle, sőt, ha érezzük magunkban a kreativitást, különféle jutalmakat is kitalálhatunk ösztönzésképpen, az elvégzett munka fejében.

Végezzük el a kifejezetten most aktuális feladatokat

Van néhány speciális munka, amit évszakhoz, időszakokhoz kötődően szoktunk elvégezni. Nem törődünk velük ősszel, télen, de most elérkezett az idő. A grill megtisztítása, az ablakpucolás vagy a terasz kitakarítása kissé talán elrettentő lehet, de néhány ügyes trükkel könnyen menedzselhetővé tehetjük ezeket a feladatokat is.

Minimalizáljuk a tisztítószereket

Rengetegféle tisztítószert árulnak manapság a boltok polcain, ugyanakkor a gigantikus választék össze is zavarhat. Vásároljunk ésszel, hiszen annak semmi értelme, ha e termékek tucatjaival zsúfolásig töltjük a takarítószeres szekrényt. A tavaszi nagytakarítás igazi bajnokai a legalapvetőbb szerek és eszközök, mint például az univerzális tisztítók és a mikroszálas törlők. Néhányat mi magunk is elő tudunk állítani házilag, hogy ne csak pénzt spóroljunk, de a környezetet is kíméljük.

Hozzunk létre és alkalmazzunk új módszereket

Egy jó alapos tavaszi nagytakarítás, ami az egész házra kiterjed, remek apropó arra, hogy új módszereket próbáljunk ki e téren. Olyanokat, amiket bevetve a jövőben még könnyebben boldogulunk a feladattal. És ha kitekintünk az egész évre, egyszerű, akár hetente többször gyakorolható, 15 perces hétköznapi takarítási rutinokkal eredményesen tisztán tarthatjuk a lakásunkat.

Néhány konkrét tanács

  • Több piszkot ejthetünk csapdába két lábtörlő használatával, egyet kültéren, egyet pedig beltéren használva. Tisztítás gyanánt porszívózzuk át őket mindkét oldalukon.
  • Kellemetlen szag terjeng a konyhában, amit sehogy nem lehet elűzni? Egypár citromhéj-darab segíthet megoldani a problémát. Tegyük a lefolyóba, majd egy kis hideg vízzel kísérve oszlassuk el a bűzt, tanácsolja a The Good Housekeeping. A citrom akkor is hasznos, ha a vágódeszkán lévő, eltávolíthatatlannak tűnő szennyeződésektől szeretnénk megszabadulni. Vágjuk félbe a gyümölcsöt, és súroljuk le vele! Még hatásosabb, ha sóval vagy szódabikarbónával megszórjuk előtte a deszka felületét.
  • A hűtőre is ráfér a rendberakás: dicséretes, ha letöröljük a polcokat a szokásos módon, de ne feledkezzünk meg a szortírozásról sem. Nyissuk ki a tárolókat is, rámoljuk ki teljesen a hűtőt, és tisztítsuk meg minden részét meleg, szappanos vízzel. Így a különféle baktériumoktól is megszabadulhatunk.
  • Ha a fürdőkádunk lefolyóját frissítenénk fel és szeretnénk, hogy dugulásmentes maradjon, keverjünk össze fél bögre szódabikarbónát negyed bögre asztali sóval. Öntsük a keveréket a lefolyóba, kísérjük egy bögre felforralt ecettel. Habzani és bugyborékolni fog. Hagyjuk így negyedóráig, majd folyassunk utána 15-30 másodpercig forró vizet.
  • A fürdőszoba teljes fertőtlenítéséről már korábban is írtunk. Ennek kapcsán érdemes kitérni a gyakran elfeledett mosógép-tisztításra is. Szakértők szerint könnyen előfordulhat, hogy a ruhákból kimosott szennyeződések felhalmozódnak a mosógépben, majd onnan visszakerülhetnek a ruhánkra, ami nemcsak a minőségüket, hanem a gépek élettartamát is befolyásolja - főleg, ha gyakran mosunk alacsony hőfokon. A leghatékonyabban úgy tisztíthatjuk meg a dobot, ha magas hőfokon üresen indítjuk el a mosást, ügyelve arra, hogy adagoljunk a gépbe némi fehérítőt is. Ezután nincs más hátra, mint lefuttatni egy gyors mosást, majd kinyitni a mosógép ajtaját, hogy megszáradjon belül a dob.
  • Ne feledkezzünk meg mindennapi használati tárgyainkról sem! Ezekben a cikkeinkben azt foglaltuk össze, hogyan érdemes tisztán és kórokozómentesen tartani a laptopunkat, mobiltelefonunkat, aktuálisan a koronavírus-járványra tekintettel. Az egyik legfontosabb tanács, hogy kerüljük az üvegtisztító szerek használatát, mert többnyire nem fertőtlenítenek, úgyhogy nem érik el a kívánt hatást a kórokozókkal szemben. Az ilyen szerek előnye, hogy eltávolítják a csíkokat, ugyanakkor erre alkalmas egy mikroszálas törlő is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarítás

tavaszi nagytakarítás

koronavírus

koronavírus-járvány